Obnova hiše, kje začeti?

Obnova hiše, kje začeti je prva misel, ko se ozrete po starejši hiši, kjer je ponavadi večina zadev za obnoviti. Obnove se je treba lotiti postopoma in po pravilnih korakih, da ne pride do popravljanja in dodatnih stroškov ter izgube časa in denarja. Zato je obnova hiše, kje začeti najprej, pomemben podatek za vse nadaljnje korake, ki pa je odvisen od tega, koliko je hiša stara, kdaj je bila nazadnje obnovljena in kaj se je obnavljalo ter v kakšnem stanju je hiša sedaj. Ko je hiša zgrajena, je običajno z obnovo potrebno začeti nekje po 15 letu starosti hiše. Najpogosteje pa se ljudje odločajo hiše obnoviti med 30 in 40 leti starosti. Odvisno je, kako kakovostno je bila hiša zgrajena.

Kako ugotovimo prvi korak za obnovo hiše?

Obnova hiše, kje začeti in kje je prvi korak, boste ugotovili lahko sami tako, da pregledate vse dele hiše, tako zunaj, kot znotraj, tudi podstrešje oziroma vse prostore in klet ter kurilnico. To naredite tako, da popišete stanje vsega. Najbolj pomembno je, da začnete od zgoraj navzdol, ravno obratno, kot se je hiša gradila, saj je streha ena najpomembnejših sestavin hiše in če popusti, ste lahko ob vso hišo ter opremo v njej.

Preglejte vse strešnike; obnova hiše, kje začeti, se začne s pregledom strešne kritine, od zgoraj in od znotraj. Ali so vsi strešniki na mestu? Je kateri morebiti počen? Ali zijajo kakšne luknje? Ali izolacija je in ali je mogoče poškodovana ter ponekod mokra? Če imate solarno elektrarno, je treba pregledati tudi to. Vse zapišite.

Nato preglejte obrobe ob dimniku in dimnik sam. Pri dimniku preverite kapo, zidake in če ni med njimi kaj razpok. Pregled je najbolje opraviti med močnim dežjem, takrat boste res dobro videli, ali streha kje pušča in če žlebovi lepo odvajajo vodo, ali tudi kje puščajo, oziroma so zamašeni. Če najdete napake, je obnova hiše, kje začeti, dejansko prvi korak prav streha.

Naslednji koraki obnove hiše

Če je streha v redu, je obnova hiše, kje začeti, eden od naslednjih korakov. Zapišite si vse preglede in potem boste vedeli, pri čem ste.

Naslednji korak je pregled celotnega dimnika v hiši do tal, torej do kurilne naprave. Če je vse v redu ali nimate dimnika, greste na naslednji korak, to je pregled oken in zunanjih vhodnih ter balkonskih vrat. Če puščajo vodo, zrak in toploto, jih bo treba zamenjati. Hkrati preglejte še fasado, če ni spokana, odkrušena ali dotrajana in če imate strelovod.

Nadaljnji korak je pregled notranjega ometa, sten in stropa. Če je omet spokan in dotrajan ali ga ni, bo treba nekaj narediti. Če opazite plesen, jo bo treba sanirati in na novo pobeliti prostore. Hkrati je potrebno ugotoviti, ali električna napeljava še ustreza standardom in potrebam gospodinjstva. Lahko da je stara, dotrajana in je potrebna zamenjava. To veste tako, da se pogosto varovalke prekurijo, da električni aparati in sijalke slabo delajo in se kvarijo. Zato je pametno hkrati z obnovo sten urediti še to, saj bo treba stene odpeti ter menjati električno napeljavo.

Zdaj preglejte še pod, če kje odstopa, ali je preveč obrabljen in poškodovan, ali je sploh izoliran. In če ga boste menjali, lahko hkrati uredite še talno ogrevanje, če ga nimate.

Naslednji korak je pregled ogrevalnega sistema, če dobro deluje. Nato pregledate še vodovod, kopalnico, WC in bojlerje. Nazadnje se lotite pregleda pohištva in notranjih vrat.

Tako je obnova hiše, kje začeti, povsem jasna, če pa ste še v dvomih, se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo lahko svetoval iz lastnih izkušenj.

Avtor prispevka