sončne elektrarne

Prednosti, ki jih nudijo sončne elektrarne

Je vaša želja naložba v sončno elektrarno? Potem je dobro vedeti, kakšne so prednosti sončne elektrarne. Čudovita odločitev je izkoriščanje energije sončnih celic, saj ni nobenih neposrednih vplivov na okolje, investicija pa je dostopna vsakemu uporabniku.

Kako delujejo sončne elektrarne

Sončne elektrarne so sestavljene iz več sončnih celic oziroma plošč, ki delujejo tako, da fotonom, ali bolj poznan izraz, da svetlobnim delcem iz drugih atomov izbijejo elektrone, ki ustvarjajo konstanten električni tok. Sončne celice, imenujemo jih tudi fotovoltaike, so sestavljene iz več manjših enot. Vsekakor je naložba v sončne elektrarne prednost na daljši rok.

Prednosti sončne elektrarne

Največja prednost na daljši rok je vsekakor zmanjšanje stroškov. S sončno elektrarno dolgoročno prihranimo, čeprav je morda začetna naložba kar zajeten zalogaj. Sončne elektrarne si želi skoraj vsak uporabnik, saj mu energije ni potrebno več kupovati drugje.

Druga prednost investicije v sončne elektrarne je ta, da se vam nikoli več ne bo treba bati, da bi se povišali stroški nabave, saj boste sončno elektrarno, ki proizvaja energijo, imeli v svoji lasti in za svoje potrebe. Tako se vsak mesec ne boste spraševali, zakaj so na položnicah vedno večje številke.

soncne-elektrarne-4

In če že govorimo o prednostih, moramo omeniti tudi neodvisnost od energije. Ta je pomembna v primeru izpada električnega omrežja. Nikoli več se ne boste vprašali, kako boste skuhali kavo, ali ogrevali hišo, predvsem pa boste vedno lahko skuhali krasno kosilo in razvajali svoje družinske člane. Prav tako boste mirno lahko naprej uporabljali računalnik, če imate delo od doma, je oskrba iz svoje sončne elektrarne tudi v tem pogledu velika prednost.

Sončne elektrarne so tudi okolju prijazne. V zrak se ne sprošča ogljikov dioksid, kot se sprošča, če imate kurjavo na premog, olje ali drva. Sončne elektrarne so torej čist in obnovljiv vir energije.

Sončne elektrarne so tudi nemoteče za vaše uho. Delujejo zelo tiho.

Še ena od prednosti za izgradnjo sončne elektrarne je ta, da si lahko pridobite tudi subvencijo države, potrebno je le, da ste še vseeno priklopljeni na javno omrežje.

Ne glede ali ste pravna oseba ali fizična, vsem je omogočena izgradnja sončne elektrarne in zanjo ne potrebujete gradbenega dovoljenja.

Prednost sončne elektrarne je vsekakor tudi varna investicija, saj ne vpliva na dogajanje cen na trgu in je povsem neodvisna od zunanjih dejavnikov.

sončne elektrarne

Še ena od prednosti sončnih elektrarn je ta, da so stroški vzdrževanja izredno nizki. Letno vas stanejo okoli 0.5 % investicije, predvsem gre to za stroške čiščenja, zavarovanja in nujnih varnostnih pregledov.

Prav tako boste prihranili pri morebitni menjavi svoje strešne kritine, namreč, sončne elektrarne varujejo vašo strešno kritino, saj vsrkavajo oziroma absorbirajo UV sevanja.

Cena vaše premičnine, če imate sončno elektrarno, bo znatno višja od tistih premičnin, kjer sončne elektrarne nimajo.

Kaj potrebujete za gradnjo sončne elektrarne

Naravni viri, ki se jih večina ne zaveda so nam na dosegu roke in povsem zastonj, samo uporabiti jih je treba. Taka energija je neomejena. In če je na voljo dovolj moči, če je objekt na sončni legi, pravi naklon strehe in je več kot dovolj sončnega sevanja je naložba v sončne elektrarne mogoča.

Sončne elektrarne se prav tako lahko položijo na tla in objekte ali pa celo na stene objektov ali hiše.

Kako sončne elektrarne vplivajo na okolje

Najboljša alternativa je sončna elektrarna. Sonce je naš najmočnejši vir energije, ki ga nikoli ne bo zmanjkalo. Če imate hišo in v njej živijo štirje člani družine, lahko s pomočjo sončne elektrarne zmanjšate izpust ogljikovega dioksida v zrak za približno štiri tone. S preklopom na sončno elektrarno bomo porabili manj drugih okolju škodljivih fosilnih goriv. Sončne elektrarne so torej sistemi, ki so okolju prijazni in ne povečujejo onesnaženosti, predvsem pa je to tehnologija, s katero se izkorišča energija iz obnovljivih virov.

Sončne elektrarne – novosti v letu 2121

Pripravljen je osnutek zakona o spodbujanju rabe energije iz obnovljivih virov. Država naj bi po vseh zagotovilih še naprej omogočala subvencije in kredite iz Eko sklada, nekaj sprememb pa čaka tiste, ki so že lastniki sončnih elektrarn, saj naj bi po predlogu zakona plačevali omrežnino za prejeto električno energijo iz omrežja, kar pa ne velja za oddano električno energijo.

Kako dolgo traja montaža sončne elektrarne

Montaža sončne elektrarne je relativno hitra, sama montaža traja en dan. Celosten postopek zajema veliko več, zato lahko montaža traja tudi do 10 tednov. Ko govorimo o celotnem postopku, ta zajema svetovanje, ogled, izračun velikosti sončne elektrarne, načrt in montažo.

Živimo v takšnih časih, ko je treba vse plačevati. Sonce je edini vir energije, ki nam je na razpolago povsem zastonj in ga ne bo, po besedah znanstvenikov, zmanjkalo nadaljnjih 5 milijonov let. Cene električne energije vsakodnevno naraščajo, zato se vse več ljudi odloča investirati v sončno energijo, energijo prihodnosti, tudi zato, ker je ta naložba okolju prijazna. Namesto mesečnega izdatka za plačilo elektrike lahko izberete možnost in izkoristite subvencijo ali kredit za montažo sončne elektrarne in čez dobrih 5 do 7 let boste brez računa za elektriko.

Avtor prispevka