kanaleta

Kaj je to kanaleta in kako izbrati najprimernejšo?

Kanaleta ali odtočni kanal je učinkovita rešitev pri odvodnjavanju meteornih in komunalnih voda ob hišah, na dovozih in cestah, v avto-garažah, ob terasah, vhodih in izhodih v hišo, ob bazenu ali na drugih površinah, kjer želimo doseči učinkovito odtekanje vode ter preprečiti zastajanje vode. Primerne so tudi na poteh za pešce in kolesarje, na poteh v parkih, na nogometnih igriščih in podobno.

Ob dolgih deževnih obdobjih se na različnih površinah srečujemo z zastoji voda, ki nam lahko prinesejo veliko škode. Zato je pri gradnji objektov in urejanju večjih površin potrebno posebno pozornost nameniti zaščiti stavb pred vlago, saj lahko nepravilno izvedeno odvajanje meteornih voda poškoduje gradbene objekte, česar si najmanj želimo.

Različni sistemi za odvodnjavanje ponujajo različne možnosti, kako poskrbeti za zaščito in varnost določenega gradbenega objekta, sami pa se odločimo, kateri nam najbolj ustreza. Naša izbira je seveda odvisna tudi od tega, kakšno kanaleto potrebujemo – je to kanaleta, ki bo preprečevala pritekanje vode na našo teraso, ali gre za večji gradbeni projekt?

Kaj je to kanaleta?

Najmanjša kanaleta je primerna za kopalnice, sorazmerno večje kanalete uporabljamo ob bazenih in terasah, medtem ko se sistemi velikih kanalet polagajo na velike površine: ob cestah, dovozih, v garažah in parkiriščih …Večji gradbeni projekti, ki se ukvarjajo z uspešnim odvodnjavanjem, so po navadi zahtevnejši projekti, katere opravljajo gradbeni strokovnjaki. Investicije v gradbene projekte so v nekaterih primerih enormne, zato je uspešno odvodnjavanje izrednega pomena. Voda lahko naredi velikansko škodo tudi na preprostih objektih in površinah, zato je pomembno poskrbeti za uspešno odtekanje voda.

Kanaleta ali odtočni kanal je nameščena v tleh ter je namenjena predvsem odtekanju voda. Odtočni kanali so na voljo v različnih materialih, sistemi kanalet pa omogočajo odtok v kanal ob prenašanju različnih obremenitev. Različni proizvajalci nudijo široko izbiro različnih kanalet in rešetk.

Kanaleta je na voljo s pripadajočo rešetko ali brez, na trgu pa so dostopne tudi kanalete iz visoko kvalitetnega polietilena PE-HD, ki je ekološko prijazen material ter 100% reciklat. Le-ta zagotavlja obstojnost na vrsto agresivnih dejavnikov. V cestnem prometu in v garažah med agresivne dejavnike spadajo tudi oljni madeži, ostanki goriv, umazanija ter sol proti zmrzovanju tal, zato se za te površine primerne kanalete iz visoko odpornih materialov. Vsi ti dejavniki lahko namreč vplivajo na vodotesnost kanalete, puščanje sistemov za odvodnjavanje pa lahko resno ogrozi strukturo stavbe in gradbenega projekta, zato so za objekte primerni samo 100% neprepustni sistemi.

V prometu in na mestih, kjer visoka frekvenca prometa povzroči določene obremenitve, so kanalete vedno razvrščene po razredih obremenitev, ki jih lahko prenesejo. Med zelo priljubljenimi in najbolj odpornimi so kanalete iz visoko odpornega in izredno kvalitetnega betona. Beton zagotavlja visoko obstojnost in dolgo življenjsko dobo kanale.

Kanaleta je velikokrat pokrita s pripadajočo rešetko, nekatere kanalete na trgu pa lahko kupimo brez pokrivnih rešetk. Tudi kanalete iz polietilena PE-HD in z betona so na voljo z rešetko ali brez. Rešetke za kanalete iz betona so iz različnih materialov. Lahko so vroče cinkane, litoželezne ali iz nerjavečega jekla (inox), pri kanaletah iz polietilena PE-HD pa lahko izberemo tudi pripadajočo rešetko iz materiala polietilen PE-HD. Kanalete PE-HD so primerne tudi za različne nizke vgradne višine, kar je pomembno v primeru ureditve odvodnjavanja z balkonov, teras, ob bazenih in tam kjer je kamnita podlaga. Posebej se priporočajo v primerih, kjer bi dodaten izkop materiala predstavljal nesorazmerno povečane stroške.

Kako izbrati najprimernejšo kanaleto?

Ne glede na to, ali se odločite za kanaleto PE-HD ali za kanaleto iz betona, mora biti vsaka kanaleta proizvedena in certificirana na podlagi Evropskega standarda EN 1433. Proizvajalci so podvrženi rednim ter striktnim kontrolam glede kakovosti in odzivnih lastnosti materialov kanalet in rešetk. Prav tako se redno testira nosilnost proizvodov. Sodobne kanalete lahko prenesejo vse obremenilne razrede, od A15 (1,5t) do F900 Kn (90tn). Ne glede na zahtevnost gradbenega projekta, je dobro preveriti kakšno obremenitev prenese posamezna kanaleta.

Ko se odločate za nakup kanalet, se je zatorej potrebno pozanimati, če ima posamezna kanaleta vse zahtevane certifikate. Še posebej je to pomembno pri dražjih gradbenih projektih, saj ne želimo, da nam nepravilno odtekanje vode naredi škodo na kakršnikoli infrastrukturi.

kanaleta-2

Različni ponudniki prodajajo kanalete različnih dimenzij in materialov, vsak posameznik oziroma naročnik pa se odloči za kanalete, ki zadoščajo njegovim preferencam. Pomembno je, da ima proizvajalec kanalet vse potrebne certifikate. S tem se tudi kupcem garantira, da se pri izdelavi proizvodov uporablja nadzorovan visoko kvalitetni proizvodni proces ter da se redno opravlja testiranja proizvodov, ki so določena z Evropskim standardom EN 1433. Preverite, če so izdelki redno testirani, saj morajo proizvajalci kanalet konstantno testirati nosilnost proizvodov v svojih laboratorijih.

Učinkovit sistem odvodnjavanja zajema kanalete in rešetke, brez katerih si ne predstavljamo več večjih gradbenih projektov. Preden se lotite gradbenega projekta, poskrbite za ustrezno zaščito pred vodami, ki bi utegnile na vaših objektih narediti nepopravljivo škodo.

Avtor prispevka