Izdelava fasad

Izdelava fasad za celostno ureditev zunanjosti doma

Ste se kdaj vprašali, kaj je izdelava fasade? Izdelava fasad je dejavnost, ki zahteva teoretično znanje, praktično znanje in dolgoletne izkušnje. Fasada je zunanja stran zgradbe oziroma zunanja stena hiše ali drugega objekta. Fasade se med seboj razlikujejo po zgradbi, materialu in konstrukciji. Zato bomo danes malo podrobneje pogledali, kaj pomeni termoizolacija.

Izdelava fasad – termoizolacija

Fasada hiše je najpomembnejši del toplotne izolacije, saj je običajno tista z največjo površino, izpostavljena pa je različnim elementom in vremenskim vplivom. Na srečo že nekaj let posebno pozornost namenjamo energetski učinkovitosti doma, zmanjšujemo porabo z zamenjavo električnih aparatov z drugimi učinkovitejšimi in poskušamo čim bolj zmanjšati porabo energije, ki je potrebna za ohranjanje udobja temperatura poleti in pozimi. To lahko dosežemo le z ustrezno izolacijo, pomemben del te izolacije pa so fasade, kot smo že omenili.

Pri izbiri sistema izolacije fasade moramo preveriti, ali ima te štiri značilnosti, ki so enako pomembne:

  • Da bi hiši zagotovili odlično toplotno izolacijo tako poleti kot pozimi.
  • Neprepustno mora biti za dež in vlago.
  • Nadzorovati mora pretok vodne pare, da ne pride do kondenzacije.
  • Zahteva se določena zvočna izolacija, odvisno od kraja, kjer se hiša nahaja, po zbranih podatkih med 30 in 47 dBA.

Izdelava fasade in fasadni izolacijski sistemi, bomo obravnavali štiri tipe, ki se bodo gibali glede na položaj izolacije glede na glavni nosilni element fasade.

Izdelava fasad – izolacijske fasade

Zdaj bomo pregledali prednosti in slabosti vsakega od izolacijskih sistemov. Kar zadeva možnost izvedbe izolacije na zunanji ali notranji strani, bomo najprej preverili, če bo to izvedeno na notranji strani v večnadstropni stavbi, bo rob konstrukcije plošče pomemben toplotni most, zato je bolje, da ga izvedemo na zunanji strani, vendar v mnogih primerih tega ne bomo mogli.

Na primer, če gre za obstoječo fasado in ne moremo spremeniti njenega videza ali če stranka želi fasadno fasado zaradi estetike. Torej izdelava fasad tudi na že obstoječo fasado.

Izdelava fasad – izolacija v komori

To je najpogostejša izolacija, ki jo bomo našli v obstoječih zgradbah in do 70. in 80. let je bila komora zračna, brez izolacije. Ta vrsta izdelave fasad ima običajno malo toplotne izolacije, poleg tega pa skozi komoro kroži zrak, ki običajno vstopi v hišo skozi polkne in majhne luknje, kar zmanjšuje udobje v domu.

Za izboljšanje toplotne izolacije pri tovrstnih fasadah se lahko uporabijo vsi zgoraj predlagani sistemi, pa tudi sistem za prelivanje zraka. S pomočjo zraka pod tlakom v majhne luknje, narejene na zunanji ali notranji strani hiše, vnesemo toplotna izolacija, ki je v kosmičih ali ohlapnih vlaknih, tako da se razdeli znotraj zračne komore.

Treba je računati na dobre strokovnjake in izbrati pravi izdelek, saj bo zaradi slabe namestitve ali slabe izbire izdelka, na primer zelo debela za širino komore, prišlo do površin, ki jih izdelek ne doseže, in videz toplotnih mostov (hladne stene), na fasadi ali kondenzaciji.

Izdelava fasade – obstaja več izdelkov za dušenje, ki so najpogostejši glede na pogostost uporabe

  • Mineralna volna ima dober izolacijski koeficient, čeprav ni najboljši, je pa negorljiva in odlično ureja kondenzacijo, ponuja zvočno izolacijo in je ne napadajo žuželke ali glodavci.
  • Steklena vlakna imajo podobne lastnosti kot kamena volna, čeprav ima nižjo stopnjo zvočne izolacije, saj se običajno uporablja pri nižji gostoti kot kamena volna.
  • Celuloza. Prednost je ekonomična in ekološka, ​​vendar se pri uravnavanju kondenzacije ne obnaša dobro z vlago, sčasoma se bolj strdi in ima slabše požarno obnašanje kot prejšnja izdelka.
  • EPS kroglice ponujajo tudi dobro stopnjo toplotne izolacije, vendar je treba spremljati njihovo reakcijo na ogenj. Gre za umetno maso in nekatere se same ugasnejo, druge pa ne. Ima tudi večjo sposobnost usedanja kot kamena volna in brez zvočne izolacije zaradi nizke gostote.
  • Razširjeni poliuretan. V neuporabi zaradi slabe reakcije na ogenj, težave s širjenjem izdelka znotraj komore, ki lahko celo razbije notranjo pregrado in predstavlja tudi toksičnost in težave z okoljem s plini, uporabljenimi pri njegovi namestitvi.

Fasade so vizualni vmesniki med zunanjostjo in notranjostjo stavbe. Fasada stavbe lahko nudi ne samo vizualno izkušnjo, temveč lahko predstavi tudi znamko opravljenega arhitekturnega dela. Služi lahko tudi pri ustvarjanju udobnega okolja in zaščiti pred zunanjimi dejavniki. Za izvedbo izdelave fasad je najbolje poiskati izkušene in priznane ponudnike to vrstnih storitev. Z veseljem vam bodo povedali o postopku izdelave fasad in vam pripravili cenovno ugodno ponudbo.

Avtor prispevka