Varilni aparati

Najkakovostnejši varilni aparati in ostala oprema

Se radi lotite različnih del, pri katerih morate kaj tudi zavariti? Ne glede na to, ali ste izkušeni mojster ali zgolj hobi uporabnik, v obeh primerih ni dovolj le nakup kakovostnih orodij in naprav, kot so na primer varilni aparati, ampak je ravno tako pomembna predvsem uporaba ustrezne zaščitne opreme.

Kakovostna in praktična naglavna maska za varjenje je nujni pripomoček in obvezni del zaščitne opreme, ki ne sme manjkati v nobeni delavnici. Če še nimate dovolj izkušenj s tovrstnim delom, je priporočljivo, da najprej prestanete uvajanje pod nadzorom ustrezno usposobljene osebe, saj gre za zahtevnejše delo. V primeru, da ste že dovolj izkušeni in samo potrebujete kakovostnejšo delovno in zaščitno opremo, pa si lahko o tem podrobneje preberete na spletnih straneh podjetja Metal Mikulič.

Kako vas lahko zaščiti maska za varjenje?

Kot smo že uvodoma omenili, varjenje vsekakor spada med zahtevnejša dela, zato je izredno pomembno, da ustrezno poskrbite za varnost na delovnem mestu. Še posebej je pomembna zaščita najbolj izpostavljenih delov telesa, kot je na primer glava oziroma obraz, zato je maska za varjenje obvezni kos zaščitne opreme.

Ustrezna maska za varjenje, ki je izdelana na kakovosten način, vam bo zagotovila varno delo, obenem pa poleg varnosti omogoča tudi prilagoditev na različne vrste del. Poznamo avtomatske in ročne. Namenjena je profesionalni rabi ter je zasnovana tako, da vam zagotavlja visoko stopnjo zaščite in nudi široko vidno polje.

Samodejna zatemnitev in zaščita proti udarcem

Občutljivi senzor, ki je vgrajen vanjo samodejno aktivira zatemnitev v trenutku ko začnete z delom. Na ta način zasnovana maska za varjenje se odlično obnese tudi pri brušenju, saj ponuja visoko zaščito pred IR in UV žarki.

najkakovostnejsi-varilni-aparati-1

Njena prednost je tudi ta, da nudi udobnost med nošenjem, obenem pa jo krasi privlačna oblika in poseben trendovski videz. Celotno zaščitno ogrodje je sicer na prvi pogled morda videti dokaj robustno, a je zelo lahko. Kljub temu pa zelo učinkovito ščiti pred udarci in letečimi delci.

Zanesljivi varilni aparati svetovnih proizvajalcev

Med najzanesljivejše zagotovo spadajo varilni aparati znamke Hugong, ki jo na slovenskem tržišču zastopa podjetje Metal Mikulič. Hugong je priznani kitajski proizvajalec, ki ima več kot šestdeset let izkušenj pri razvoju in patentiranju varilne opreme, in se je med svojim razvojem povezal z vsemi največjimi svetovnimi znamkami na področju varjenja ter tako še vedno ostaja z njimi tesno povezan.

Glede na vrsto opravljenega dela, poznamo več različnih vrst inverterskih aparatov. To so TIG, MIG/MAG in MMA varilni aparati, poleg teh pa obstajajo še plazme za rezanje.

Najkakovostnejši varilni aparati ponujajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Poleg teh pa so vam na voljo tudi ostali pripomočki, kot so gorilniki in pribor TBI.

Od česa je odvisna cena posameznega pripomočka?

Cenovni razpon je dokaj velik, saj se cene lahko gibljejo med dvesto do tudi več kot pet tisoč evrov. Cena je najpogosteje odvisna predvsem od zmogljivosti oziroma moči, pa tudi od ostalih lastnosti, kot so na primer kolesa in podobno. Pri nekaterih modelih vam je na voljo tudi dveletna garancija kakovosti.

Kot že omenjeno, z nakupom najkakovostnejših pripomočkov, kot so varilni aparati znamke Hugong, vam je nedvomno zagotovljeno najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, saj z njimi lahko varite različne materiale, od legiranega do nerjavnega in ogljikovega jekla do aluminija in njegovih litin.

Kakšne so njihove lastnosti in kako delujejo?

Večina inverterskih varilnikov omogoča kombinirane načine uporabe. Tako lahko ena naprava opravi različne načine delovanja, kot sta na primer TGI pulzno in MMA. Pri pulznem načinu je zagotovljeno hitrejše ohlajanje in minimalni vnos toplote. To je še posebej dobra rešitev, ko se obdelujejo tanki materiali s popolnim videzom. Možna pa je tudi uporaba sistema vodnega hlajenja ali hlajenja z ventilatorjem.

Takšni varilni aparati so opremljeni z ustrezno termično in napetostno zaščito ter imajo praktičen digitalni zaslon in zelo preprosto, do uporabnika prijazno, nadzorno ploščo. Izbrani način delovanja je tako prilagodljiv in jasno prikazan pred in za vpihavanjem plina.

Poleg tega so na voljo preprosto nastavljivi posamezni parametri samega delovnega postopka, z gumbom za brezstopenjsko nastavitev toka, omogočena pa je tudi uporaba ostalih dodatnih funkcij, kot je na primer možnost uporabe nožnega nadzora, in uporaba priključkov kabla z evropskimi hitrimi konektorji.

Nepogrešljiva je tudi dodatna zaščitna oprema

maska za varjenje

Kakovostna in trpežna naglavna maska za varjenje je torej eden od najnujnejših delovnih pripomočkov pri uporabi varilnih naprav. Vendar pred nakupom dobro preverite, kakšno stopnjo zaščite omogoča, pa tudi kolikšna je vidljivost med pa tudi pred in po opravljenem delu. Omogočati mora ne le varno in udobno, temveč tudi natančno delo. Ne pozabite tudi na dejstvo, da za nemoteno delovanje potrebujete tudi baterije. Te so lahko polnjene s pomočjo sončnega kolektorja.

Poleg zaščite obraza, ki jo nudi maska za varjenje, pa je nujno potrebno med opravljanjem dela zaščititi še ostale dele telesa, zato je pri tem pomembna uporaba dodatne zaščitne opreme, kot so rokavice in zaščitna oblačila, med katerimi se na primer najpogosteje uporablja varilski predpasnik, ki ščiti celoten trup.

Avtor prispevka