najboljši solarni paneli

Kateri so trenutno najboljši solarni paneli?

Najboljši solarni paneli nudijo maksimalen izkoristek sončne energije in njeno pretvorbo v električno energijo. Sončne elektrarne so postale način pridobivanja čiste električne energije prihodnosti. Vsak objekt je lahko samostojna sončna elektrarna. In v ta način pridobivanja elektrike je vredno vlagati. Za začetek lahko pomagajo tudi banke, ki imajo posebne sklade za izgradnjo sončnih elektrarn. Sčasoma se ta vložek izplača, saj poleg lastne porabe električne energije, se da le to oddajati tudi v omrežje. Na ta način pride do popolne energetske samooskrbe. Sončna elektrarna je sestavljena iz solarnih panelov, ki vsebujejo sončne celice. Te pa so lahko različnih vrst: monokristalne, polikristalne in amorfne.

Od njih je tudi odvisen izkoristek sončne energije. Poleg solarnih panelov so tu tudi razsmerniki, ki enosmeren proizveden električni tok pretvorijo v, uporabnega, dvosmernega. Za boljši izkoristek pa se lahko poleg zmontira še solarni sledilec. Najboljši solarni paneli vsebujejo monokristalne sončne celice, ki nudijo najboljši izkoristek sončne svetlobe. Od slabših se razlikujejo po količini proizvedene energije v celotni življenjski dobi. Ta pa je lahko tudi do 40 let. Lahko pa so še tako dobri paneli, če je razsmernik slabše kakovosti, bo delovanje sončne elektrarne slabše. Na kakovost panelov vplivajo tudi kvaliteta stekla in folije med celicami. Steklo skrbi za lovljenje sončnih žarkov.

Tega lahko premažemo s posebnim titanovim premazom. Premaz poskrbi, da se na steklu ne nabira umazanija in ima tudi samočistilno funkcijo. Prav tako poskrbi za enakomerno odtekanje dežnih kapljic, da se ne nabirajo na steklu. Tako premazano steklo je tudi odporno proti praskam. Vse to pa povečuje izkoristek sončne energije in podaljšuje življenjsko dobo stekla. Steklo je tudi trše. Z folijo se stisnejo sončne celice ob steklo po postopku vakuumskega varjenja. 36 do 72 celic, ki so zaporedno vezane sestavlja en solarni modul ali panel. Najboljši solarni paneli imajo tudi najboljšo folijo. Ob slabi foliji se solarni paneli hitreje kvarijo, saj zvar med celicami popusti.

Kakovostni paneli imajo tudi temu primerno, višjo, ceno. So po velikosti manjši. Zato jih lahko vežemo več, drug poleg drugega, s pomočjo konektorjev. To pomeni, da se bo na manjši površini proizvedlo več električne energije. Na dolgi  rok se vlaganje v sončno elektrarno pošteno izplača. Cena elektrike je bistveno nižja, življenjska doba solarnih panelov pa bistveno daljša. Odločitev na podlagi cene je slaba. S pomočjo strokovnjakov se poiščejo celotne rešitve. Na podlagi le teh se potem določi cena. Najboljši solarni paneli pa niso najcenejši, so pa najučinkovitejši.

Avtor prispevka