Polaganje tlakovcev je lahko ni enostaven proces

Kako se lotiti obnove strehe in okolice hiše?

V predzimskem času je za udobno bivanje na toplem poleg dobre izolacije ključna kakovostna streha. Če je ta že dotrajana, je smiselno opraviti podroben pregled vaše strešne kritine in jo po potrebi morda tudi obnoviti. Strokovno opravljen brezplačni ogled strehe vam bodo opravili izkušeni in ustrezno usposobljeni strokovnjaki, ki vam bodo tudi ustrezno svetovali ali je potrebna kompletno nova izdelava ostrešja glede na trenutno stanje. Za več informacij o tem si preberite na spletni strani: https://www.libelagroup.si/izdelava-ostresja/, kjer boste našli tudi veliko praktičnih nasvetov.

Za popolno podobo vaše hiše pa poskrbi skrbno urejena okolica, pri čemer ključno h končni podobi prispeva predvsem urejenost dvorišča. To pa bistveno lahko izboljša polaganje tlakovcev, ki so na voljo v številnih barvnih odtenkih, teksturah in dimenzijah. Bogato ponudbo najdete lahko na spletnih straneh podjetja Libela Group: https://www.libelagroup.si/kaj-delamo/polaganje-tlakovcev/.

Polaganje tlakovcev je lahko ni enostaven proces

Kaj morate vedeti pred začetkom obnovitvenih del?

Tako kot je to običajno za vsako zahtevnejšo prenovo, mora tudi izdelava ostrešja imeti najprej natančen načrt samega postopka. Ključna sestavina je že izris, na katerem bo celoten načrt tudi temeljil. V izrisu morajo biti upoštevani vsi pomembni predpisi, ki jasno določajo vse zahteve in omejitve glede statike in konstrukcije. Te morajo biti v skladu s slovensko zakonodajo ter jih mora izvajalec nujno upoštevati.

Upoštevati pa ni potrebno le zakonodajo, temveč podnebje v kraju, v katerem hiša stoji. Ker se za kritine najpogosteje uporablja les, je potrebno poskrbeti za ustrezno pripravo lesa, da bi bila izdelava ostrešja resnično dobro narejena. Za sekanje lesa je najprimernejši ravno čas od oktobra do marca. V tem času so tla namreč zmrznjena, zato takrat v naravi ni veliko škodljivcev. Manjša je tudi nevarnost poškodbe stoječih dreves.

Kakšna bo izdelava ostrešja je odvisno od nosilnih sistemov

Poznamo več različnih nosilnih sistemov. Lahko gre za lepljeno lamelirano ali palično konstrukcijo, možno pa je tudi škarjasto in goltniško povezje ali pa povezje brez leg, lahko pa se odločite za gredno streho in polno povezje s strešnimi stojali in vešali.

Pri odločitvi, kakšna naj bo izdelava ostrešja, je predvsem ključnega pomena prav podnebje, kjer se objekt nahaja, razmisliti pa morate tudi o tem, ali je sama izdelava ostrešja ekonomično upravičena. Ker je treba pri tem upoštevati še številne druge dejavnike, je zelo priporočljiv posvet s strokovno ekipo, ki bo pred začetkom del opravila brezplačen ogled in vam ustrezno svetovala.

Pred izdelavo ostrešja se posvetujte z strokovnjaki

Zakaj je pomembno ustrezno shranjevanje lesa?

Kakovostna izdelava ostrešja je možna le, če je bil les ustrezno skladiščen. Tu je izredno pomembno, da se ga kmalu po poseku odpelje na žago, skladiščenje hlodovine pa naj bo urejeno tako, da so tla rahlo nagnjena, da se pod njo ne zadržuje voda. Hlodi naj ne bodo v stiku z zemljo, ker obstaja nevarnost, da se v njem razmnožijo insekti.

Da bi preprečili nastanek razpok in prehitro sušenje lesa, morate čelne dele hlodov v skladovnici premazati s posebno zaščitno pasto. Skladovnico morate urediti po nivojih ter jo ustrezno pokriti, saj jo morate dobro zaščititi pred vdorom vode oziroma dežja. Preden se začne izdelava ostrešja, mora biti les dobro osušen.

Kako poteka polaganje tlakovcev?

Če želite navdušiti goste in obiskovalce že z zunanjo podobo svoje hiše, boste to lahko storili s prenovljenim dvoriščem. In kako poteka tlakovanje? Najprej je potrebno pripraviti podlago za polaganje tlakovcev, nato pa sledi še tlakovanje s fino pripravo.

Priprava podlage je ključnega pomena, saj z njo zagotovite ravno površino, kjer nameravate položiti tlakovce. S tem boste preprečili zadrževanje deževnice in zagotovili ustrezno nosilnost terena. V okviru priprav morate določiti višine in padce predvidenega območja za polaganje tlakovcev, nato pa sledita še izkop in nasutje. Na koncu je potrebno še utrditi tamponski sloj.

Tlakovanje s fino pripravo

Ko imate pripravljeno podlago, nanjo položite taypro folijo in nato nasujete med tri do štiri centimetre peska. Tega je potrebno stisniti in porezati na ustrezne višine in padce. Ko imate tako pripravljeno površino za polaganje tlakovcev, bo najbolje, da začnete polagati iz spodnjega vogala dvorišča. Tu je pomembno, da med posameznimi kosi ohranite režo, v katero boste vbrizgali fugirno maso. Po končanem polaganju sledi fugiranje, nato pa še utrjevanje z vibracijsko ploščo.

Polaganje tlakovcev na dvorišču in vzdrževanje

Prvi korak je izkop, ki mora biti globok vsaj 40 cm. Potem je potrebno pripraviti podlago oziroma drenažo, ki mora biti nagnjena. Pripravljeno površino zasujte z gramozom, nato pa se lahko začne polaganje tlakovcev. Ko končate, sledi fugiranje in na koncu še vibriranje. Z njim boste zagotovili dobro stabilnost dvorišča. Tudi v tem primeru velja, da je takšno zahtevno delo bolje prepustiti strokovno usposobljenim delavcem. Obrnete se lahko na izkušeno ekipo podjetja Libela Group.

Prav od priprave terena in tudi tega, na kakšen način je bilo izvedeno polaganje tlakovcev, je odvisna njihova obstojnost. Ob pravilnem vzdrževanju imajo betonski tlakovci praktično neomejeno življenjsko dobo. Čistite jih lahko z vodo, pri tem pa uporabite metlo oziroma krtačo. Umazanijo odstranjujte z ustreznimi čistilnimi sredstvi, uporabite pa lahko tudi visokotlačni čistilec.

Written by