Okrasna trava: vzdrževanje je izredno enostavno 

Kakšna je okrasna trava?

Lep vrt. Na njem je okrasna trava. Vzdrževanje vse samo še polepša. Svet stremi k vse bolj trajnostnemu ravnanju. To pomeni, da želi ohraniti naravo tudi za svoje potomce. Prenekateri vrtovi se kitijo z raznoraznimi travami, ki se bohotijo skozi vse leto. Pogled nanje pa je prav pomirjujoč. Vrst trav, ki jih lahko sadimo je zelo veliko. Pred leti so se pojavljale v glavnem pampaške trave in tu pa tam kakšen kitajski trstikovec. V zadnjem času pa je teh vrst vse več. Ne samo botanične vrste trav, temveč še mnoge druge. Šaše, ločke in ostričevke. Za slednje je značilno, da imajo travam podobne liste, a ne izhajajo iz rodu trav.

Kje vse jo lahko posadimo?

Okrasno travo lahko posadimo v gredicah, kjer naredijo mehko teksturo prsti. Nižje rasle okrasne trave lepšajo skalnjake in grobove. Javne zelene površine zasadimo s pokrovnimi travami in tako ohranjamo prst vsaj malo vlažno. Gosti šopi trav pa preprečujejo erozijo zemlje na potke. Tudi senco, ki jo potrebujejo nekatere rastline lahko omogočimo z nasaditvijo okrasnih trav. Ob vodi so prav tako lahko lepe okrasne trave. Posadimo sorte, ki imajo rade vodo. Tudi v vodi je lahko okrasna trava. Vzdrževanje je vseeno mogoče. Posamezne trave lahko tudi oblikujemo. Sadimo jih posamično in nam nadomestijo kipce na nasadih. Tudi balkone krasijo okrasne trave v cvetličnih loncih.

Kako sadimo okrasno travo?

Zemlja za okrasno travo mora biti sveža z dodatkom komposta ali drugega organskega gnojila. Vsaka vrsta trave ima svoje zahteve glede lege. Tako sadimo trave tam kjer bodo najlepše uspevale. Ali pa sadimo določene vrste okrasnih trave glede na to, kje jih želimo. Cvetoče trave imajo rade sončno lego.

okrasno-travo-1

Vzdrževanje okrasne trave?

Ni težko. Potrebno pa je vseeno malo predznanja. Tega dobimo od strokovnjakov, kjer smo trave kupili. Za nasade pa skrbijo poučeni vrtnarji. Trave v grobem delimo na zimzelene in neprezimne. Neprezimne jeseni enostavno izkopljemo in vržemo na kompost. Spomladi kupimo nove. Zimzelene pa pregledamo. Odstranimo odmrle in slabe liste. Preostalo travo pa prečešemo ali porežemo tik nad tlemi. Taka bo počakala na pomlad. Če pride do prav posebno nizkih temperatur, jo pokrijemo z zimsko kopreno. Ko nam več lepo ne dela okrasna trava, vzdrževanje ni potrebno. Enostavno jo izkopljemo in vržemo na kompost. Čez leto trave niso zahtevne. Ene potrebujejo vlago, druge pač ne.

Okrasna trava in cena

Okrasna trava je zelo lepa za okolje. Kjerkoli jo zasadimo, nam pričara prijetno vzdušje. Poskrbeti pa moramo, da posadimo ustrezne sorte okrasnih trav. Teh je zelo veliko. Ko se odločimo za zasaditev, se posvetujemo s strokovnjaki, ki nam bodo tudi ustrezne trave prodali. Prav tako pa je med posameznimi travami velik cenovni razpon. Začne se nekje okrog treh evrov za šop pa vse do trideset evrov ali več za šop. Cene se razlikujejo od ponudnika do ponudnika. Preproste, nizko rasle so cenovno ugodnejše, a jih običajno potrebujemo več. Višje rasle in cvetoče pa segajo po višjih cenovnih razredih. Cene se razlikujejo tudi glede na to, ali trave prezimijo ali ne. Zimzelene spadajo v višji cenovni razred. So pa lepa okrasna trava, vzdrževanje pa preprosto.

Written by