vrtni kamini

Vrtni kamini bodo odlična popestritev vašega vrta

Vrtni kamini so atrakcija vsake zabave, kosila ali večerje, saj so sinonim za res dobro hrano in druženje. Spečete lahko mesne jedi, zelenjavne, ribe ali sire, koruzo ali krompir, domišljija tukaj ne pozna meja. Vrtni kamini pričarajo vzdušje restavracij, kjer ste lahko dobili izvrstne čevapčiče, ribe ali pečen sir in spet boste jedli kot nekoč. Pa še eno prednost imajo, uživali boste v intimnem, domačem okolju najdražjih ali prijateljev, kjer ne bo omejitev.

Ste se že naveličali neke stalne hrane, mikrovalovke, indukcije, plina in dobro veste, da okus hrane ni enak, kot če je spečena ali skuhana na drva? Potem spadate med gurmane in ljudi, ki cenijo pristnost ter tradicijo. Od nekdaj je človek hrano pripravljal na ognju in seveda je vrhunska. Ste vedeli, da imate lahko kamin, s katerim boste lahko pekli ali kuhali kar doma? Kamin je lahko znotraj doma, v letni kuhinji ali kar je najlepše, na terasi ali vrtu, sredi narave.

Ali je vrtne kamine težko izdelati?

Vrtni kamini so zahteven projekt za tiste, ki niste še nikoli ničesar zidali in nič ne veste o ognju, dimu ter dimnikih, ki so obvezen in gonilni element vsakega kamina. Odvaja namreč pline in dim, da lahko varno pečemo, ne da bi prišlo do zastrupitve s plini.

Če pa ste vajeni zidarskih, pečarskih in drugih gradbenih del, potem ga boste iz določenih elementov lahko naredili tudi sami. Pri tem morate biti pozorni predvsem na višino kamina in dimnika, širino tuljav v dimniku, na kote in sistem za čiščenje saj. Če ne bo dobro delovalo, bo vajo treba ponoviti, morda vam bo to vzelo dosti časa, energije, živcev in denarja.

Najbolj elegantna rešitev je prepustiti to delo mojstrom pečarjem, ki bodo kamin naredili po vaših potrebah in željah, da bo res deloval in bo varen. Vi pa boste prevzeli drugo pomembno nalogo, to je priprava hrane zase in družino ter prijatelje, v tem ste gotovo mojstri.

vrtni kamini loncen
vrtni kamini loncen

Vrste vrtnih kaminov – za katerega se odločiti?

Vrtni kamini omogočajo pripravo hrane z odprtim ognjem, ki da ambientu poseben čar pri kosilu ali zabavi in piknikih. Zato so kamini priljubljeni poleti in spomladi, ko je zunaj precej prijetno. Če ste ljubitelji zimskih dni, pa seveda lahko pogumno pečete tudi takrat. Kamini so lahko zelo različnih oblik in namembnosti. Običajno so zelo enostavni za uporabo ter čiščenje. Če mojstri uporabijo kakovostne materiale, bo njihova življenjska doba zares dolga.

Vrtni kamini so vseh možnih velikosti in izgledov ter barv in materialov. Lahko so samostojni ali pa skupaj z drugimi elementi. Nekateri so del vrtne letne kuhinje. Drugi lahko imajo poleg umivalnik, za še lažje delo.

Najpomembneje pa je, da se odločite, kako boste pekli. Najbolj pogosta je peka na rešetki, kar imenujemo tudi gril. Možna je tudi peka na plošči. Izdelajo pa lahko vrtljivi raženj in po želji pečico. Omislite si lahko tudi vrtno peč za pico. Skorajda ni omejitev, mojster vam bo povedal, kaj vse je možno izvesti in kako.

Kaj so multi kamini?

Ni treba, da se odločite samo za eno vrsto vrtnega kamina, to je čar sodobnega časa, ko niso v modi samo klasični zidani vrtni kamini ali montažni vrtni kamini, ampak vam mojstri lahko naredijo karkoli si zamislite. Če bi radi imeli pečico in še gril zraven, lahko tak multi kamin izdelajo in boste imeli unikatnega, samo po vaših zamislih.

Vrtni kamini so tudi izjemen okras vrta ter hiše. Nekateri dobri in izkušeni mojstri imajo zares prefinjen občutek za estetiko in znajo narediti sanjsko arhitekturo, ki bo osupnila vas in vaše goste.

vrtni-kamin-2

Vrtni kamini, materiali in gorivo

Iz česa so narejeni vrtni kamini? Največkrat gre za lahek beton in kovinske dele ter keramiko. Mojstri pečarji vdelajo material, ki ni gorljiv, se dobro segreje in dolgo oddaja toploto. Najbolj pogosti so betonski kamini. Večkrat srečamo tudi litoželezne, ki so že narejeni in se samo postavijo na vrt. Najbolj varni so betonski, tudi za to, da se živali ali otroci ne opečejo.

Gorivo, ki ga uporabljajo vrtni kamini pa sta drva in oglje. Oboje je možno nabaviti v trgovinah ali pa naročiti na dom. Preverjeno so drva boljša za kurjenje, najbolj so cenjena bukova, ki dajo mesu in drugi hrani poseben vonj ter okus, ki ga ne morete doseči z ničemer drugim. Edina slabost je, da potrebujete nekaj vaje, da ugotovite, kako kuriti, da ne bo ogenj premočan ali prešibak.

Lažje je sicer peči z ogljem, ki tli dlje časa in oddaja konstantno temperaturo ves čas pečenja. Ne boste pa dosegli takega efekta pri okusih, kot z drvmi, lahko se prepričate tudi sami in preizkusite.

Vrtni kamini so res atrakcija in posebnost, ki daje vsem srečnim lastnikom veselje in dobro hrano. Ves čas se jih da tudi spreminjati in dograjevati po potrebi. Naročniki se največkrat odločajo za naravne barve, najdete pa tudi take, ki so veselih barv.

Pa še en namig, v lepem vremenu kamin gori bolje, kot če je tlak nizek in večja vlaga v zraku.

 

Avtor prispevka