kamin

Kamin se vrača v modo

Kamin je nepogrešljiv dodatek v domu, ki pričara čudovit in topel ambient, v katerem se vsi radi zadržujejo. Že v davnih časi so ljudje prižigali ogenj, da so se ob njem pogreli, si nad njim kuhali ali se ob ognju družili. Ravno zato je kamin še danes privlačen za mnoge. Ko se odločamo za nakup kamina, lahko izbirami med mnogimi vrstami. Vsekakor pa si vsi želimo čim bolj kakovosten kamin.

Zakurjeno ognjišče skozi zgodovino

Kamin je od nekdaj priljubljen, saj z njim lahko na kvaliteten način ogrejemo prostor. Sodobni kamini se razlikujejo po količini oddane toplote, kar je odvisno od tega, kako so zasnovani. V preteklosti so jih uporabljali tudi za kuhanje, pogrevanje vode, pranje perila in v gospodinjstvu. Prvotno so kurili ogenj v jamah, ogenj pa je bil povezan tudi s spiritualnostjo. Zakurjeno ognjišče je še danes zelo priljubljeno, saj pričara občutek domačnosti, magičnosti in nostalgije. Ogenj tudi pomirja in nas na nek način povezuje z našimi predniki in preteklostjo.

kamini 1

Prelep dodatek, ki polepša vaš prostor

Skozi zgodovino se je kamin spremenil iz nujnega dodatka v vizualno očarljivega. Ogenj že od nekdaj predstavlja srce doma, saj so ga postavljali v središče doma, da se je ob njem lahko zbralo čim več ljudi. Tudi danes zakurjeno ognjišče kar vleče k druženju, hkrati pa blagodejno vpliva na počutje. Pri postavitvi kamina pa je potrebne nekaj pazljivosti in znanja s področja varnosti pred požarom, dobro je potrebno premisliti tudi, kakšne so naše možnosti postavitve. Če se odločimo za toplozračni kamin, je potrebno ugotoviti težo, ki jo vaši nosilni stropi dovoljujejo. V veliko primerih je pred gradnjo potrebno ojačati tla.

Raznolika ponudba

Pri izbiri in gradnji kaminov lahko izbiramo med vgradnimi ali prostostoječimi kamini. Pri vgradnih kaminih lahko izberete ali bo kaminski vložek na drva, palete, bioetanol ali plin. Prostostoječi so zanimivi že zaradi moderne zasnove. Izbirate lahko tudi med nešteto vrstami barv, dimenzij, oblik in materialov. Pri kurjenju na drva ali pelete ni velike cenovne razlike, vsekakor pa se splača kuriti na drva, če imate doma lasten gozd. Ena izmed pomanjkljivosti peči na pelete je ta, da deluje na elektriko in je zato njeno delovanje odvisno od elektrike. Glede na načine ogrevanja razlikujemo tudi med toplozračnimi kamini, akumulacijskimi kamini in kombiniranimi kamini. Priljubljeni toplozračni kamini z naravno konvekcijo zelo hitro ogrejejo zrak v prostoru.

Toplozračni kamin kot priljubljena izbira

Pri postavitvi kamina v že zgrajeno hišo, je potrebno poskrbeti za dimnik, dovod svežega zraka in obtežbo na strop, v novozgrajeni hiši pa imamo lahko te stvari v mislih že med samo gradnjo. Pri nakupu imamo na izbiro, ali bomo kupili kamin glede na dane pogoje ali pa bomo gradbene pogoje prilagodili kaminu. Če je kamin zelo težek, ga lahko postavimo na jeklene nosilce in s tem zmanjšamo obtežbo na lesenem stropu.

Pomembno upoštevanje gradbenih predpisov

Veliko kaminov ima lasten dovod za pritok svežega zraka. V starejših hišah pride nekaj svežega zraka skozi pripire, pri novejših zgradbah pa je potrebno poskrbeti za dovod zunanjega svežega zraka. Če se odločimo za domače ognjišče, je dobro tudi redno prezračevanje prostorov. Pri gradnji moramo biti pozorni kako namestiti dimnik, skozi katerega uhajajo dimni plini v zrak, o čemer se posvetujemo s svojim dimnikarjem, nikakor pa ne smemo pozabiti na nevarnosti pred požarom. Postavitev kamina je zahtevnejši projekt, pri čemer vam bodo najbolje pomagali gradbeni strokovnjaki. Ti vam bodo svetovali, kam je za vas najprimerneje postaviti kamin in katere materiale uporabiti, da se zavarujete pred nevarnostmi požarov.

Kamini so zaradi svoje učinkovitosti in nostalgičnosti še zmeraj zelo priljubljen način ogrevanja. Nič ne more zamenjati topline domačega ognjišča. Pri postavitvi kamina pa je dobro upoštevati nekatere gradbene predpise in pogoje. Tako boste povečali energetsko učinkovitost samega kamina, uporabili učinkovite materiale in se zavarovali pred morebitnimi požari.

Avtor prispevka