polaganje ploščic

Polaganje ploščic v nekaj korakih

Kadar prenavljamo kopalnico, hodnik, stopnišče, kuhinjo ali druge bivalne prostore, pogosto posegamo po priljubljenih keramičnih ploščicah. Na srečo je njihov nabor dandanes tako širok, da bomo zagotovo našli najboljše in najlepše za svoj dom. Pri izboru vam lahko pomaga tudi podjetje Aleja Stil – www.alejastil.si/polaganje-ploscic/. Nekoliko težje pa je samo polaganje ploščic. Če v tem niste ravno mojstri, svetujemo, da polaganje prepustite komu drugemu, v vsakem primeru pa je dobro, da poznate osnovne korake polaganja te talne oziroma stenske obloge, ki jo najdemo dobesedno v vsakem domu.

Od priprave podlage do fugiranja

Če želite, da je položena keramika stabilna in dolgo obstojna, morate najprej primerno pripraviti podlago za polaganje ploščic. Ta mora biti primerno suha, nosilna, čista in ravna. Če kakšen del podlage odstopa, jo odstranite, površino pa bo najbolje izravnala primerna izravnalna masa. Nanjo lahko nanesete še premaz, ki bo poskrbel, da se bodo keramične ploščice še bolje oprijele podlage. V naslednjem koraku je treba natančno izmeriti prostor in se odločiti, kako boste ploščice polagali. Nekateri imajo radi klasično razporeditev, spet drugi prisegajo na modernejšo. Svetujemo, da kupite nekaj več ploščic, kot jih dejansko potrebujete, saj se lahko zgodi, da se bodisi zmotite pri izračunu bodisi se kakšna ploščica razbije. Vedeti pa morate tudi, da lahko pri polaganju ploščic nastane kar nekaj odpada, saj morate ploščice rezati, oblikovati … Polaganje ploščic se nadaljuje tako, da morate ustvariti ravnino, ki se je boste med polaganjem držali. To najlažje naredite z laserjem ali pa kar z dobro staro zidarsko vrvico.

polaganje ploščic

V vsakem prostoru je treba kakšno ploščico tudi obrezati. To naredite z rezalnikom, ki ustvarja zanesljive in ravne reze. Pri tem so vam lahko v pomoč klešče in, seveda, roke, s katerimi ploščico na koncu prelomite. Za polaganje ploščic morate izbrati tudi primerno lepilo. Na trgu je na voljo kar nekaj različic, od katerih je odvisna obstojnost polaganja. Če so ploščice velike, potrebujete močnejše lepilo, to pa je treba izbrati tudi glede na sestavo ploščic. Dobro je izbrati lepilo, ki se ne odziva na temperaturne spremembe in ne reagira ob morebitnem stiku z vodo. Lepila kupite v vrečah in jih ob uporabi zgolj dobro zmešate z vodo.

Za polaganje ploščic potrebujete primerno orodje. Poleg laserja in rezalnika ploščic boste potrebovali še gladilko, s pomočjo katere na podlago in ploščice nanesete ustrezno lepilo. Da se bodo ploščice kar najbolje oprijele podlage, jih dobro pritisnite, pri čemer si lahko pomagate z gumijastim kladivom. Pri polaganju pa boste potrebovali še distančnike (klasične križce ali kakšne drugačne), ki bodo poskrbeli, da bodo po vsem prostoru ploščice enakomerno oddaljene ena od druge. Ko je polaganje ploščic pri koncu, je treba kar nekaj ur počakati, da se lepilo posuši. Ob koncu sušenja distančnike odstranite oziroma jih odlomite na primernem mestu.

polaganje-ploscic-1

Ne pozabite na čiščenje

Sledita še fugiranje in končno čiščenje, ki je pogoj za dobro opravljeno storitev polaganja ploščic. Ena od možnosti je tudi, da po polaganju ploščic uporabite cementno mleko, ki dobro zapolni vse prazne prostorčke pod ploščicami, ki jih lepilo ni zapolnilo. V naslednjem koraku pa morate imeti še fugirno maso, ki jo pripravite po navodilih proizvajalca ter jo s pomočjo ravne gladilke nanesete po vseh fugah med ploščicami. Pri tem površine večkrat obrišite, da lahko res natančno zapolnite vse fuge.

Kvalitetno polaganje ploščic se zaključi z dobro opravljenim končnim čiščenjem. Za to boste potrebovali penasto gladilko in vodo. Vse površine je treba dobro obrisati, saj na ta način odstranite ostanke malte, lepila in fugirne mase. Končni izdelek mora biti čist in sijoč. Za zaključek je treba zaključne dele zaščititi s primernim silikonom.

Storitev polaganja ploščic je nekaj, česar zagotovo ne zna vsak. Pomembno vlogo pri tem imajo zagotovo izkušnje, seveda pa tudi ustrezna znanja, ki jih pravi mojster ves čas nadgrajuje.

Avtor prispevka