toplotna črpalka

Toplotna črpalka je prava izbira

Finančne naložbe v energijsko učinkovitost naših objektov (gospodarskih in zasebnih) predstavljajo steber sodobne družbe. Za svetovanje, kakšno toplotno črpalko izbrati, so vam na voljo strokovnjaki za toplotne črpalke, ki vam z veseljem svetujejo, kakšno toplotno črpalko izbrati. Pri tem upoštevajo posebnosti vašega doma in vaših potreb.

Kaj sploh je toplotna črpalka?

Toplotna črpalka je naprava, ki uporablja električno energijo za prenos toplote med območji z višjo ter območji z nižjo temperaturo (podobno kot hladilnik). V času ogrevalne sezone toplotna črpalka deluje na način, da črpa toploto iz okolja v stavbo, v času poletja pa nasprotno (iz hiše v okolico).

Sodobne toplotne črpalke, lahko znižajo porabo električne energije za namene ogrevanja tudi do 65 %.

Vrste toplotnih črpalk

V osnovi ločimo med tremi glavnimi tipi toplotnih črpalk: zrak – zrak, vodne toplotne črpalke ter geotermalne toplotne črpalke.
Najpogostejše so toplotne črpalke, ki vsaj v enem delu izkoriščajo zrak. Toplotne črpalke, ki izkoriščajo temperature zraka, so nekoč odsvetovali na območjih, kjer so izrazita, daljša obdobja, nizkih zimskih temperatur. Sodobne tehnologije so težave zaobšle, zato so današnje toplotne črpalke, ki izkoriščajo zrak, primerna odločitev za vsa območja.

 

 

ogrevanje
Sistem segrevanja in ohlajanja stavb.

Geotermalne toplotne črpalke, ki izkoriščajo vir zemlje ali vode, sicer zahtevajo višje začetne finančne vložke, so pa ti vložki izrazito nižji kasneje (v času uporabe toplotne črpalke). Gre namreč za toplotne črpalke, ki kot vir toplotne energije izkoriščajo zemljo oziroma vodo pod površino, kjer so razmere in temperature večinoma stalne. Te toplotne črpalke so energijsko izredno ugodne, saj porabo električne energije znižajo tudi do 80 %, prav tako so izredno zanesljive in primerne za uporabo v številnih stavbah.

Sodobne tehnologije ponujajo številne nadgradnje toplotnih črpalk z visokimi izkoristki, zanimive so tudi različice tako imenovanih hibridnih sistemov, ki kot rezervni vir v zimski sezoni uporablja tudi plinsko peč.

Toplotna črpalka – kakšno izbrati?

Pri izbiri tipa toplotne črpalke zase, bodite pozorni, da dobro raziščete možnosti, predvsem pa strokovnjake, ki delujejo na področju toplotnih črpalk povprašajte, kateri tip toplotne črpalke bi bil primeren za vaš objekt glede na njegovo velikost, lastnosti kamninske podlage ter samo krajino. Pri tem ne razmišljajte samo, kako ob začetni investiciji privarčevati, pač pa izbiro toplotne črpalke obravnavajte kot dolgoročno finančno naložbo.

Zakaj namestiti toplotno črpalko – prednosti in slabosti!

Večina strokovnjakov se strinja, da je naložba v toplotno črpalko prava odločitev, kljub relativno visokim finančnim stroškom investicije. Med glavne prednosti, ki jih pozna večina uporabnikov, sodijo nizki stroški vzdrževanja ter nizke vrednosti emisij ogljika, kar toplotne črpalke uvršča med okolju prijazne vire toplotne energije. Toplotne črpalke imajo izrazito dolgo življenjsko dobo (20 – 25 let), prav tako predstavljajo zanesljiv vir toplote.

ventil
Toplotne črpalke so okolju prijazen sistem za ogrevanje.

Strokovnjaki za toplotne črpalke, vam bodo svetovali, kje namestiti toplotno črpalko, pri tem je smiselno, da svoje mnenje podajo tudi geologi (predvsem, kadar gre za izkoriščanje geotermalnih lastnosti). S strokovno ekipo se že vnaprej pogovorite tudi o možnostih postavitve, ki ne bodo kvarile izgleda okolice vaše stavbe, prav tako pa se boste vnaprej pripravili na vse posege, ki jih bo namestitev toplotne črpalke zahtevala od vas (na primer vrtanje v stene).

Zavedajte se tudi, da toplotne črpalke ne zagotavljajo popolne ogljične nevtralnosti – za svoje delovanje namreč še vedno potrebujejo električno energijo iz omrežja.

Subvencija za toplotne črpalke

Ekosklad ima na spletni strani objavljen javni razpis za nepovratne finančne spodbude fizičnim osebam za rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stavb na celotnem območju Republike Slovenije. Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za nove naložbe izvedene od 1.3.2022 dalje (do zaključka javnega poziva). Finančna spodbuda velja za vgradnjo toplotne črpalke, kar pomeni, da si lahko vsaj del finančnega vložka v novo toplotno črpalko tudi povrnete. Vlogo oddate po zaključku vgradnje toplotne črpalke, pri čemer je potrebno vgradnjo dokazati tudi s kopijami računov.

Zaključek

Toplotna črpalka predstavlja odličen način za ogrevanje (in hlajenje) stavb, pri čemer tehnologije slonijo na zagotavljanju varnosti za okolje. S številnimi finančnimi spodbudami Evropska Unija spodbuja k vgradnji teh naprav v stavbe, k vgradnji pa spodbujajo tudi vse bolj napredne tehnologije toplotnih črpalk, ki zagotavljajo varnost, učinkovitost in zanesljivost ogrevalnega sistema za prav vsak dom.

Written by