Katero je najboljše vrtno orodje za plevel?

Pomlad je že pregnala zimo in počasi se bo začelo delo na vrtu. Dobro vrtno orodje je pomembno, če želimo, da bo naše delo lažje, pridelki pa kvalitetni. Največ preglavic nam po navadi dela plevel, ki nam včasih daje občutek, da vrtnarimo samo zato, da lahko raste. Da bo odstranjevanja plevela hitrejše in bolj učinkovito je treba imeti pravo vrtno orodje za plevel.

Najpogostejša vrtna orodja

Obdelovanje vrta pač ne gre brez določenih orodij. Najbolj nepogrešljiva je seveda lopata. Ker je treba vrt pred in po sezoni prekopati in zrahljati zemljo, je lopata nujna.

Enako pomembne so tudi grablje, ki so lahko tudi zelo priročno vrtno orodje za plevel. Prekopana zemlja, listje, zastirka, kompost, vse to je treba od časa do časa pregrabiti in urediti vrt. Še bolj priročne pa so široke grablje, ki nam pomagajo pripraviti črte za setev.

Med vrtno orodje za plevel lahko štejemo tudi široke vile. Tam, kjer so zbita tla, jih je treba zrahljati in to najboljše naredimo z vilami. S tem ko tla zrahljamo, jih tudi prezračimo. Bolj kot bo zemlja pripravljena na pridelke, manj bo plevela.

V zadnjem času pa je najbolj priljubljeno vrtno orodje za plevel nihajna motika. Priročna motika je uporabna za okopavanje, pletje in rahljanje zemlje. Plevel bo z njeno pomočjo odstranjen hitro in učinkovito. Ni čudno, da je bila lansko leto proglašena za najboljše vrtno orodje za plevel.

Za uspešno vrtnarjenje potrebujemo veliko orodij, od lopate, grabelj, do samokolnice, motike in vrtalnika. Pa še smo kaj pozabili. Nihajna motika pa ima tudi to prednost, da je več opravilna. Tako lahko z njo okopavate, rahljate zemljo in odstranjujete plevel. Ker je izdelana tako, da ima dolg ročaj, pa je pletje z njo tak užitek, da si boste zaželeli še več plevela.

vrtna-orodja-1

Kaj je posebnost nihajne motike?

Od navadne motike se nihajna razlikuje po tem, da ob potiskanju naprej in nazaj, ostro rezilo usmeri proti tlom. Ker ima dolg ročaj, lahko plevel čistimo v vzravnani drži. Tako lažje okopavamo tla, zračimo zemljo in odstranjujemo plevel. Njena posebnost je tudi to, da lahko, ne da bi motiko dvignili od tal, spodrežemo korenine še tako trdovratnemu plevelu.

Ker je zelo priročna in ima ostro rezilo, ki lahko seže globoko v zemljo, lahko z njo odstranjujemo plevel zelo hitro in učinkovito. Narejena je nerjavečega jekla, da vam bo lahko dolgo služila. Ko jo kupujete, pazite samo, da bo imela res ostro rezilo.

Nihajna motika je najboljše vrtno orodje za plevel tudi zato, ker skrbi za naše zdravje. Z navadno motiko in ostalimi orodji je okopavanje in pletje lahko zelo težavno. Sploh če imamo trdo zemljo in slabo motiko, lahko hitro pride do bolečin v križu.

Nihajna motika poskrbi, da delamo na vrtu popolnoma zravnani, zato ni bolečega križa, hkrati pa je tudi utrujenost manjša. Prav tako je zmanjšana možnost za morebitne poškodbe, saj nimamo tako utrujenih mišic kot pri uporabi navadne motike.

Poleg tega, da nam ta motika olajša način dela na vrtu, pa je tudi zelo učinkovita. Plevel lahko odstranimo kar 10-krat hitreje kot z drugim vrtnim orodjem. Hkrati pa preprečimo tudi rast novega plevela in zemljo uspešno zrahljamo, da se ne zaskorji.

Čeprav je nihajna motika proglašena za najboljše vrtno orodje za plevel, pa imamo tudi druga orodja, ki nam na vrtu veliko pomagajo in brez katerih si vrtnarjenja ne predstavljamo.

Koliko stane nihajna motika?

Cena za nihajno motiko se giba okrog 40 evrov, kar je v bistvu zelo poceni, glede na to, koliko prednosti ima pred drugimi orodji. Najbolj učinkovito orodje za plevel je z nizko ceno dostopno vsem, tako da si letos lahko privoščite udobno in hitro odstranjevanje plevela.

Avtor prispevka