Glavne prednosti IR panelov v primerjavi z ostalimi načini ogrevanja

V hladnih mesecih počasi začenjamo razmišljati, kako bomo poskrbeli, da nam bo pozimi karseda toplo. Večina ima v stanovanjih nameščene radiatorje, ki pa so lahko precej zastareli in neučinkoviti, zato potrebujemo še dodatne vire ogrevanja. IR paneli bodo vaše težave z ogrevanjem rešili enkrat za vselej na poceni in energetsko učinkovit način.

Infrardečo svetlobo so odkrili na samem začetku 19. stoletja, več kot 100 let pa je preteklo, preden so ta spekter svetlobe začeli uporabljati za ogrevanje. IR paneli ne delujejo po principu konvekcijskega ogrevanja, kjer ogrevalno telo ogreva zrak okrog vas, temveč toploto prenašajo na površine v bližini, ne da bi se pri tem te površine morali dejansko dotikati. Ker ne ogrevajo zraka, bi IR panele teoretično lahko uporabljali tudi v brezzračnem prostoru.

IR paneli – da vam bo pozimi še posebej toplo

Ogrevanju z IR paneli ne pravijo zastonj ogrevanje prihodnosti. Posledica napredka v tehnologiji je produkt, ki vaš dom ogreje hitro in poceni, ima pa tudi druge prednosti, zaradi katerih se nakup zagotovo splača.

Primerni za astmatike

IR paneli, kot že rečeno, ne segrevajo zraka, medtem ko ogrevanje s klasičnimi ogrevalnimi telesi povzroča, da zrak kroži. To je lahko za astmatike zelo neprijetno, saj z zrakom kroži tudi prah, ki ima negativen vpliv na njihova že tako občutljiva pljuča. Slabost konvekcijskega ogrevanja je tudi v tem, da izsuši zrak v prostoru, medtem ko z infrardečim ogrevanjem teh težav ni.

Visoka učinkovitost, nizka cena

Žal je danes tako, da je marsikdo primoran v svojem domu trpeti nižje temperature zavoljo prihranka denarja. Nič ni narobe s tem, da se namesto ogrevanja stanovanja na skorajda poletne temperature malo bolj oblečete, nihče pa ne bi smel zaradi pomanjkanja denarja trpeti na mrazu. IR paneli so od drugih tipov ogrevanja bolj energetsko učinkoviti in potemtakem porabijo manj električne energije, poleg tega pa je napeljava enostavna, saj potrebujejo zgolj vir elektrike in ne bo vam treba konstantno dokupovati goriva. Ker infrardeča svetloba neposredno ogreva površine pred seboj, je tudi izjemno učinkovita pri odpravljanju vlage v stenah – to pa bistveno pripomore k preprečevanju nastanka plesni. Sanacija sten je zamudno in drago opravilo, zato z uporabo IR panelov ne prihranite le pri ogrevanju, ampak tudi pri splošnem vzdrževanju vašega doma.

Več prostora

Druga grelna telesa, če posebej radiatorji, so lahko precej velika in zasedejo veliko prostora. Še posebej tisti, ki živite v majhnih stanovanjih, najbrž še kako dobro veste, da je vsak kubični centimeter prostora vreden svoje prostornine v zlatu. IR paneli so lahko nameščeni kjerkoli, celo na stropu, in tako ne povzročajo izgube dragocenega prostora. Tudi na steni ne bodo ovira, ker so zelo tanki.

Na kaj morate biti pri nameščanju IR panelov pozorni?

IR paneli so odličen, sodoben in energetsko učinkovit način ogrevanja, a morajo biti seveda pravilno nameščeni in uporabljani. Kar nekaj dejavnikov je, na katere morate biti pri izbiri in uporabi IR panelov pozorni:

Kakovost materiala. Na tržišču so številni IR paneli izdelani iz bolj ali manj kakovostnih materialov. Pri panelih iz slabšega materiala lahko pride do okrnjenega delovanja, lahko pa so celo nevarni, zato se pred nakupom IR panelov vedno pozanimajte, iz kakšnega materiala so in kako se ta material obnese na dolgi rok.

Izbira primernih dimenzij IR panela. Morda ste se v želji po prihranku odločili za nakup manjšega IR panela, kot bi bilo to za vas potrebno. S tem na dolgi rok ne boste prihranili prav nič, saj boste poleg nezadovoljstva, da ste denar (čeprav nekoliko manj) porabili za nekaj, kar ne deluje, kot bi bilo treba, morali prostor še dodatno ogrevati. Ravno tako niso dobra izbira predimenzionirani paneli, saj je strošek nakupa in montaže dražji, poleg tega pa lahko takšen panel oddaja enostavno preveč toplote in povzroča neprijeten občutek.

Lokacija IR panela. Ker IR paneli ogrevajo samo tisto, kar imajo neposredno seboj, ne zraka, je še toliko bolj pomembno, da med panelom in vami ni nobene ovire. Zato morate biti pozorni na to, kam boste panel namestili. Če imate pohištvo ob vseh stenah in nobene možnosti, da bi to prerazporeditev spremenili, je morda še najboljša opcija, da IR panel namestite kar na strop. Tako bo toplota z ogrevala lahko neovirano prehajala do vas in do vseh, ki bodo želeli uživati v prijetno toplem vzdušju.

IR paneli so odličen način, da svoj dom ogrejete učinkovito in relativno poceni. Na voljo so v različnih oblikah in dizajnih, tako da se odlično podajo v vsak prostor, poleg tega pa sami ne zasedejo veliko prostora, kar bo še posebej všeč lastnikom majhnih stanovanj. Povsem mogoče jih je namestiti na strop, od koder učinkovito grejejo vas in ostale ljudi v prostoru. Ker ne potrebujejo nobenih dovodov, samo električno energijo, je montaža enostavna in bolj poceni od montaže ogreval, kjer so potrebni posegi v stene. Izberite kakovosten material in primerno dimenzijo, pa vas bodo IR paneli zagotovo navdušili.

Avtor prispevka