montazne hise

Ali se v montažnih hišah res veliko sliši skozi stene?

Gradnja hiše je obširen projekt, ki zahteva veliko načrtovanja, priprav in tehtnega premisleka o tem, kakšno hišo želimo, da bo bivanje v njej kar najbolj prijetno. Seveda ne smemo pozabiti na časovnico gradnje, načrtovane stroške gradnje ter še mnoge druge stvari, ki so sestavni del planiranja in gradnje hiše. V zadnjih letih se zato vse več ljudi odloča za montažne hiše, saj stereotipi o njihovi manj kakovostni gradnji postopa izginjajo, v ospredje pa prihajajo prednosti montažnih hiš in široka paleta možnosti prilagajanja, ki jih ponujajo take hiše. Bodisi gre za samostojne družinske hiše, atrijske pritlične ali mansardne, vrstne ali dvojčke – montažna hiša predstavlja prihodnost sodobne gradnje.

Kakšne so značilnosti montažnih hiš?

Glavna značilnost montažnih hiš je ta, da so zgrajene v zelo kratkem času, saj kot pove že njihovo ime, se sestavni deli le zložijo skupaj oz. zmontirajo, za kar je navadno potrebnih le nekaj dni. Postavitev montažne hiše je mogoča v vseh letnih časih, hiša pa je vseljiva že v 4 do 6 mesecih od začetka gradnje. Gradnja od temeljev do strehe namreč ne zahteva čakanja kot pri klasičnih hišah, kjer je zaradi mokrega načina gradnje potrebno tudi sušenje, kar gradnjo podaljša vsaj za leto in pol.

montazne hise

Montažne hiše ponujajo različne možnosti gradnje, lahko gre za tipske hiše ali take, narejene po naročilu, vsem pa je skupno to, da so iz naravnih, ekoloških in razgradljivih materialov. Izbor materialov je vedno večji, zato se za montažne hiše odloča vse več ljudi. Za ogrodje je navadno izbran les, stene pa se lahko poljubno zapolnijo z različnimi materiali in elementi kot so steklo, les, zidaki in drugi izolacijski materiali. Te hiše zato odlikuje tudi dobra zvočna in toplotna izolativnost, so energetsko učinkovite, les pa hiši omogoča dihanje, ustrezno uravnavanje vlage in čiščenje zraka. Ker je les lahek material, so te hiše tudi potresno in požarno varnejše od klasičnih.

V kolikšni meri so montažne hiše dovzetne za hrup?

Marsikdo se ob odločanju za montažno hišo sprašuje o tem, ali bo les, ki velja za nekoliko slabši zvočni izolator, dovolj učinkovito udušil ves hrup iz zunanje okolice in tudi od znotraj. A če je to nekoč predstavljalo problem, so danes proizvajalci z nadgradnjo gradbenih materialov za montažne hiše poskrbeli za to, da različne vrste zvokov tako v hiši kot zunaj nje prebivalcem ne pridejo več do živega. Viri zunanjega hrupa so predvsem hrup prometa in industrije, med notranje vire pa se prištevajo zvoki avdio in video naprav, hrup različnih hišnih inštalacij ter hrup, ki nastaja pri hoji, premikanju stolov, pogovoru itd. Notranji hrup se lahko širi po zraku ali po konstrukciji, zato je zelo pomembno, na kakšen način je izvedena zvočna izolacija montažne hiše, da je tega hrupa čim manj oz. ga sploh ni.

Kvaliteta zvočne izolacije stropa in sten je odvisna od njihove teže – debelejša in težja konstrukcija iz betona, opeke ali zemlje načeloma zagotavlja boljšo zvočno izolacijo kot les, vendar rešitev za montažne hiše predstavlja kombinacija lesa in različnih materialov, ki se med drugim uporabljajo za zvočno izolacijo hotelskih sob, kjer morajo biti izpolnjeni najvišji standardni zvočne izolativnosti.

Z učinkovito zvočno izolacijo do prijetne tišine

Za akustično ugodje mora biti v montažni hiši ustrezna izolacija pri zunanjem ovoju hiše in tudi znotraj med posameznimi prostori. Na prehajanje zvokov med stenami vpliva gostota izbranega materiala za izolacijo – najboljši zvočni izolatorji so materiali iz mineralnih voln, predvsem steklena volna, saj njena struktura najbolj učinkovito duši zvok in že v osnovi preprečuje njegovo širjenje po prostorih oz. znotraj montažne hiše. Podoben učinek ima tudi kamena volna, ki se v nekaterih primerih izkaže kot še ustreznejši izolacijski material, primerne gostote za učinkovito udušitev zvokov pa je tudi silikatna opeka, ki se zaradi dodatnih lastnosti velikokrat uporablja tudi kot nosilni material, s čimer ima kar dvojno funkcijo. Izvajalci kot dobre zvočne izolatorje za montažne hiše izpostavljajo še mavčno-vlaknene plošče, ki so z dilitacijskimi trakovi ločene od lesene konstrukcije, medtem ko stiropor ne prispeva veliko k zvočni izolaciji hiše.

Posebno pozornost zahteva tudi zvočna akustika, s čimer se v montažni hiši izognemo odmevanju, kar se da izboljšati s tem, da se v posamezne prostore vgradijo perforirane mavčno-kartonske plošče. Pri medetažah pa ima pomemben vpliv na prenos zvoka v hiši tudi arhitekturna zasnova montažne hiše. Veliko vlogo pri preprečevanju širjenja hrupa skozi stene v montažnih hišah igrajo tehnično pravilno izvedeni detajli vgradnje, saj se s tem zmanjša morebitni prenos zvoka po konstrukciji. Ključno je zagotoviti dobro zvočno izolacijo na vseh delih hiše, saj bo le to prispevalo k udobni bivalni izkušnji v montažni hiši. Strokovno in profesionalno izvedena kombinacija lesene konstrukcije in kvalitetnih zvočno-izolacijskih materialov tako dosega enako kakovostno zvočno izolacijo kot masivna gradnja, zato je skrb o povečanem prenosu hrupa med stenami v montažnih hišah v sodobnosti popolnoma odveč. Montažne hiše so z inovativnimi rešitvami povsem varne pred vsemi vrstami hrupa in ponujajo maksimalno intimo in udobje v vsakem delu dneva.

Avtor prispevka