vinilne talne obloge

Vinilne talne obloge – prava izbira za vsaka tla

Iščete talne obloge, ki bodo primerne za kuhinjo, spalnico, dnevno sobo, kopalnico ali pa za pisarno? Vinilne talne obloge so primerne za vse naštete prostore, saj so zelo priljubljena in pogosta izbira, ker so dokazano zelo odporne, nezahtevne za vzdrževanje in imajo dolgo življenjsko dobo. Če talno oblogo iz vinila primerjamo s parketom ali laminatom, lahko rečemo, da je vinil bolj odporen na vlago in se lahko pohvali tudi z vodoodpornostjo. Sama hoja po njem pa je prijetna in tiha. Še ena izjemna lastnost vinilnih talnih oblog je, da so trajne, saj so odporne tako na praske kot tudi na različne udarce. Njihova življenjska doba je lahko tudi do 20 let, a le, če boste zanje dosledno in pravilno skrbeli. Tako same vinilne talne obloge kot tudi njihova montaža so cenovno dostopne širšemu krogu uporabnikov.

Vinilne talne obloge – katere izbrati?
V pestri ponudbi lahko izbirate med različnimi vzorci lesa in imitacij ploščic, kamna in blaga. PVC vinil plošče so iz plastike, a brez skrbi, so mehke in tople na dotik. Potem ko izberete vzorec, lahko izberete še talne obloge na klik ali za lepljenje. Kakšna je razlika med njimi? Vinilne talne obloge na klik so boljša izbira, če so vaša tla neravna ali imate že obstoječo talno oblogo, saj so tanjše in nudijo mehkejšo hojo. Na drugi strani pa so vinilne plošče, ki se lepijo bolj primerne za prostore z več vlage in za prostore s talnim gretjem, saj so debelejše in trše za hojo. Vinilne talne obloge lahko polagate tudi na stopnice, v tem primeru lahko vplivate tudi na debelino nastopne površine. Stopnicam lahko dodate tudi želene zaključke iz vinila.

vinilne-talne-obloge-1

Vinilne talne obloge na klik – kako poteka polaganje?
Izbrane talne obloge, ki jih želite v prostoru polagati, jih tam pustite vsaj 48 ur, da se ustrezno aklimatizirajo pred samim polaganjem. Če imate na tleh obstoječe talne obloge ali celo keramične ploščice, lahko vinil na klik enostavno položite kar na obstoječo talno površino. Predhodno morate odstraniti le odslužen laminat in odslužen vinil. Tako lahko na hiter in enostaven način konkretno spremenite prostor, tudi kuhinjo ali kopalnico, če vas motijo hladne ploščice. Pri polaganju vinila na klik preko že obstoječe talne obloge bodite pozorni, da na tleh ni izstopajočih žebljev ali sledi vlage, saj bi se vse to lahko hitro preneslo iz stare talne obloge na novo, kar pa si nihče ne želi. Pri polaganju vinila na klik v novogradnji pa ustrezno pripravite tla, naj bodo brez kakršnih koli razpok, seveda čista, stalno suha in ravna.

vinilne talne obloge

Vinilne talne obloge za lepljenje – kako poteka polaganje?
Pred polaganjem vinila z lepljenjem morajo biti tla zglajena z izravnalno maso, sloj naj bo debel vsaj 3 mm, potem pa plošče lepite eno poleg druge. Bodite pozorni, da bodo vse plošče obrnjene v pravo smer. Ko so tla položena, jih povaljate še s težkim valjem. V primeru, da vinil lepite na talno gretje, naj temperatura talne površine ne presega 25 °C. Če niste vinilnih talnih oblog še nikoli polagali sami, bo verjetno najboljša odločitev, da to prepustite strokovnjaku, ki bo svoje delo opravil profesionalno in seveda v dogovorjenem času.

Kako vzdrževati vinilne talne obloge?
Omenili smo že, da je položen vinil enostavno vzdrževati, a kako? Najpomembnejše je, da ga redno (suho in mokro) čistite. Večkrat se odločite za suho čiščenje; predvsem sesanje s sesalnikom (z mehkejšim nastavkom) in pometanje prostora, v katerem je položen vinil. Za mokro čiščenje se odločite redkeje, predvsem za odstranjevanje trdovratnejše umazanije. Uporabljajte samo čistila, ki se priporočajo za čiščenje vinilne talne obloge. Tako bo vaš vinil ostal sijoč in lep še mnogo let, tako kot od njega pričakujete.

Avtor prispevka