vinil

Vinil – dostopna cena, a visoka kakovost

Dandanes je ponudba na področju talnih oblog že izjemno pestra. Med najboljše prav gotovo spadajo vinilne talne obloge. Zagotovo ste že večkrat slišali stavek: »Vinil je hvaležna talna obloga.« To čisto zares drži, v nadaljevanju besedila, ki je pred vami, pa boste lahko izvedeli tudi, zakaj je temu tako.

Zgodovina vinilnih talnih oblog je zelo pestra. Material je bil odkrit v 19. stoletju in desetletja kasneje je začel počasi prehajati v uporabo kot talna obloga zaradi svoje vsestranskosti in trpežnosti. Prve vinilne talne obloge je leta 1947 predstavilo švedsko podjetje, od tedaj pa se je vinil še precej izboljšal. Katere so torej njegove prednosti in zakaj se polaganje vinilnih talnih oblog zagotovo izplača?

Nizka cena

Kot je zapisano že v naslovu tega besedila, se vinilne talne obloge ponašajo z nižjo ceno od nekaterih klasičnih talnih oblog kot so lesene talne obloge in ploščice. Cena seveda ni enotna, ampak se spreminja glede na izbrano znamko, debelino in vzorec, a nekatere opcije so primerne tudi za ne ravno globoke žepe.

Ogromna izbira

Želite imeti v kopalnici po tleh parket, pa vas skrbi vlaga? Bi imeli v kuhinji ploščice, pa bi bil to za vašo denarnico enostavno prevelik zalogaj? Morda pa vas mika pod v videzu kamna? Vse to in še več je mogoče, če za svojo talno oblogo izberete vinil. Ker gre za umeten material, izdelan v tovarni, ga je mogoče narediti v široki izbiri videzov, barv in vzorcev.

vinilne talne obloge

Ena najbolj trajnih in odpornih talnih oblog

Na opremo doma je seveda potrebno paziti, a pri vinilu boste imeli skrbi bistveno manj. Vinilne talne obloge so namreč prevlečene s posebnim slojem, ki je odporen na poškodbe, pa tudi na umazanijo, zato ga lahko položite tudi na območja z visoko prehodnostjo. Če po tleh položite vinil, bo to prav gotovo odlična dobra investicija za prihodnost, saj vam talnih oblog ob primernem vzdrževanju ne bo potrebno menjati vsaj deset let, lahko pa tudi dvajset in več.

Namestitev je enostavna …

Danes vinilne talne obloge ločimo na dve vrsti, odvisno od načina namestitve: vinilne talne obloge za lepljenje, pri katerem je potrebno vsako podnico posebej prilepiti na podlago, in vinil na klik, ki se polaga podobno kot laminat. Slednjega se lahko loti skoraj vsak sam in tako še dodatno poskrbi za nižjo ceno talnih oblog. Poskrbeti morate le, da je podlaga za polaganje vinila ravna in da ga ne polagate na že obstoječe talne obloge.

Med vinilom na klik in vinilom za lepljenje obstajajo določene razlike, ki se predvsem kažejo v tem, v kakšne vrste prostora so najprimernejše za vsako vrsto talne obloge. Vinilne talne obloge na klik se najbolje obnesejo tam, kjer je glavno udobje. Ta vrsta poda je namreč debelejša, ima pa tudi podlogo, zaradi katere je pod še mehkejši. Vinilne talne obloge za lepljenje pa so priporočljive v prostorih, kjer je pod bolj obremenjen in kjer prihaja do večjega nihanja temperatur (saj se tu podnice manj krčijo in raztezajo, ker so prilepljene na podlago). V videzu med tema dvema vrstama vinila ni bistvenih razlik.

Čeprav so vinilne talne obloge precej odporne na poškodbe, pa se vseeno lahko zgodi, da pod popraskate ali kako drugače poškodujete. V tem primeru vam za razliko od drugih talnih oblog ni treba menjati celotnega poda. Poškodovano ploščo lahko enostavno izrežete in jo zamenjate z novo – za te primere si je pametno pri polaganju poda pustiti kakšno ploščo za rezervo.

čiščenje pa še enostavnejše!

Mnoge površine zahtevajo posebna čistila oziroma vsaj izogibanje nekaterim, ki jih lahko poškodujejo. Vinil lahko čistite s povsem enostavnimi in povsod dostopnimi čistili za dom, na primer z alkoholnim kisom ali z vodo in milom. Ravno tako je na voljo v bolj »hvaležnih« videzih, pri katerih boste lahko malce bolj leni s čiščenjem, pa to ne bo prav nikjer poznalo.

Odporen na vodo in odlična izolacija

Za razliko od pravih lesenih podov, za katere je priporočljivo, da čim manj prihajajo v stik z vlago, vinilne talne obloge poskrbijo za videz lesa tudi tam, kjer je vlage veliko, recimo v že omenjeni kopalnici. Tovrstne talne obloge pa ustvarijo tudi izolacijsko plast, ki pomaga pri učinkovitosti ogrevanja in hlajenja, hoditi po vinilu pa je tudi nadvse prijetno.

Vinil je kot talna obloga v desetletjih uporabe in razvijanja že precej napredoval. Danes je to talna obloga, ki je kljub vrhunski kakovosti vseeno prijazna do denarnice, prijazna pa je tudi do uporabnika, saj je enostavna za namestitev, vzdrževanje in čiščenje, poleg tega pa se ponaša z mnogimi videzi, barvami in vzorci, s pomočjo katerih si boste lahko ustvarili dom, kot si ga želite.

Čeprav vinilne talne obloge lahko položite tudi sami, pa vam jih ni treba, če za to nimate časa ali energije. Strokovnjaki so vam namreč na voljo tako za svetovanje pri izbiri vinilnih talnih oblog, kot tudi za njihovo namestitev. Vse zgoraj našteto pomeni, da boste pri izbiri svojih novih talnih oblog skorajda brez omejitev.

Avtor prispevka