električni agregat

Električni agregat, ki popolnoma zadovolji vaše potrebe

Ko počitnikujete v oddaljeni gorski koči, prikolici ali na vikendu, je obvezna oprema tudi električni agregat, katerega naloga je zagotavljanje električne energije, ko na obstoječem omrežju pride do napake, ali pa je zaradi vremenskih razmer prekinjena dobava električne energije. Brez njega si življenja skorajda ne gre predstavljati v odročnih krajih v visokogorju, kjer je zanesljivost električnega omrežja pogosto vprašljiva, vse pogosteje pa se zanj odločajo številna gospodinjstva v mestih in  večjih krajih. Njegovo delovanje v teh primerih pride še kako prav v garažah, delavnicah ali na prostem.

Vendar pa še zdaleč ni vseeno, kateri agregat boste izbrali. Ta mora namreč ustrezati vsem vašim potrebam in učinkovito napajati porabnike električne energije. Le tako bo vaše bivanje kar najbolj prijetno in udobno. Čeprav se pogosto zdi, da gre pri električnem agregatu za zelo komplicirano napravo z zapletenim delovanjem, zato je pravilna izbira skorajda nemogoča, pa temu še zdaleč ni tako. Električni agregat lahko namreč čisto enostavno izbrati s pomočjo pametnih nasvetov, ki jih z vami delimo v nadaljevanju.

Kako deluje električni agregat?

Preden se podamo v bližnjo specializirano trgovino po novi agregat si najprej poglejmo, kaj ta odlična naprava sploh je. Agregat za elektriko je v bistvu nekakšna mala elektrarna, katere naloga je generiranje električne energije. Vsaka naprava ima dve glavni komponenti:

  • motor z notranjim zgorevanjem in
  • alternator, ki ob hkratnem delovanju motorja generira električno energijo.

električni agregat 1

Za delovanje agregata za elektriko je potrebno ustrezno gorivo. Glede na vrsto goriva poznamo:

  • bencinske in dizelske agregate,
  • agregate na zemeljski plin,
  • električne agregate, ki za svoje delovanje potrebujejo propan, bencin ali biogorivo.

Prav tako ločimo med enofaznimi in trifaznimi agregati. Katerega boste izbrali je odvisno predvsem od zahtevnosti električnih porabnikov v vašem domu. V kolikor so vaši električni porabniki izključno enofazni in sicer nimate trifaznih, bo enofazni električni agregat povsem zadostoval. Tovrstni agregati namreč omogočajo popoln izkoristek navedene izhodne moči agregata. V kolikor pa imate v svojem domu številne trifazne porabnike, ki jih želite uspešno polniti, pa so trifazni agregati seveda edina pravilna izbira. Svetujemo vam, da se pred nakupom posvetujete z izkušenim prodajalcem, ki vam bo brez dvoma znal pravilno svetovati.

Kaj upoštevati pri nakupu?

Tako kot vsa druga oprema, mora biti tudi električni agregat prilagojen načinu in potrebi delovanja. Vsi agregati za elektriko še zdaleč niso primerni za vse uporabnike, zato pred nakupom dobro razmislite o nekaterih ključnih dejavnikih, ki naj vas vodijo do končne izbire.

Najbolj pomembno je, da se že na začetku vprašate, za kaj bo električni agregat sploh uporabljen. Tako imajo na primer agregati za rezervno napajanje gorske koče popolnoma druge specifike kot na primer tiste naprave za generiranje elektrike na gradbišču. Ključne razlike so predvsem v vrsti goriva, zahtevah glede hrupa in v dimenzijah. Razmislite tudi, ali potrebujete prenosljiv električni agregat. Ker govorimo o razmeroma težkih napravah, ki tehtajo več deset kilogramov, morate pri nakupu upoštevati predvsem njihovo prenosljivost. Najboljši statični električni agregati so dizelski, medtem ko so lažji narejeni iz bencinskega motorja ali na plinsko gorivo.

električni agregat 2

Nazadnje pri nakupu upoštevajte tudi kakovost motorja, ki napaja električni agregat. Strokovnjaki svetujejo, da vedno izberete le tisti agregat, ki se lahko pohvali z motorjem znane blagovne znamke. Po električni agregat se odpravite le v specializirano trgovino, v kateri delajo svetovalci z veliko delovnimi izkušnjami in tehničnega znanja. Njegovo delovanje lahko tudi preizkusite, pri tem pa bodite pozorni na morebitno oteženo delovanje – vsi upravljalniki morajo namreč teči gladko. Tudi nadzorna plošča mora biti znane blagovne znamke. Preverite še, ali ponudnik, kjer ste kupili agregat za elektriko ponuja tudi zanesljivo servisno storitev in nakup rezervnih delov.

Primerna uporaba

Da vam bo novi agregat za elektriko zares dolgo in dobro služil je ključno, da upoštevate vsa navodila proizvajalca in da delate z njim v skladu s priporočili. Zelo pomembno je, da je agregat pravilno nameščen in vzdrževanj ter da nanj priključite le tiste porabnike, ki jim je namenjen. Za vsa vprašanja vam je na voljo ponudnik kakovostnih agregatov, zato se ob vsaki dilemi obrnite direktno nanj.

Izberite najboljši agregat zase

Udobje bivanja je vrednota, ki je izjemno pomembna in bi vsakemu morala predstavljati prioriteto v življenju. Da bi sebi in svoji družini zagotovili kar najvišjo kakovost vsakodnevnega življenja, pa morate hišo opremiti z najbolj kvalitetno opremo. Ena izmed teh je tudi električni agregat, ki  mora biti zanesljiv, vzdržljiv in dovolj močan glede na vašo porabo električne energije. Ne glede na to, ali svoj novi agregat potrebujete za napajanje družinske hiše, delo na kmetiji ali gradbišču, ali pa ga boste vzeli na poletno kampiranje, morate vedno izbrati najbolj primeren model in se tako izogniti morebitnemu nedelovanju in slabi volji.

Pri podjetju Metal Mikulić d.o.o. vam ponujajo električne agregate svetovno priznane poljske znamke FOGO, ki ponuja prvovrstne modele z učinkovitim Honda motorjem. Primerni so za najrazličnejše potrebe uporabnikov in zagotavljajo nemoteno dobavo električne energije. Njihova strokovna ekipa pa vam je vedno na voljo za pomoč in nasvet pri nakupu. Z njihovo pomočjo tako nikoli ne boste ostali v temi. Stavite na najboljše in izberite Metal Mikulić.

Avtor prispevka