uteži

Dobre ideje, kam pospraviti uteži

Ste tudi vi med tistimi, ki raje kot v telovadnici ali fitnesu, telovadijo v udobju svojega doma? Potem imate zagotovo doma tudi številne uteži. Te pa so pogosto v napoto, sploh v primeru, da doma ni ustreznega prostora za vadbo, ampak se telovadi kar sredi dnevne sobe. Za vse vas smo zbrali nekaj idej, kam se lahko pospravi uteži.

Kot prvo pa si poglejmo, kakšne uteži sploh poznamo in katere se najpogosteje uporabljajo za domačo vadbo.

Prednosti vadbe z utežmi

Gre za vsestranski vadbeni pripomoček in najbolj osnovno orodje pri vajah za moč. Primerne so tako za začetnike kot tudi tiste, ki se z vadbo ukvarjajo že skoraj celo življenje. Vključimo jih lahko v različne vadbene rutine tako za krepitev zgornjega dela telesa kot tudi za spodnji del.

Z njimi lahko dosežemo povečanje moči, lepo izoblikovane mišice, prav tako pa so primerne za hujšanje in preoblikovanje telesa. Med drugim lahko pomagajo tudi pri izboljšanju vzdržljivosti, uravnavanju krvnega sladkorja, čvrstih kosteh ter pospeševanju presnove.

prednosti-vadbe-z-utezmi-1

Uteži torej učinkovito pomagajo pri izboljšanju življenjskega sloga in izoblikovanju telesa. Kar pa je še posebej priročno, uporablja se jih lahko kar doma. Katere pa torej izbrati, da se pride do čim hitrejših rezultatov?

Različne vrste uteži

Dan danes so na voljo različne vrste uteži. Ločijo se tako po velikosti kot tudi po teži, materialu in namenu uporabe. Da pa bomo izbrali najustreznejše za nas, je kot prvo potrebno upoštevati stopnjo naše pripravljenosti. Preveč težke uteži namreč za začetnika ne bodo koristile, kvečjemu lahko naredijo za telo celo škodo. Razmisliti je torej treba, kako pripravljen je posameznik, kakšna je njegova moč oziroma fizično stanje ter kakšne so njegove morebitne gibalne omejitve.

Strokovnjaki priporočajo, da se za začetek za vadbo z utežmi izbere predvsem kompaktne ročke oziroma takšne, ki so obložene z gumo ali plastiko in ne morejo povzročati poškodb. Te so na voljo v različnih barvah in oblikah, nekatere so težke le pol kilograma ali kilogram, najdemo pa tudi takšne, ki tehtajo 20 kilogramov. Namenjene so vadbi z eno roko, lahko pa se vajo izvaja tudi z ročko v obeh rokah. Dobra izbira so predvsem za tiste, ki vadijo doma, saj hkrati ne zavzemajo veliko prostora.

uteži

Poleg ročk so na voljo tudi uteži z ročajem oziroma tako imenovani ‘kettlebell’. Te so prav tako primerne za domačo vadbo, najbolje pa se obnesejo ob izvajanju kardio vaj, zamahov, počepov in izpadnih korakov.

Dobra izbira za domači fitnes pa so še utežke za gležnje in zapestja. Te se zapnejo na gležnje oziroma zapestje in omogočajo dodatno breme ob aerobni vadbi ter povečajo intenzivnosti treningov.

Za začetnike in profesionalce

Za raznovrstno vadbo potrebujete sicer uteži različnih dimenzij, zato se priporoča set ali nastavljivi model z utežnimi ploščicami. Lahko pa se kombinirajo vsi zgoraj omenjeni modeli in se tako doseže najbolj optimalne rezultate.

Kot navajajo vadbeni strokovnjaki, je za začetnika zadosti že manjša utež, na primer med štiri in osem kilogramov, za tiste, ki vadijo redno in postajajo močnejši, pa so primerne tiste med 12 in 16 kilogrami. Za manjše mišice, kot so tricepsi in bicepsi ter za vadbo s katero želimo oblikovati telo in izgubiti telesno težo, potrebujemo lažje uteži, za vaje za večje mišice in povečanje mišične mase pa potrebujemo težje breme.

Kam pa jih torej pospraviti, da nam doma ne zavzemajo preveč prostora? V športnih trgovinah so na voljo različna stojala za odlaganje utežnih palic in diskov. V kolikor gre za manjše uteži jih lahko pospravite tudi v predal ali omaro ali pa izberete stojalo za fitnes ročke. Če ste spretni pa si lahko stojalo oziroma polico za uteži celo sami izdelate.

Priporoča se tudi, da se za domači fitnes kupi veliko škatlo, v katero se po opravljeni vadbi zloži blazino in vadbene pripomočke.

No katerekoli že boste izbrali, uteži so vsekakor dobra izbira za vse.

Avtor prispevka