Sodobna čistilna naprava, ki bo poskrbela za bolj čisto okolje

Hišna čistilna naprava je naprava, ki skrbi za čiščenje odpadnih komunalnih voda iz gospodinjstev; kopalnice, kuhinje, stranišča, ter pralnega in pomivalnega stroja. Primerna je za vsako gospodinjstvo, kjer priklop na javno kanalizacijo ni mogoč. Vsaka hiša mora imeti čistilno napravo, če iz kakršnega koli razloga ni priklopljena na javno, od 31. decembra 2017. Trg se je temu zakonu primerno opremil, zato je ponudba zelo pestra. Čistilne naprave se med seboj razlikujejo glede na moč, velikost, način čiščenja in material iz katerega so narejene. Za lažjo odločitev, katero izbrati, pa si v nadaljevanju preberite nekaj najpomembnejših informacij o čistilnih napravah.

Čistilna naprava – pomembne informacije

Čistilne naprave, ki so primerne za čiščenje odpadnih voda iz gospodinjstva, nekateri jih imenujejo tudi male, biološke ali pa kar hišne čistilne naprave. Posamezna čistilna naprava je sestavljena iz kompresorja za vpihovanje kisika, krmilne enote, ki nadzoruje kompresor in rezervoarja, ki je hkrati tudi glavni del čistilne naprave. Katere so tiste lastnosti čistilne naprave, ki prepričajo vsakega kupca in uporabnika? Na prvem mestu je zagotovo enostavna tehnologija, ki zagotavlja zanesljivo delovanje in učinkovito čiščenje odpadne vode. Pri samem čiščenju nastane majhna količina odpadnega blata in hkrati za svoje delovanje porabi majhno količino električne energije. Taka naprava deluje neprestano in je ni treba dnevno oskrbovati. Danes je nakup sodobne čistilne naprave za hišo ali vikend cenovno zelo ugoden, še posebej, če živite na podeželju. Nakup male čistilne naprave je precej cenejši, kot pa priključek na javno kanalizacijo, ki v večini primerov na podeželju sploh ni mogoč. Na trgu je ponudba čistilnih naprav zelo pestra, a kaj izbrati? Nasvet, izberite tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam ter željam.

cistilna-naprava-2

Betonska čistilna naprava

Naprava je v betonskem ohišju in predstavlja vrhunski dosežek na področju čiščenja odpadnih voda. Za to biološko čistilno napravo je značilno, da se lahko odpadna voda obdeluje v enem samem prostoru, kar prispeva k zmanjšanju količin odpadnega mulja, hkrati pa preprečuje nastajanje neprijetnih vonjav. Betonska čistilna naprava deluje v štirih korakih: začne se s prezračevanjem odpadne vode, ki skrbi za oskrbo mikroorganizmov s kisikom, kar omogoča stalno mešanje vsebine. Sledi faza denitrifikacije, ki poskrbi za izločanje dušika iz vode. Intervale te faze lahko nastavljate po želji do maksimalno 60 minut. Sledi 90 minutna faza sedimentacije, dovajanje kisika in mešanje se prekineta, kar omogoča nalaganje sedimenta na dnu posode. Ko se mulj posede, se očiščena voda izčrpa in shrani v zbirni posodi. Betonska čistilna naprava je vzdržljiva in prenese tudi globlje vgraditve in večjo količino nasipnega materiala. Čistilna naprava ne povzroča hrupa ter ne potrebuje pogostega praznjenja in je uporabniku in okolju prijazna izbira.

Biološka čistilna naprava v plastičnem ohišju

Druga možnost je čistilna naprava v zelo vzdržljivem in zelo lahkem plastičnem ohišju, ki jo odlikuje tiho in ekonomično delovanje ter visoka učinkovitost. Se vam mogoče zdi, da plastično ogrodje ni ravno primerno za čistilno napravo? Brez skrbi plastično ohišje je robustno in kompaktno, a zelo lahko, kar pomeni, da je vgradnja možna tudi na zahtevnejših in težje dostopnih območjih. Še ena dobra lastnost plastičnega ogrodja je, da lahko napravo vgradite tudi brez betonske podlage. Nekaj več pozornosti in previdnosti je potrebno le pri zasipanju rezervoarja, ki se ga istočasno polni z vodo. Tudi ta naprava deluje v štirih fazah kot predhodna čistilna naprava.

Čistilne naprave, ki delujejo v 3 fazah čiščenja odpadne vode

Čistilnih naprav je več vrst, med njimi je tudi taka, ki v samo treh enostavnih korakih očisti odpadno vodo. Ko voda priteče v čistilno napravo, ji v prvem koraku doda kisik. Ta pomaga pri ločevanju aktivnega blata z vodo in zagotavlja, da iz čistilne naprave ne bodo prihajale nezaželene vonjave. Drugi korak je usedanje aktivnega blata na dno čistilne naprave, na vrhu pa se nabira očiščena voda. Ko se postopek usedanja zaključi, mora črpalka, ki je vgrajena v čistilno napravo, izčrpati še očiščeno vodo. Taka čistilna naprava odpadno vodo očisti kar 97 %.

cistilna-naprava-3

Kaj vse ne sodi v čistilno napravo?

Že res, da je čistilna naprava namenjena čiščenju odpadnih voda iz gospodinjstva, a bodite vseeno previdni, kaj gre v odtoke, kar tja ne sodi. V čistilno napravo ne smejo priti lasje, ostanki hrane, tekstil, olja in maščobe, higienski vložki in tamponi, kondomi, deževnica, živalska gnojnica, velike količine soli, voda iz bazena, barve in topila, vroča voda, umetna gnojila, lugi, kisline in strupi, sicer bo čistilna naprava potrebna popravila ali celo menjave, česar pa si nihče ne želi.

Kako veliko čistilno napravo potrebujete?

Za ta odgovor potrebujete podatek, koliko ljudi je v vašem gospodinjstvu. Okvirna količina odpadne vode, ki se izteka iz gospodinjstev je 150 litrov na osebo, na dan. S pomočjo obeh podatkov potem izračunate, kako veliko čistilno napravo potrebujete. Če niste prepričani o svojem izračunu, se posvetujte s strokovnjakom za čistilne naprave, ki vam bo svetoval tudi o vseh drugih podrobnostih, ki jih morate vedeti.

Written by