varčevanje

Varčevanje naj se začne čimprej

Za mnoge je finančna negotovost del vsakdana. Ne glede na višino rednih dohodkov, pa lahko vsak to spremeni. Potrebno se je odločiti in začeti z varčevanjem, pa naj bo to za začetek samo nekaj evrov na mesec. Varčevanje https://www.prva.si/varcevanje/ je izjemno pomembno in priporočljivo je, da z njim začnete čimprej. V primeru, da imate otroke, jih lahko začnete učiti varčevati že takoj, ko razumejo pomen denarja. Če se v mladosti niste učili, kako se varčuje, bo morda začeti težko. Ampak pri varčevanju je najbolj pomembno, da začnete, pa tudi če začnete z malim. V veliko pomoč je nek zastavljen cilj, kateremu ste vsak mesec bližje.

Vsak mesec se odpovejte eni malenkosti

Varčevanje se morda zdi težko, še posebej, če imate vsak mesec veliko stroškov. Vendar pa vas to ne bi smelo odvrniti od varčevanja. Nekateri se ne zavedajo, da varčevanje ni samo vplačilo večjih zneskov na banko ali v različne sklade, ampak zagotovilo o finančno svobodnejši prihodnosti.

varcevanje-2

Varčevati lahko začnete z malenkostmi. Vsak mesec lahko privarčujete tudi samo 10 evrov, pa ste že začeli z varčevanjem. Tudi dodaten drobiž, ki se vam nabira v denarnici lahko pospravite na stran in je to ena oblika varčevanja.

Veliko ljudi se o varčevanju ni naučilo niti doma niti v šoli, zato imajo velike probleme z upravljanjem denarja. In ko vsak mesec pride določen dohodek, varčevanje morda ni tako pomembno. Problem pa nastane, ko pride do nepredvidljivih okoliščin in potrebujete večje količine denarja. Takrat pa marsikdo vidi pomen varčevanja.

Naučite se varčevati

Učenje varčevanja je vseživljenjsko. Začnite čimprej in s takim zneskom, kot vam dohodki dopuščajo. Pametno je varčevati z namenom, da veste, čemu je namenjen določen znesek. Tako lahko nekaj denarja prihranite za počitnice ali nov avto, nekaj pa za nepredvidljive okoliščine. Z jasno sliko, čemu je namenjen denar, ki ga vsak mesec prihranite, boste lažje nadaljevali z varčevanjem.

Če boste imeli nadzor nad denarjem in za kaj ga porabljate, bo varčevanje veliko lažje. Poleg tega pa se boste začeli tudi zavedati, da morda za pomanjkanje denarja niso krivi vaši dohodki, ampak nepremišljeno zapravljanje denarja. Ko točno ugotovite vse vaše izdatke, boste opazili, da vam bo veliko lažje nadaljevati z varčevanjem. Poleg tega pa boste v prihodnosti hvaležni, da ste svoje finance postavili v red in ste privarčevali določen znesek.

Postavite si cilj

Priljubljen način varčevanja je tisto, ki ima določen cilj. Tako varčevanje poteka v banki ali v obliki skladov in je individualno prilagojeno vsakemu posamezniku. Razlikuje se tudi namen varčevanja vsakega posameznika. Tu med drugim pridejo v poštev varčevanja za hišo, avto ali štipendijo za otroke. Glede na vaše finančne zmožnosti določite znesek, ki ga boste vsak mesec vplačali in pa obdobje varčevanja.

S takim varčevanjem je pametno začeti čimprej in nekateri se za to odločijo takoj po rojstvu otroka. Tako lahko date otroku lepo popotnico, ko odrastejo. Glede varčevanja si izberete poljubno strategijo, ki bo vam najbolj odgovarjala. Nekateri se raje odločijo za varnejše sklade, kjer so manjša tveganja. Posledično so tudi obresti nižje. Drugi pa se odločijo za sklade, ki imajo večja naložbena tveganja, vendar to pomeni tudi višje obresti.

Varčevanje za pokojnino

Varčevanje za starost, je ena izmed najboljših naložb. To pomeni, da že v aktivni delovni dobi razmišljate o prihodnosti. Velik problem pri današnji starejši populaciji so majhne pokojnine. Veliko starostnikov si ne more privoščiti normalnega in brezskrbnega življenja, ker so pokojnine tako majhne. Ker nihče ne ve, kaj se bo dogajalo v prihodnosti, je najbolj odgovorno, da za to sami poskrbite.

Izbirate lahko med različnimi vrstami pokojninskega varčevanja. V nekaterih primerih imate možnost varčevanja z večjimi ali manjšimi tveganji. Ne glede na to, za kaj se odločite, boste dosegli željen namen. In sicer, da vas ob upokojitvi finance ne bodo skrbele. Z dodatnim prihodkom, ki vam ga zagotavlja dodatno pokojninsko varčevanje, boste lahko brezskrbno preživljali svoje dni.

Varčevanje za pokojnino je odvisno od vas in vaših finančnih zmožnosti. Zagotovo je priporočljivo, da začnete čimprej, če dodatnega varčevanja za pokojnino še nimate sklenjenega. Tako lahko začnete na začetku svoje delovne dobe ali pa tudi na sredini, če prej tega niste uspeli. Vsekakor je manjši znesek boljši, kot pa popolnoma nič.

Ko se upokojite, imate več načinov možnosti izplačila. Lahko se odločite za mesečne rente, ki so konstantne, lahko pa se odločite za možnost, ko se vam v prvih letih izplačujejo višji zneski in potem se postopoma manjšajo. Tako izplačevanje je predvsem primerno za osebe, ki so kasneje začele z varčevanjem.

Avtor prispevka