arhitekt za notranjo opremo

Ali se v Sloveniji najde priznani arhitekt za notranjo opremo?

Vsi želimo, da bi bil naš dom kar najlepše urejen, tako od zunaj kot od znotraj. Medtem ko sodelovanje z arhitektom pri izgradnji hiše ni nič nenavadnega, usluge arhitekta za notranjo opremo še vedno marsikdo smatra za luksuz ali celo nepotreben strošek. Arhitekt za notranjo opremo lahko poskrbi, da se boste v prostoru dobro počutili, ravno tako pa tudi poveča vrednost vaše nepremičnine.

Arhitekt za notranjo opremo mora upoštevati več elementov notranjega dizajna in vse združiti v celoto, ki je tako funkcionalna kot prijetna za oko. Ti elementi so prostor, linije, forma, svetloba, vzorci in barve, ki se v rokah dobrega oblikovalca združijo v dizajn, v katerem se boste resnično dobro počutili.

Slovenija premore lepo število arhitektov za notranjo opremo. Bodoči notranji oblikovalci se kalijo in pridobivajo znanje med drugim na Fakulteti za dizajn (Univerza na Primorskem), na Biotehniški fakulteti in Fakulteti za arhitekturo (Univerza v Ljubljani), ter na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (Univerza v Mariboru). Različne poti, ki jih zainteresirani ubirajo do poklica notranjega oblikovalca zagotavljajo raznolikost znanj in izkušenj, kar pomeni, da stranke lahko brez težav najdejo oblikovalca, s katerim se res dobro ujamejo.

arhitekt-za-notranjo-opremo-1

Arhitekti za notranje oblikovanje dobro poznajo različne proizvajalce oziroma ponudnike elementov, ki jih želite vnesti v vaš dom (tla, pohištvo, dekor…), zato ste lahko prepričani, da vam bo oblikovalec znal dobro svetovati o izbiri kakovostnega materiala in dobavitelja, za katerega vam hkrati ne bo treba poseči preveč globoko v žep.

Kako zagotoviti, da bo izbrani arhitekt za notranjo opremo pravi za vas?

Ko izbirate arhitekta za notranjo opremo, vas morda mika, da bi se odločali zgolj na podlagi cene, vendar obstaja še kar precej dejavnikov, ki so pomembnejši od tega, koliko vam bo zaračunal za svoje storitve. Seveda je pametno pred začetkom sodelovanja preveriti arhitektove pretekle izkušnje in reference. Oblikovalci se glede stila opreme seveda prilagajajo strankam, vendar je dejstvo, da ima vsak arhitekt svoj stil, ki vam bo lahko povšeči, lahko pa tudi ne. Vsekakor prosite za portfolio, kjer si boste lahko ogledali fotografije arhitektovih dosedanjih izvedenih projektov.

arhitekt-za-notranjo-opremo-2

Pri izražanju želja in preferenc bodite jasni in glasni, saj oblikovalci ne želijo ugibati, kakšne so vaše zamisli in nočejo, da bi bil prostor opremljen v nasprotju z vašimi željami, ki jih niste želeli oziroma upali dovolj jasno izraziti. Prepričajte se, da vas oblikovalec posluša. Če bo treba, se pogovorite z več oblikovalci, saj boste tako še najlaže prišli do pravega za vas.

Več o opremi interierja si lahko preberete na tej povezavo https://obalnimaraton.si/category/oprema-interierja/

Avtor prispevka