dvoriščna vrata

Dvoriščna vrata: Ključ do sanjskega in varnega doma

Si že dlje časa želite obnoviti svoje dvorišče in ga narediti bolj privlačnega? Ali pa ste morda ravno sredi gradnje nove hiše in ne veste točno, kakšno dvorišče bi vam ustrezalo? V obeh primerih morate zagotovo razmisliti tudi o tem, kakšna dvoriščna vrata boste imeli. Te so namreč veliko več kot pa zgolj zunanja vrata na vaše dvorišče. So funkcionalen del vašega doma, ki je hkrati tudi prva stvar, ki jo vaši gostje opazijo, ko pridejo na obisk. In ker pravijo, da je prvi vtis izredno pomemben, morajo biti torej dvoriščna vrata estetsko dovršena, da sovpadajo z vašo hišo in so, kar se da, v trendu. Poleg tega pa morajo biti tudi varna in kakovostna, da vam bodo še dolga leta nudila udobje v vašem domu.

Če tudi vi razmišljate o posodobitvi svojih dvoriščnih vrat ali pa preprosto želite izvedeti več o izbiri vrat za svoj dom, si lahko ponudbo ogledate tukaj: Dvoriščna vrata po vaši meri. V nadaljevanju članka pa vam bomo predstavili različne vrste dvoriščnih vrat in vse prednosti, ki jih dvoriščna vrata ponujajo ter razkrili nekaj nasvetov, kako izbrati najboljša vrata za vaše dvorišče.

Katere prednosti prinašajo dvoriščna vrata?

Kot že zgoraj omenjeno, so dvoriščna vrata pomemben del vsakega doma. Njihova glavna naloga je, da služijo kot zunanja vrata oziroma na nek način zaprejo vaše dvorišče pred neželenimi obiskovalci. Zagotavljajo namreč dodatno plast varnosti za vaš dom, zmanjšajo hrup iz okolice in vam omogočijo več zasebnosti. Poleg tega pa nudijo tudi nadzor nad tem, kdo lahko vstopi na vaše dvorišče ali v vaše prostore. Posledično pa doprinesejo k temu, da se zaradi varnosti in zasebnosti počutite udobneje. Vašim gostom, na primer sorodnikom ali prijateljem, pa je pri vas prijetneje.

Prav tako dvoriščna vrata ločijo vaše dvorišče od ceste in preostalega naselja. To pride še posebej prav v bolj gosto poseljenih območjih ali ob zelo prometnih cestah. Zelo dobrodošla pa so tudi v primeru hišnih ljubljenčkov ali majhnih otrok. Na ta način jim lahko namreč ponudite varno in mirno okolje ter možnost neskončne igre na prostem, brez nevarnosti.

Ampak to še ni vse. Prednost dvoriščnih vrat je tudi ta, da predstavljajo velik del estetike vašega doma. Če so pravilno izbrana, to pomeni v materialu, dizajnu in barvah, ki sovpadajo s celotnim izgledom hiše, namreč nepremičnino povzdignejo na višji nivo. Hišo poudarijo in ji celo dvignejo vrednost. V kolikor se odločite za bolj ‘trendi’ dvoriščna vrata, pa so lahko ta tudi popolnoma avtomatizirana in omogočajo odpiranje ter zapiranje na daljavo, kar izboljša uporabniško izkušnjo in vratom doda sodoben pridih.

Dvoriščna vrata

Kakšne vrste dvoriščnih vrat so na voljo?

Ko govorimo o dvoriščnih vratih, torej še zdaleč ne govorimo o zgolj navadnih vratih, ki so zunaj in so nepomembna. Da bodo le te pravilno izbrana, pa je dobro vedeti, kakšna dvoriščna vrata so dan danes sploh vse na voljo. V podjetjih, ki se ukvarjajo z izdelavo dvoriščnih vrat, kot je na primer podjetje Givos, d. o. o., so namreč na voljo raznovrstni materiali in dizajni dvoriščnih vrat in ograj.

Za začetek se osredotočimo na sam material dvoriščnih vrat. Tukaj so v osnovi na voljo lesena, aluminijasta, PVC, kovinska ali steklena dvoriščna vrata. Lahko pa se odločite tudi za kombinacijo materialov. To pomeni, da vam vrata izdelajo iz različnih materialov (na primer konstrukcija je en material, notranjost vrat pa drug material).

Druga pomembna lastnost dvoriščnih vrat je ta, kakšno zasebnost omogočajo. Lahko so namreč izdelana iz več manjših kosov, recimo lesenih letvic, in imajo med posameznimi kosi luknje, torej se vidi skozi vrata na dvorišče. Če vam to ne ustreza, pa lahko izberete tudi takšna, ki so polna in dvorišče popolnoma zakrijejo. Vrata se razlikujejo tudi po tem, kakšne višine so ter kakšne barve.

Tu pa so potem še različne oblike dvoriščnih vrat. Prva oblika so drsna dvoriščna vrata, ki se peljejo na koleščkih ali posebnih tirnicah. Druga oblika so krilna dvoriščna vrata, ki se odpirajo navznoter ali navzven. Lahko so enokrilna ali dvokrilna. Tretja oblika dvoriščnih vrat so samonosna, ki za odpiranje ne potrebujejo tirnic in so primerna predvsem za večje objekte ali industrijo. Med oblikami dvoriščnih vrat za domove pa v zadnjem času prevladujejo avtomatska dvoriščna vrata. Ta se odpirajo samodejno, s pomočjo pilota in so nekoliko bolj sodobna.

dvoriščna vrata

Katera dvoriščna vrata izbrati?

Ob vseh teh vrstah dvoriščnih vrat se sedaj najverjetneje sprašujete, katera dvoriščna vrata pa torej sploh izbrati oziroma kakšna so najboljša.

Tukaj je težko podati nek univerzalen odgovor. Izbira dvoriščnih vrat je namreč odvisna od posameznika do posameznika in je lahko kot cel projekt. Nekateri se recimo še vedno raje odločijo za tradicionalna lesena vrata, spet drugi ne bi odstopili od avtomatskih dvoriščnih vrat, čeprav so te morda nekoliko dražja. Velikokrat želijo stranke tudi to, da se dvoriščna vrata ujemajo s preostalo ograjo na dvorišču. Pri tem je tako spet potrebno prilagajanje in drugačna ponudba. Zato najboljših dvoriščnih vrat pravzaprav ni, ampak se morajo le te prilagoditi željam in potrebam strank.

V splošnem pa velja, da morajo biti dvoriščna vrata iz kakovostnih materialov, da bodo lahko enaka tudi več let. Prav tako morajo biti odporna na vremenske vplive, saj so cel čas zunaj in z ustreznimi varnostnimi sistemi, da jih ni mogoče preprosto odpreti. Da boste izbrali kar se da najboljša dvoriščna vrata za vaš objekt, se posvetujte s podjetjem Givos, d. o. o., kjer vam bodo ustrezno svetovali in vam pripravili ponudbo.

Avtor prispevka