pravilna vgradnja oken

Ali veste, kako poteka pravilna vgradnja oken?

Okna so pomemben del stavbnega pohištva, saj zelo vplivajo na poznejšo kvaliteto bivanja v notranjih prostorih. Zato je pomembno, da ne le izberete kakovostna okna, temveč da za njihovo vgradnjo izberete mojstra, ki dobro ve, kako poteka pravilna vgradnja oken, hkrati pa vam svetujemo, da tudi sami naberete malo lastnega znanja o vgradnji oken, saj boste tako lažje nadzorovali vgradnjo in tako opazili morebitne nepravilnosti.

Izbirate lahko med tremi načini vgradnje oken

V osnovi ločimo tri različne načine vgradnje oken. Prvi je klasičen način vgradnje oken, ki je najenostavnejši, toda ne nujno najboljši. Pri klasičnem načinu vgradnje oken prostor med okenskim okvirjem in zidom zapolnimo s poliuretansko peno, ali po domače s »purpenom.« Slabost te pene je, da ni popolnoma zrakotesna, kar pomeni, da lahko prihaja do večjih toplotnih izgub. Po drugi strani pa ravno zaradi te lastnosti mnogi v prostorih z okni vgrajenimi na klasičen način, nimajo težav z dihali zaradi preveč suhega zraka.

vgrednja-oken-1

Drugi način pa je vgradnja oken po smernicah RAL. Pravilna vgradnja oken po teh smernicah je zagotovljena, saj zapovedujejo vgradnjo oken na način, da poteka tesnjenje na treh stopnjah, zaradi česar bistveno zmanjšajo toplotne izgube. Tesnjenje v tem primeru poteka s pomočjo posebnih trakov.

Tretji način vgradnje oken pa ponovno sledi smernicam RAL, le da v tem primeru za tristopenjsko tesnjenje uporabimo različne materiale, pri katerih pa je potrebno biti pozoren, da so med seboj kompatibilni. Tudi tukaj poznamo več različnih možnosti in kombinacij različnih materialov. Katera je najboljša za vaš dom, pa vam bo najbolje lahko svetoval vaš izbrani mojster.

Kakovostni materiali so ključnega pomena

Ne glede na to, kateri način vgradnje oken boste izbrali, pa je zelo pomembno, da so pri vgradnji uporabljeni le kakovostni materiali. Zavedajte se, da vam bodo kakovostna okna lahko dobro služila tudi dvajset let in več, zato pri vgradnji ne varčujte pri nabavi dobrih materialov. Nekaj odpetih evrov več za nakup kakovostne pene in trakov lahko podaljša življenjsko dobo vaših oken za kar nekaj let.

vgrednja-oken-2

Nenatančna vgradnja vam lahko prinese velike toplotne izgube

Pravilna vgradnja oken pa je pomembna tudi z vidika toplotnih izgub. Zato bodite pozorni, da bodo izvajalci pri svojem delu natančni. Pri slabo vgrajenih oknih se hitro lahko pričnejo težave s povešanjem, težavnim zapiranjem in velikimi toplotnimi izgubami.

Okna so ogledalo vašega domovanja, zato poskrbite, da bodo poskrbela za lep izgled, predvsem pa za prijetno in brezskrbno bivanje.

Kullanisli ara yüzü ile avcilar escort kadinlarin bu sitede..

Avtor prispevka