Dekorativni beton za drzen industrijski pridih vašemu domu

Pri prenavljanju ali gradnja doma, se vsak znajde pred vprašanjem, s katerim materialom bi obložili tla in morda tudi stene, da bi lahko dosegli visoko funkcionalnost in predvsem dovršen estetski videz. Ena izmed vse bolj priljubljenih možnosti je dekorativni beton.

Kaj sploh je dekorativni beton?

Ob omembi besede beton, marsikdo najprej pomisli na siv cement, kateremu primešamo nekaj vode in peska ter ga uporabimo zlasti za oblikovanje različnih konstrukcij, saj gre za izredno odporen material, primeren za različne pogoje. Toda tako kakor se izpopolnjujejo ostali materiali, so razvijalci izpopolnili tudi beton in sicer do te mere, da lahko z njim obložite površine vaših prostorov in jim tako pričarate noto modernizma.

Dekorativni beton v resnici ne pomeni, da na svoja tla polijete poseben beton z vam všečnimi vzorci, ampak gre za poseben dekorativni premaz iz cementa, ki ga s posebno tehniko premažete na tla ali stene. Prednost tega je, da zaščitite površine svojega doma, poleg tega pa jih dekorirate na prav poseben način. Dekorativni beton je torej obstojen premaz, ki ga sestavljata predvsem cement in smola ter še nekatere druge sestavine, ki omogočajo, da je primeren tako za notranje kot tudi zunanje površine, je lahek za vzdrževanje, odporen proti praskam in odrgninam ter lep na pogled.

Pri izbiri dekorativnega betona za vaš dom lahko izbirate med številnimi vzorci, med katerimi najdete imitacije različnih materialov. Najbolj pogoste so imitacije kamna ter vzorci, ki posnemajo surov industrijski a hkrati modernistično umetniški videz. Ravno tako je tudi barvna paleta vzorcev zelo široka, tako izbira med tako široko ponudbo različnih možnosti zagotovo ne bo enostavna.

Kje ga lahko kupite?

Dekorativni beton je material, ki ga morate na predhodno ustrezno pripravljene površine pravilno nanesti, če želite z njim doseči pravi efekt. Če sami do zdaj niste imeli predhodnih izkušenj z nanašanjem dekorativnega betona vam svetujemo dve stvari, ali ga poskušate najprej nanesti na kakšni površini, ki je ni toliko »škoda,« da v primeru, da se vam začetniški poizkus ponesreči, ne boste preveč razočarani, ali pa delo prepustite strokovnjakom s tega področja.

dekorativni-beton-1

Z dekorativnim betonom je dobro založena večina tehniških trgovin, res pa je, da ga mnogi proizvajalci poimenujejo z drugimi imeni, za to je iskanje tovrstnega betona v trgovini manjši izziv. Prednost nakupa dekorativnega betona v fizični trgovini pa je ta, da se tam običajno nahajajo prodajalci, ki vam bodo ob nakupu lahko postregli še s koristnimi informacijami o predpripravi in nanosu samega dekorativnega betona.

Druga možnost pa je nakup dekorativnega betona prek spleta. To je zagotovo udobnejši način, saj lahko v miru pregledate vso ponudbo in specifikacije posameznih proizvodov. Na veliko spletnih straneh vam ponujajo tudi dodatna navodila o nanosu in predpripravi, ogledate pa si lahko tudi številne videoposnetke, ki vas bodo vodili korak za korakom vse od predpriprave pa do končnega rezultata.

Če pa ste se odločili, da boste za nanos dekorativnega betona najeli mojstre, pa se z njimi dogovorite za najugodnejšo možnost, kje in kako kupiti dekorativni beton.

Zakaj je dekorativni beton primeren za vaš dom?

Dekorativni beton je primeren predvsem za tiste domove, ki si želijo pričarati moderen in rahlo industrijski videz. Zelo dobro se poda tudi prostorom, v katerih si lastniki želijo ohraniti rdečo nit minimalizma. Vse pogosteje pa se uporablja tudi v kopalnicah kot nadomestek keramike, saj ima zaradi svojih lastnosti na področju vzdrževanja in tudi izgleda veliko prednosti pred klasično keramiko.

Avtor prispevka