plinski žar

Plinski žar naredi jedi bolj sočne

Plinski žar je čar pomladi in poletja in je uporaben do pozne jeseni, ko lahko zunaj pečemo jedi na žaru. Če ste kdaj preizkusili jedi, ki so pečene na žaru, veste, da je okus poseben in božanski. Vsak plinski žar, ki nima varovala, je namenjen zunanji uporabi na terasi, balkonu, vrtu, v lopi, na morju in na kampiranju v naravi. Njegova prednost je, da je hitro pripravljen in segret ter da ga v naravi lahko kurite, ker ne pride v stik z ničemer, kar bi bilo nevarno. Kurjenje na prostem namreč z drvmi oziroma odprtim ognjem ni dovoljeno. V žaru pa je ogenj varno zaprt.

Kako peče kakovosten plinski žar?

Če ste zahtevni pri hrani in hočete res okusno ter kakovostno hrano, potem je plinski žar kot nalašč za vas. Hrano namreč speče zelo hitro na visoki temperaturi, ker lahko izbirate jakost peke ter jo sproti prilagajate situaciji. Deluje zelo podobno, kot deluje vok, ki ga uporabljajo vzhodnjaki. Na vzhodu uporabljajo tudi plinske in električne plošče kot žare, da pečejo okusno in zdravo hrano.

plinski žar

Največja prednost peke s plinskim žarom je, da je hrana zapečena na hitro, zato pa tudi ohrani vsa hranila. Ker se ohranijo v njej njena lastna hranila in sokovi, je tudi bolj okusna ter tudi dovolj sočna. To je razlika od peke na odprtem ognju, ki hrano lahko hitro izsuši tudi, če jo namažete z mastjo ali oljem.

Ker plinski žar zapeče hrano hitro, ni potrebno uporabljati nobene masti in olj, zato je hrana bistveno bolj zdrava in ne vsebuje toliko holesterola. Primerna je za vse, tudi za diabetike in tiste, ki imate občutljive želodce ter prebavo.

Katero hrano lahko pečete na plinskem žaru?

Plinski žar je dejansko kovinska plošča, ki jo od spodaj segrejejo plameni, ki jih povzroči plin. Plin prihaja iz plinske jeklenke. Ta je lahko majhna, srednja ali zelo velika. Če boste žar premikali ali vzeli s sabo na potovanje, je dobro, da vzamete s seboj majhno bombo, na primer tri kilogramsko, ki zdrži pri redni uporabi tudi mesec ali dva.

Ker je plinski žar kovinska plošča, ki se lahko segreje na določeno temperaturo, ki jo regulirate preprosto z gumbom, peče vso hrano enakomerno. Dejansko je možno peči skoraj vso hrano na tem žaru. Predvsem se priporoča peči tako hrano, ki potrebuje visoke temperature in je okusnejša ter bolj zdrava, če se zapeče hitro.

To pa so meso, ribe in zelenjava. Kar se tiče zelenjave, se odlično spečejo paprike, bučke, malancani, čebula, popečete pa lahko seveda tudi kruhke. Na žaru lahko spečete od čevapčičev, do pleskavic in zrezkov. Spečete pa lahko tudi jajca, z malo iznajdljivosti pa celo tanke palačinke ali nekvašeno testo za pite in bureke.

plinski žar

Posebnosti plinskega žara in drobne pekovske skrivnosti

Plinski žar je običajno odprt žar brez pokrova, zato se na njem peče hrana, ki ne potrebuje biti segreta z vseh strani. Hrano na žaru je potrebno obračati nekaj minut, če žar ni preveč segret ali celo na pol minute, če je zelo segret, da se hrana ne zažge. To je v primeru, na ne uporabite masti ali olja.

Meso ima že vsebovano maščobo, zato sploh ne potrebuje ničesar in se peče v lastnem soku, kar je najbolj okusno. To enako velja tudi a zelenjavo, sploh na primer paprike in malancane.

Na žaru boste lahko spekli tudi krompir, vendar ga je treba dostikrat obrniti ter peči dlje časa, da postane mehak. Pri tem je koža zelo hrustljava. In še namig – nikar ne lupite krompirja, pecite za ga z lupino vred, kakor vso drugo zelenjavo. Zelenjavo se namreč lupi šele po tem, ko je spečena.

Kakovosten plinski žar naredi super kakovostno hrano. Seveda lahko na žaru, kot na vsaki plošči tudi kaj segrejete, odtajate ali celo postavite nanj lonec in ponev, pa se bo vseeno super peklo ali celo kuhalo. Če postavite na žal lonec s pokrovom, ste pridobili improviziran žar ali dodatno možnost kuhanja hrane. Zraven pa lahko še pečete ob loncu, če imate le dovolj velik žar.

Avtor prispevka