Tipski načrti hiš: cena je odvisna od vaših zahtev

Tipski načrti hiš cena je nekoliko nižja, kot so prilagojeni načrti za individualne hiše, saj so že narejeni in se praviloma le delno prilagajajo posameznikom ali okolju. Za tipske načrte hiš se ponavadi ljudje odločajo, ker jih dobijo takoj in so cenejši. Ali torej tipski načrti hiš cena res odtehta, da se investitor odloči zanje? Kakšne posledice taka odločitev potegne za seboj?

Tipski načrti hiš cena je zelo odvisna od zahtev kupca in nenazadnje pridemo do tega, da dejansko tipskih hiš ni, so le klasične in originalne hiše. Edine tipske hiše naredijo veliki investitorji, ki zgradijo celotno naselje povsem enakih hiš naenkrat in jih potem prodajajo na ključ končnim kupcem.

 

Kje lahko izberete tipsko hišo in poceni tipski načrt?

Najboljši vir takih informacij so gotovo podjetja, ki proizvajajo in montirajo tipske montažne hiše. Drug vir pa so katalogi tipskih hiš. Tipski načrti hiš cena takih projektov je prilagojena temu, da se izdela le en načrt za vse hiše, ki se ga zgolj delno prilagaja za posamezno stranko in stane nekje med 2000 in 2500 evri.

Tipski načrt v primerjavi s klasičnim načrtom v tej ceni vsebujejo nekatere prilagoditve. Če prilagoditev ni in ste zadovoljni s tem, kar dobite, potem boste odšteli 2000 Evrov, več, kot boste imeli prilagoditev, več boste za tipski načrt tudi plačali. Tipski načrt se ne prilagodi, ali pa le delno, tudi parceli in okolju, v katerem bo stala hiša. Dobite ga takoj in z njim lahko dobite gradbeno dovoljenje.

 

Tipski načrti hiš cena v primerjavi s cenami klasičnih načrtov

Tipski načrti hiš cena v primerjavi s klasičnimi načrti in njihovimi cenami je taka, da boste klasični načrt dobili za 3000 Evrov navzgor pa do 15000 Evrov se giblje cena, ki je odvisna od tega, kakšne so vaše želje.

Klasični načrt se povsem prilagodi vašim potrebam in željam in je zanj potrebno več časa ter sodelovanja z arhitektom, zato je tudi dražji. Ker se hiša gradi samo enkrat, je za razmisliti, kaj vam bo bolj ustrezalo, ali tipski načrt ali načrt, ki bo povsem vseboval vaše zahteve, želje, pričakovanja in se prilagodil parceli, na kateri bo hiša stala. Odločitev je povsem vaša, kaj vam je bolj pomembno, kakovost bivanja po vaših željah ali da nekje ste, kjer je v redu za večino ljudi.

 

Tipski načrti hiš cena se splača ali ne?

Tipski načrti hiš cena je res nižja od klasičnega povsem prilagojenega načrta, se pa poraja vprašanje, ali se je vredno odločiti za tipski načrt ali ne?

Težava lahko nastane tam, kjer so občinske ali državne zahteve za gradbeno dovoljenje posebne, če stoji parcela v taki občini, da tipskega načrta ne boste mogli uveljaviti. Potem boste morali ta tipski načrt tako prilagajati, da vas lahko stane več, kot če bi vam arhitekti takoj naredili prilagojen načrt v skladu s prostorskimi akti občine in države.

Tipski načrti hiš cena je torej nižja le, če se boste prej pozanimali na upravni enoti, ali bo takšne načrte tudi sprejela in odobrila gradbeno dovoljenje. V primeru, da je odgovor negativen, zatavajte pojasnila, kaj je potrebno spremeniti in kako ter informacije posredujte arhitektu. Arhitekt vam bo lahko povedal, za koliko se bo podražil tipski načrt in ali se pravzaprav splača naročiti klasičnega, ki bo povsem prilagojen vam, zakonom in okolju, pa se na ceni niti ne bo poznalo.

Avtor prispevka