Kuhinjski pulti

Kuhinjski pulti dodajo piko na i vsakemu kuhinjskemu prostoru

Če v kuhinji preživite veliko časa, potem veste kako nadležno je ves čas pospravljati in prestavljati stvari iz enega konca pulta, na drugega. Velik delavni prostor nam zelo olajša delo in poskrbi za hitrejši potek same priprave. Delo na majhni površini predstavlja še dodaten stres in hitenje. Prava izbira delovne površine je izrednega pomena, saj vsak kuhar potrebuje veliko prostora. Ta prostor mora biti kar se da kakovosten. Izjemno odporni kuhinjski pulti so pomemben sestavni del vsake kuhinje. Kuhinjski pulti predstavljajo večino površine v kuhinji, na njih delamo praktično vse. Velikokrat se nam lahko tudi kaj razbije ali poškoduje ob padcih na pult. Ravno iz tega razloga, mora biti vaš kuhinjski pult izjemno trpežen in kvaliteten.

Velika prednost, ki jo lahko imajo kuhinjski pulti, je odlična odpornost na visoke temperature oziroma vročino. Velikokrat moramo na hitro odložiti kakšen vroč lonec ali pekač iz pečice. Če imate granitni kuhinjski pult, vam ne bo potrebno iskati pravega mesta ali podloge za odlaganje, saj boste lahko vročo stvar položili neposredno na delovno površino. Najbolj trpežni so granitni ali pa marmorni pulti. Na voljo je tudi več barvnih kombinacij ter različic, zato boste lahko gotovo našli ustreznega za svojo kuhinjo.

Kuhinjski pulti lahko doprinesejo veliko k samemu videzu kuhinjskega prostora. Poskrbijo za unikaten videz, poleg tega pa so marmorni ter granitni pulti zelo preprosta in nezahtevna za čiščenje. Ker je njuna površina izredno gladka, je vzdrževanje enostavno.

Katere so glavne razlike med marmorjem in granitom?

Marmor je zaradi svoje unikatne barve ter vzorca zelo priljubljen v kopalnicah, hodnikih in kuhinjah. Ker ga sestavljajo minerali, je dobro odporen na bakterije. Čeprav je marmor od granita bolj mehkejša kamnina in posledično lažja za oblikovanje, je še vseeno zelo trpežen material. Granit je zelo odporna kamnina in zelo odporna na visoke temperature in temperaturne spremembe. Barva granita je lahko zelene, rumene ali rožnate barve, ki je popolnoma naravnega izvora. Ravno zaradi svoje trdnosti, se pogosto uporablja tudi pri gradbeništvu. Obe vrsti kamna, sta dobro odporni na vročino, udarce in praske, zato imajo kuhinjski pulti večstransko uporabo. Kamnini imata dolgo življenjsko dobo, zato je investicija v naravni kamen prava izbira.

Kuhinjski pulti iz naravnega ali tehničnega kamna

Cena granita ter marmorja je po navadi večja, od ostalih vrst materialov, kot je na primer les. Njuna končna cena je odvisna od veliko različnih dejavnikov. Že pri pridelavi zahtevata posebno skrb ter tudi različne načine obdelave. Odvisna je od površine, debeline, integracije dodatnih elementov, posebnih zahtev in želj posameznika in še od mnogo drugih dejavnikov.

Vedno bolj priljubljen material za izdelavo kuhinjskih pultov je tehnični kamen Quartz. Kot pri naravnem kamnu, je tudi tehnični kamen enostaven za vzdrževanje. Tehnični kamen omogoča širok in pester barvni spekter. Njegov videz lahko prilagajte oziroma si ga izberete sami, glede na ostalo notranjo kuhinjsko opremo, Quartz kamen, pa bo poskrbel še za dodatno unikatnost. Za izdelavo kuhinjskega pulta iz tehničnega materiala se uporablja debelina materiala od 1,2 cm do 3 cm. Za izdelavo kuhinjskega pulta iz granita ali marmorja, pa se uporablja debelina 2 cm, 3 cm ali celo več.

Za kvaliteten kuhinjski pult je vredno odšteti malce več denarja. Gre za edinstven kos notranjega pohištva, ki je nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu. Zaradi njegove nepogrešljivosti, mora biti zelo odporen in obstojen na praske ter na vročino. Če se boste odločili za naravne kamnine, kot sta marmor ter granit, boste v prostor vnesli ravno pravšnjo mero elegance ter luksuza. Prijetni vzorci marmorja se lepo podajo tudi k lesenemu pohištvu. Unikatni kuhinjski pulti, lahko naredijo še tako monoton prostor, izjemnega.

Avtor prispevka