toplotne črpalke

Zakaj se toplotne črpalke tako splačajo

Toplotne črpalke so najboljši izbor za ogrevanje, ker so najcenejše za montažo in izkoriščajo naravne vire energije, ki so obnovljivi, kar si poglejte tukaj www.obalnimaraton.si. Z njimi postanete tudi energijsko samooskrbami, še posebej, če imate tudi lastno sončno elektrarno, ker se toplotna črpalka poganja s pomočjo elektrike. Vendar pa ne porabi dosti energije in je zelo varčna ter tiha in enostavna za uporabo. Enkrat jo nastavite, pa lahko kar pozabite nanjo, saj ne potrebuje niti servisiranja. Le, če se kaj pokvari, to pa je zelo redko.

Prednosti toplotne črpalke

Toplotne črpalke so poceni in so tudi najcenejši vir ogrevanja. Z njimi se v 99 % primerih lahko ogrevate nizko temperaturno, ker ogrevajo ves čas, zato so lahko ogrevalne temperature 10 stopinj nižje, kot pri drugih vrstah ogrevanja.

toplotne črpalke

Največja prednost toplotne črpalke je gotovo v tem, da z njo nimate nobenega dela. Ne vzame vam nič časa. Namestite jo in deluje. Brez vzdrževanja in brez stroškov. Ne povzroča nobenega prahu ali hrupa.

Priklopite lahko kateri koli toplotni vir imate na razpolago. Najbolj znan je zrak, potem sta še voda in zemlja. Najcenejši je toplotni vir voda in je tudi najbolj stabilen, ker ima podtalnica vedno enako temperaturo in sicer nad 10 stopinj Celzija.

Katera toplotna črpalka je najbolj učinkovita?

Najbolj učinkovite so toplotne črpalke voda – voda. Če imate možnost vgradnje podzemeljskega kolektorja, ki črpa energijo podtalnice, je to najbolje. Super je, če imate na razpolago zadosti podtalnice na globini 20 metrov. Tako boste imeli temperaturo podtalnice vse leto enako in sicer več kot 10 stopinj Celzija.

V primeru da tega vira ne morate izkoristiti, imate še možnost izkoriščanja zemlje kot toplotnega vira. Vendar morate imeti na voljo dovolj veliko površino zemljišča, ki ni zazidan ali asfaltiran in mora biti vsaj dva krat večji od same stavbe, ki se ogreva. Če to ni mogoče, pa morate imeti dovolj globoko vsajeno vertikalno sondo v zemljo in sicer mora segati do globine 100 metrov.

V teh dveh primerih ne boste imeli nobene zunanje enote ali hrupa, saj imate vso opremo v hiši. Možnost pa je tudi pasivnega hlajenja.

Katera črpalka pa je najcenejša

Toplotne črpalke zrak – voda so najcenejše za investiranje in namestitev. Te se namestijo tam, kjer ni možno drugega načina ogrevanja in se v prostor postavi črpalka, ki izkorišča temperaturo zraka. Če je prostor majhen, potem se lahko poveže več prostorov med seboj, da lahko črpalka nemoteno dela. To črpalko lahko postavite tudi sami, ker je precej enostavna za nameščanje.

toplotne črpalke

Nekoliko dražja je črpalka voda – voda. Vendar se splača, ker je zelo učinkovita, dejansko najbolj med vsemi in skozi leta odtehta svojo ceno. Če ste v dvomih, vprašajte strokovnjaka za vaš primer, kaj vam svetuje.

Najdražje so toplotne črpalke zemlja – voda in sicer z nameščenim horizontalnim kolektorjem. Ta se mora raztezati na precej veliki površini in je z njim tudi kar nekaj dela. Nenazadnje pa je še črpalka zemlja – voda, ki je najdražja in sicer taka, ki deluje s pomočjo vertikalne sonde v zmelji.

Ali se lahko s toplotnimi črpalkami ogrevajo radiatorji?

Toplotne črpalke lahko brez težav ogrevajo tudi radiatorje. V večini primerov visoko temperaturne črpalke niso potrebne. Ponavadi je to v starejših stavbah, kjer je težko namestiti talno, stensko ali stropno ogrevanje, ki je nizko temperaturno. Zato se novogradnje, pasivne in nizko energijske stavbe gradijo na ta način. Tovrstno ogrevanje je najbolj učinkovito, zdravo ter energijsko varčno in ekološko sprejemljivo.

Toplotne črpalke ogrevajo prostore ves čas enakomerno in zato ni potrebno, da bi vodo ogrele na več kot 55 stopinj Celzija. V mnogo primerih pa še manj in sicer nekje okoli 40 stopinj Celzija. To je drugače kot pri ogrevanju na drva ali olje, kjer je voda v kotlu zelo visoka, med 60 in 80 stopinj Celzija. Vsekakor pa se potem s pomočjo regulatorjev in ventilov ravno tako regulira na nižje temperature, ko se ogrevajo prostori.

Še preden se lotite nakupa toplotne črpalke je modro, da se posvetujete z energetskim svetovalcem, ki vam bo vse razložil ter pregledal stavbo, Na podlagi izkušenj vam bo povedal, kaj je za vas najbolj optimalno in najcenejše.

Written by