Ploščice za kopalnico morajo biti kvalitetne

Nepogrešljiva gradbena oprema za prenovo doma

Če ste se odločili za kompletno prenovo doma ali pa samo želite obnoviti le en prostor, ki je potreben osvežitve, je za uspešno dokončanje vseh del potrebna kakovostna gradbena oprema, ki vas ne bo pustila na cedilu. V primeru, da vas čakajo zahtevnejša dela, boste potrebovali zmogljiva električna in ročna orodja, v nekaterih primerih pa morda še večje stroje, rezalnike in namizne žage.

Če morate prežagati beton, opeko ali keramiko, boste na žago morali namestiti ustrezno rezilo, kot je diamantna rezalna plošča za suho rezanje. Če je še nimate, a veste, da jo boste potrebovali, si lahko ogledate nekaj primerkov na tej povezavi: https://www.metalmikulic.si/oddelek/gradbena-oprema/carat/, kjer boste našli široko ponudbo ročnega in električnega orodja, varilnih aparatov, agregatov in različnih brusnih materialov.

Za kompletno prenovo kopalnice ne bo le dovolj nakup nove kopalniške opreme in nekaj kosov pohištva. Večina ljudi se za prenovo odloča takrat, ko ugotovijo, da je treba zamenjati ploščice za kopalnico, ker so stare že dotrajane, poškodovane, ali pa je že preveč časa minilo od zadnje prenove.

Kakšne so prednosti različnih rezil?

Pri izbiri ustrezne vrste rezila morate dobro vedeti, kakšen material boste obdelovali. Tako bo izbrana diamantna rezalna plošča za rezanje betona in opeke imela drugačne specifikacije od tiste, ki je primerna za keramiko ali kamen. Zanjo je značilen hiter in turbo gladek rez, zato sta njeni največji prednosti prav izjemna hitrost in visoka stopnja natančnosti. Diamantna rezalna plošča za opeko in beton je na voljo v različnih dimenzijah, od 115-125 mm do 230 mm, z višino diamantnega segmenta 9 mm.

Za rezanje trdih materialov, kot so na primer naravni kamen, granit in asfalt, bo potrebno drugačno rezilo. Za te materiale je najbolj primerna diamantna rezalna plošča z dimenzijami 350, 400 ali 450 mm in diamantnim segmentom 10 mm.

gradbena-oprema-1

Diamantna rezalna plošča za trde in mehke materiale

Pred nakupom morate biti pozorni, da izberete ustrezno vrsto rezila glede na trdoto in teksturo obdelovanega materiala. Pri tem morate vedeti, da mora diamantna rezalna plošča za rezanje mehkih materialov imeti trdo vez, medtem ko za rezanje trdih materialov velja nasprotno, saj mora v tem primeru imeti mehko vez. Ravno zato je ključno dobro poznati material, ki ga nameravate obdelovati.

Če ni možno ugotoviti, za kakšen material točno gre, bo najbolj primerna univerzalna diamantna rezalna plošča. Ta je namenjena za rezanje večine materialov. Vendar se morate v primeru nakupa univerzalnih rezil zavedati, da je običajno njihova življenjska doba krajša, ravno tako pa zanje ni v ospredju visoka stopnja hitrosti in natančnosti.

Kako izbrati nove ploščice za kopalnico?

Verjetno vsak najprej pomisli na to, kateri vzorec, material, barvo in dimenzijo izbrati, da se bo ujemal s prostorom, ki je na voljo. Veliko je odvisno tudi od same velikosti in postavitve prostora, v katerega nameravate položiti ploščice za kopalnico. Odločiti se boste morali tudi, ali boste obložili samo tla ali še stene. Če se odločite za polaganje na steno, vam ni treba obložiti vseh sten, saj je lahko obložena le ena stena oz. samo del stene.

Pred nakupom se morate tudi vprašati, kakšno funkcijo bodo imele nove ploščice za kopalnico. Naj ne bo v ospredju le lepši videz prostora in estetsko usklajenost s pohištvom, ampak razmišljajte tudi o materialu, ki mora tla in stene učinkovito ščititi pred nastankom plesni, vlage in zadrževanjem umazanije na površini.

Ploščice za kopalnico morajo biti kvalitetne

Osnovne in dekorativne, stenske ali talne

Običajno govorimo o keramiki, a poznamo še druge materiale, kot so na primer glina in porcelan. Keramične in glinene so zelo primerne za opremo notranjih prostorov, medtem ko so porcelanske bolj odporne na vlago in nizke temperature, pa tudi na poškodbe udarcev, pri katerih bi lahko na kakšni drugi podlagi nastale praske.

A so kljub temu za opremo notranjih prostorov med najpriljubljenejšimi še vedno keramične ploščice za kopalnico, med katerimi lahko izbirate med stenskimi oblogami iz rdeče gline dimenzij 10 x 20 cm, 20 x 60 ali 25 x 75 cm. Celotna linija pa poleg osnovnih vključuje še dekorativne stenske obloge različnih izvedb, ki jih lahko dobite v polsijajnem videzu ali z visokim sijajem. Kot obloge za terase ali javne prostore pa je najbolj primerna protizdrsna porcelanska keramika, ki je ravno tako na voljo v različnih barvnih odtenkih in v dimenzijah 10 x 20, 15 x 15 in 30 x 60.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri talnih oblog

Če želite zamenjati ploščice za kopalnico, kjer je veliko vlage in obstaja večja možnost za vnos umazanije, potem je smiselno razmisliti o temnejših odtenkih, saj je bela barva zelo občutljiva. Z izbiro umirjenih, toplih, zemeljskih tonov ali različnih odtenkov sive ne morete zgrešiti.

Ko gre za ploščice za kopalnico, pa je treba posebno pozornost posvetiti tudi pravilni izbiri fugirne mase na tleh in na stenah. Upoštevati morate seveda dejstvo, da gre za prostor, kjer se pogosto odpira voda, zato se v njem pogosto zadržuje umazanija in vlaga, zato naj bodo tudi fuge v bolj nevtralnih barvnih odtenkih, ki naj ne izstopajo preveč od izbrane barve oblog.

Written by