cena gradnje hiše v lastni režiji

Preverite, kolikšna je cena gradnje hiše v lastni režiji

Vsak si želi imeti svojo sanjsko hišo, vendar pa marsikoga finančna plat takega projekta prestaši, saj je splošno znano, da so cene gradnje hiše v lastni režiji kar visoke. Ker je gradnja hiše življenjska investicija, je pred začetkom potrebno dobro začrtati finančno shemo. V nadaljevanju poglejmo, koliko bi stala gradnja hiše, ki ima 200 kvadratnih metrov bivalne površine.

Za izračun cene gradnje hiše v lastni režiji se uporablja vrednost od 700 do 1.100 evrov na kvadratni meter, odvisno je od kakovosti materialov in načina gradnje. Vedeti moramo, da so stroški že pred samo gradnjo. Arhitekturni načrti v povprečju stanejo 4.500 evrov, potem so tukaj še stroški za načrt za gradbene konstrukcije, ki nanesejo v povprečju 1.500 evrov in stroški elektro inštalacije, ki nanesejo 1.600 evrov. Vodenje projekta in nadzor pa nanese še dodatnih 16.000 evrov.

cena-gradnje-hise-1

  • Prva gradbena faza zajema pripravo in ureditev zemljišča, kar predstavlja izkop gradbene jame. Cena se razlikuje glede na to, na kakšnih tleh gradimo in kako globoko bo hiša postavljena, vendar se v osnovi giblje okrog 3.000 evrov.
  • Druga gradbena faza je vlivanje plošče in gradnja temeljev hiše, kar stane od 3.000 do 8.000 evrov.
  • Tretja gradbena faza, oziroma zidanje hiše, je najdražja faza, saj zajema kar 70% celotne naložbe. Naredimo notranje stene primerne debeline, ki stanejo približno 35.000 evrov, zunanje stene primerne debeline stanejo približno 55.000 evrov, nato pa še izdelava stropov, tlakov, streha in pritrditveni elemeniti, tako da na koncu tretja gradbena faza znese okrog 160.000 evrov.

Od tretje gradbene faze naprej se cene gradnje hiše v lastni režiji zelo razlikujejo. Treba je urediti še ogrevanje, kanalizacijo, vodovod, opremo in ostale stvari, kar lahko nanese še kar nekaj stroškov, ki pa so odvisni od tega, kakšne imate želje. Lahko se dodatno odločite tudi za gradnjo kleti, kar je kar velika investicija, saj se cene gibljejo okrog 1.000 evrov na kvadratni meter. Lahko se odločite tudi za garažo, mogoče celo dve, kar so spet dodatni stroški.

cena-gradnje-hise-2

V tem članku so opisane samo okvirne cene, za povprečno hišo, tako, da je najbolje, da se glede cene gradnje hiše v lastni režiji pozanimate kar pri ponudniku. Vendar bodite pozorni, da vam bodo potencialni izvajalci podali vse informacije, naprimer kakšne materiale nameravajo uporabiti, kakšni so dodatni stroški, ki niso všteti v predračunu in do katere faze je vključena cena. Glede na to, da je gradnja hiše velika investicija, nesreča pa nikoli ne počiva, je pametno tudi, da hišo zavarujete, še preden se vanjo vselite.

Avtor prispevka