čistilna naprava

Čistilna naprava je pomemben sestavni del vsakega doma

Vsako gospodinjstvo in tudi drugi objekti proizvajajo odpadno vodo ali komunalne odpadke, ki bi znatno bremenili naravo, če bi jih v takšni obliki spuščali v okolje. Na tem mestu pa nastopijo čistilne naprave, ki poskrbijo za čiščenje odpadne vode in ustrezno izpustitev v okolje. Če se tudi sami zanimate za nakup čistilne naprave, in ne veste točno, kako izbrati čistilno napravo, se odpravite na priloženo povezavo, kjer boste našli koristne informacije za lažji in boljši nakup ustrezne čistilne naprave za vaš dom. Poznamo namreč več vrst tovrstnih naprav, vsaka čistilna naprava pa je nekoliko drugačna in morda bolj ali manj primerna za določene domove.

Čemu služi čistilna naprava?

Osnovna funkcija čistilnih naprav je čiščenje odpadne vode ali komunalnih odpadkov, do te mere, da se lahko varno izpustijo v okolje. Povsem konkretno to pomeni, da se iz odpadne vode odstrani vse večje delce, kemikalije, mikroorganizme in ostale nečistoče, ki se nahajajo v komunalnih odpadkih. Vsi ti nevarni delci v komunalni vodi, ki prihaja iz stranišč, kopalnic, kuhinj in podobno, namreč onesnažujejo podzemne vodne vire in lahko imajo škodljiv vpliv na celotno okolje. Ravno zato je vloga čistilne naprave pomembna, saj skrbi za varovanje okolja in zaščito vodnih virov, posledično pa tudi za zaščito javnega zdravja. Zgolj posedovanje čistilne naprave pa ni dovolj, saj je potrebno poskrbeti, da ta deluje učinkovito in dosledno. Tovrstno napravo je torej potrebno primerno uporabljati in redno vzdrževati, ter po potrebi popravljati.

čistilna naprava

Kako deluje čistilna naprava?

Čistilne naprave se med seboj razlikujejo, zato vsaka čistilna naprava deluje na nekoliko drugačen način, ki ustreza modelu naprave. V splošnem pa so si ti načini delovanja tudi podobni, saj zasledujejo enak cilj in prinašajo podobne rezultate. Delovanje čistilne naprave se navadno začne s prvim korakom, ki zajema grobo čiščenje, kar pomeni odstranjevanje večjih delcev iz odpadne vode. V naslednjem koraku navadno sledi odstranjevanje delcev in usedlin, ki se zberejo na dnu odpadne vode. V zadnjem delu delovanja pa čistilne naprave poskrbijo še za dodatno čiščenje in razkuževanje vode, s pomočjo bioloških procesov ter snovi, kot sta aktivno blato in aktivno oglje. V zadnjem koraku se tako odstranijo še vse nečistoče, ki se v prvih korakih niso odstranile. Na ta način se odpadna voda natančno prečisti in se posledično lahko izpusti v okolje, saj ne vsebuje več škodljivih delcev, kemikalij in mikroorganizmov.

Zakaj se odločiti za EKO čistilno napravo?

EKO čistilna naprava deluje na način, ki je okolju dodatno prijazen. Tovrstna naprava namreč izvaja visoko učinkovito biološko čiščenje, zaradi česar je ob nakupu mogoče pridobiti tudi EKO subvencijo iz Slovenskega okoljskega javnega sklada. Za EKO čistilne naprave, ki jih najdete tudi na priloženi povezavi, velja, da so okolju prijazne, energetsko varčne, delujejo tiho, so zanesljive, imajo visoko sposobnost čiščenja in so preproste za vzdrževanje. EKO čistilne naprave za svoje delovanje ne potrebujejo dodatnih kemijskih aktivatorjev, zagotavljajo pa visoko učinkovitost, saj odpadne vode očistijo tudi do 99%. Na ta način se zagotovi visoka učinkovitost, obenem pa tudi nizki obratovalni stroški, saj so tovrstne čistilne naprave energetsko varčne. Čistilne naprave, ki so EKO pa omogočajo tudi recikliranje. To pomeni, da se čistilne naprave lahko po uporabi razstavi in polimerne komponente ponovno uporabi.

čistilna naprava

EKO čistilna naprava je na voljo v več modelih

Čistilne naprave v osnovi opravljajo enako funkcijo, a se med seboj malce razlikujejo, saj so na voljo v več modelih. Vse modele, ki bodo v nadaljevanju našteti, najdete na zgoraj priloženi povezavi. Na povezavi je vsaka naprava je opremljena tudi s precej natančnim opisom, kar omogoča lažje razlikovanje in boljši nakup naprave za vaš dom. Povsem konkretno torej poznamo naslednje modele EKO čistilnih naprav:

  • Čistilna naprava EKOAQUATECH SBR- mikro solido, ki omogoča čiščenje odpadne vode na najbolj enostaven in zanesljiv način;
  • Mala čistilna naprava EKO PUROO BASIC, MINI 5PE, ki je precej robustna in vključuje najbolj preprosto Sbr tehnologijo, prav tako pa je edina, ki za delovanje ne uporablja elektromagnetnih ventilov in je obtem še preprosta za vzdrževanje;
  • Mala čistilna naprava EKO SMART FLOW, ki deluje brez elektrike in ima cerfitikat 12566-3;
  • Mala čistilna naprava EKO BIO ZELENI TOK, ki je na voljo v kompaktni izvedbi in se pogosto uporablja kot naprava za gospodinjske odpadne vode;
  • Biološki čistilni modul EKO TOK, ki je cenovno zelo ugoden čistilni modul in je na voljo v izvedbah na elektriko ali brez elektrike, prav tako pa omogoča priključitev na obstoječo dvo ali tri prekatno vodotesno greznico;
  • Čistilna naprava EKOVODA, ki je enokomorna biološka greznica z biofiltrom in deluje brez elektrike, prav tako pa dopušča dodatno možnost izdelave infiltracijskega ponikalnega polja, s katerim čistilna naprava zadostuje certifikatu SIST-TP CEN/TR 12566-2.

Avtor prispevka