Dimnik

Dimnik v starih objektih in novogradnjah

Ste se kdaj vprašali, kaj pomeni dotrajanost dimnika? To je lahko zelo nevarno. Popravilo pa je nujno z vidika varnosti. Pri dotrajanih dimnikih lahko pride do uhajanja plinov.

Kako do prvih rešitev dotrajanosti dimnika

Verjetno ste seznanjeni, da je v dimniku tuljava. V obstoječo tuljavo se lahko vstavi nerjaveča inox dimna tuljava s posebej določenim premerom. Včasih so tuljave večje, včasih so manjše, zato je treba namestiti v obstoječo tuljavo tisti, ki ima primeren premer. Če je torej obstoječa tuljava premera 180 mm, se lahko namesti tuljava premera 160 mm.

Nekaj nevšečnosti vas seveda čaka, če imate dimnik, ki je v osnovi zasnovan tako, da je ožji. V tem primeru je treba zvrtati notranjost dimnika, kar pa pri širše narejenih dimnikih, ni treba narediti.

Če imate tovrstne težave, vam svetujemo ogled strokovnjaka, ki vam bo povedal, ali je dimnik primeren za sanacijo. Prav tako vam bo povedal, če je ta sanacija dimnika nato varna. Morda bo treba dimnik delno ali pa tudi v celoti zamenjati.

Funkcija dimnikov je, da učinkovito odvajajo pline ter kondenz. Dimnik je torej univerzalen za vse vrste kurišč. Ker so odporni proti vsem vremenskim vplivom, kar pomeni, da dimniku ne škodi, ne vlaga in ne visoka temperatura.

Kdaj je treba izvesti sanacijo dotrajanega dimnika

Na dotrajanost dimnika naletimo v starejših objektih, kjer že v osnovi dimnik ni bil izdelan po normativih. Tak dimnik ni visoke kakovosti. Kadar v takem dimniku potekajo določeni procesi, kot je zgorevanja, lahko, kar hitro pride do poslabšanja njegovega stanja. Kot smo že omenili nastaja pri izgorevanju dimni plin, ki ga je treba speljati v okolico zunaj. Prav zaradi nastajanja višje temperature in dimnih plinov je dotrajanost dimnika lahko zelo nevarna.

Dimni plini, temperatura in  kondenzacija vlage, lahko povzročijo veliko neprijetnosti dimniku, četudi sam sistem prej ni bil v slabem stanju.

V takem primeru je posvetovanje s strokovnjaki na tem področju še kako pomembno. Z njihovim znanjem boste lahko izbrali primeren dimnik.  To vam bo prikrajšalo marsikateri glavobol, ker se boste s strokovnimi nasveti izognili marsikateri napačni odločitvi in težavi.

Zapomniti si je treba, da tudi nizke temperature in slaba izolacija ter še nekaj drugih dejavnikov vplivajo na potencial vleka. Če je vlek nezadovoljiv oziroma ima slabše delovanje, bo po vsej verjetnosti potrebna sanacija. Morda celo menjava. Torej če je vlek slab, se dimni plini ne bodo spustili v okolje.

Prvi znak nedelovanja se kaže prav v tem, da dim prihaja nazaj v prostor. Lahko se zgodi tudi to, da navzgor ne bo vleka. To je pogosteje prisotno tam, kje velikokrat piha veter in ta potiska dim navzdol v naš bivalni prostor. Še slabše kar se lahko zgodi pa je to, da odpove ves ogrevalni sistem. Dimnik je v takih primerih dobro zamenjati ali kakovostno sanirati.

Dimnik

Imate novogradnjo in ne veste kateri dimnik izbrati

Seveda tudi pri novogradnjah ne gre brez nasvetov strokovnjakov na tem področju. Smiselno se je o dimniku pogovoriti z njimi, saj bodo vse informacije kar s prve roke. Tako boste z njihovo pomočjo lažje določili, kakšen dimnik in ogrevalni sistem je za vaš tip novega objekta oziroma novo gradnje. Izbrali pa boste lahko tudi več možnosti.

Možnosti, ki jih lahko izberete za dimnik, so lahko dobro toplotno izolirane in  lahke ter troslojne. Tako je dimnik sestavljen iz zunanje in notranje tuljave, priporočamo takšne iz nerjaveče pločevine in dobre izolacije. Dimnik torej ne potrebuje dodatnih temeljev, kar je vila prednost. Tak dimnik se lahko postavi ali na zunanji stran ali pa na notranjo stran vaše novo gradnje.

Največja prednost je montaža, ki je enostavna, saj le ta ne zahteva dodatnih gradbenih del. Naj vas ne skrbi streha, saj se tam izdela samo zaključna obroba. Dimnik za vašo novo gradnjo v tem sistemu ne potrebuje nobene obzidave ali dodatne zaščite. Na tak način se namreč zagotavlja najvišja varnost in udobje dimniškega sistema.

Ne glede na želje, ki jih imate, se zavedajte, da mora biti dimnik izveden v skladu s požarnovarnostnimi in sanitarno tehničnimi predpisi prav tako pa vedno preverite proizvajalčev certifikat.

Avtor prispevka