Vhodna vrata

Vhodna vrata – katera so najbolj varna in zanesljiva?

Vhodna vrata imajo dve glavni funkciji. Najpomembnejša je, da varujejo dom pred zunanjimi vremenskimi vplivi in tudi pred nepovabljenimi gosti ali živalmi, ki bi lahko v stanovanju naredile škodo. Druga pa je estetska funkcija, saj že sama vrata po sebi povedo, kdo stanuje za njimi. Na tej povezavi so ALU in PVC vhodna vrata, ki izpolnjujejo oba kriterija in so najbolj izbirana možnost kupcev. Ali izbrati aluminijasta ali PVC vrata, pa je vprašanje vaših potreb in okusa ter tudi tega, koliko ste za vhodna vrata pripravljeni odšteti.

Kdaj izbrati aluminijasta vhodna vrata?

Aluminijasta vhodna vrata so odlična izbira za tiste, ki bi radi imeli res vrhunska vrata, zelo obstojna so, varna, trdna, zanesljiva in še estetska povrhu. So gotovo dražja od plastičnih, vendar tisti, ki jih izberejo, vedo, zakaj so se tako določili in ni jim žal.

vhodna-vrata-3

Vrata, narejena iz aluminija, so zelo lahka, ker je aluminij kovina, ki tehta malo in je hkrati super za obdelavo. Aluminij je trden in če se v taka vrata kaj zaleti ali jih skuša prebiti, to ne bo šlo. Na njih se skoraj nič ne pozna, mogoče kakšne odrgnine. Da bi jih skrivili, bi rabili res veliko silo in verjetno bi prej vrata v celoti podrli, kot jih zlomili. Alu vhodna vrata izberete tudi takrat, ko si želite zelo varna vrata proti vlomom. Taka vrata so bolj debela, neprebojna in imajo izjemno močan mehanizem zaklepanja z nekaj kovinskimi palicami, ki jih ni mogoče nikakor zlomiti. Hkrati so ojačana znotraj z dodatnimi kovinskimi palicami.

Takšna vrata so tudi zelo estetska. Lahko se kombinirajo še s steklom, da se svetloba lepo razlije po hodniku ali veži in obenem vidite ven, kdo stoji pred vrati, če nimate nameščene kamere. Kombinirajo se lahko tudi s plastiko. Izbirate lahko med številnimi modernimi modeli z izjemnim estetskim videzom. Najbolj sodijo na novejše hiše, ki so lepo oblikovane ali poslovne stavbe, kjer so taka vhodna vrata dejansko nujna. Njihova prednost je še, da so na vremenske vplive izjemno odporna, dolgotrajna ter se ne krivijo. So tudi povsem varna glede tega, da ne gorijo in se požar skoznje ne razširi.

Kdaj izbrati plastična vrata?

PVC ali plastična vhodna vrata so cenovno zelo ugodna in so namenjena tistim, ki vam je cena zelo pomembna. Največkrat se nameščajo na starejše hiše ali na novogradnje. Redko jih boste videli na poslovnih stavbah. Lahko se kombinirajo tudi s steklom, da so lepša in bolj uporabna glede prepuščanja svetlobe v prostor.

PVC vhodna vrata so narejena iz zelo kakovostne plastike in so precej trdna. Ne morejo pa se kosati z aluminijastimi vrati. Če vanje na primer prileti z večjo silo oster predmet, kot se to zgodi lahko pri burji, je velika možnost, da jih bo prebil ali vsaj razbil zunanji sloj. Potem so taka vrata neuporabna, ker niso več vodotesna in jih je treba zamenjati. Klasična vrata so proti aluminijastim manj odporna na vremenske vplive in se čez nekaj desetletij lahko tudi začnejo obrabljati. To je odvisno od kakovosti plastike, ter tehnologije, s katero so narejena. Zato za taka vrata izberite dobrega in zanesljivega izdelovalca, ki vam bo tudi garantiral, da jih lahko zamenja in priskrbi rezervne dele.

Plastična vhodna vrata se največkrat delajo po naročilu, individualno glede na velikost vhoda v hišo in se jih da povsem prilagoditi. Tako po izgledu, kot velikosti. Izberete lahko več barv. Lahko so eno krilna ali več krilna. Več krilna vrata so super, da razširite vhod v primeru, da bi v hišo vnašali pohištvo oziroma večje predmete.

Dejstvo pa je, da so PVC vrata dosti bolj odporna na vlago, kot katera koli druga. Če vanje udarja dež, se ne bodo zmočila in bo voda kar spolzela po njih navzdol. Zato se tudi nikoli ne krivijo. Primerna so za vlažna področja. Manj so odporna proti sončnim žarkom in vročini ter ognju.

Avtor prispevka