Indukcijske plošče – nova dimenzija hitrega in učinkovitega kuhanja s številnimi prednostmi

Najnovejša generacija kuhalnih plošč, ki so pridobile številne uporabnike v zadnjih letih, so indukcijske plošče. Indukcijske plošče po izjemno dostopnih cenah delujejo na podlagi elektromagnetnega polja, ki se uporablja za prenos toplote in segrevanje posode, kar pa prispeva k zelo hitremu segrevanju posode in hrane. Tako je mogoče doseči zelo hitro pripravo hrane, saj se temperatura posode dviguje in pada zelo hitro. Posledično se hrana hitro ogreje, kar pa skrajša čas priprave. Poleg tega ima indukcijska plošča tudi številne druge prednosti, zaradi katerih je postala tako popularna.

Enostavno, hitro in učinkovito kuhanje s posebno posodo

Indukcijske kuhalne plošče potrebujejo posebno vrsto posode, ki ima v sebi kovino, ki privlači magnet. Ko kupujete posodo za kuhanje na indukcijski plošči, morate paziti na poseben znak, ki vam zagotavlja, da je posoda združljiva z indukcijo. Čeprav se lahko na modernih indukcijskih ploščah dobro obnesejo tudi nekateri stari lonci, ponve in kozice iz železa, za katere nikoli ne bi mislili, da so združljivi z indukcijo. Poleg tega so enostavne za čiščenje – obrišete jih z vlažno krpo, nimajo robov ali izboklin in so zato hitro očiščene.

Indukcijske plošče omogočajo hitrejše in enostavnejše kuhanje. Delovanje plošče se prilagodi posodi, kar zagotavlja boljšo učinkovitost. Čiščenje in upravljanje s ploščo sta tudi hitra in enostavna. V ponudbi so na voljo različni modeli indukcijskih plošč, ki lahko zadovoljijo različne potrebe. Zato vas vabimo, da si ogledate ponudbo na spletni strani akvonij.si in izberete tisto, ki vam bo omogočilo pripravo okusnih obrokov skozi ves dan, tako za vas kot tudi za vaše družinske člane. Indukcijske plošče delujejo na osnovi magneta. Skrita pod ploščo se nahaja posebna bakrena tuljava, ki z ustvarjanjem izmeničnega magnetnega polja in visokofrekvenčnega toka, ustvarja toploto na dnu posode. Ta učinkovit postopek omogoča zelo hitre spremembe temperature posode ter zelo hitro pripravo hrane.

Indukcijske plošče
Z indukcijskimi ploščami prihranite do 40% energije v primerjavi z drugimi ploščami.

Nova dimenzija kuhanja s številnimi prednostmi in energijsko varčnostjo.

Indukcijska plošča predstavlja popolnoma novo dimenzijo kuhanja, ki prinaša številne prednosti in poskrbi za varčno ter učinkovito uporabo energije. Zahvaljujoč pametni tehnologiji lahko plošča oddaja toploto le posodi in njeni vsebini, s čimer se sprošča minimalna količina toplote v kuhinjo, kar prispeva k prijetnejšemu kuhanju. Plošča tudi ne postane zelo vroča in se hitro ohladi, ko posodo z nje odstranimo. Poleg tega pa je upravljanje te vrste plošče izjemno preprosto, saj je dovolj, da se jo dotaknemo. Z njeno elegantno obliko in minimalističnim videzom pa se bo pričaral sodoben in estetski vtis v vaši kuhinji. Skratka, prepustite se vsem prednostim indukcijske plošče in si priskrbite eno še danes.

Indukcijska plošča je na videz zelo podobna steklokeramični plošči, zato ju je na prvi pogled težko ločiti druga od druge. Vendar pa je med njima velika razlika, še posebej pri pripravi hrane. Kuhanje na indukcijski plošči je neverjetno hitro, zelo čisto in energijsko varčno, saj se greje le območje, na katerem se nahaja posoda, medtem ko preostanek plošče ostaja hladen.

Nadgradnja indukcijskih plošč – fleksibilna cona in priklop na napo

Čiščenje je zelo enostavno, ker se madeži lahko očistijo le s krpo. Poleg tega pa je pri uporabi indukcijske plošče mogoče opaziti velike prihranke energije, saj se induktor aktivira le na tistih delih plošče, kjer se nahaja posoda. Takoj, ko posodo odstranimo iz plošče, se kuhalni element samodejno izklopi. Zaradi vedno večje priljubljenosti indukcijskih plošč se tehnologija, ki je vgrajena v te plošče, nenehno razvija. Nekatere najnovejše imajo možnost uporabe fleksibilne cone ali “Flexi cone”, ki združuje dve ali več območij kuhanja, da nastane večja kuhalna površina primernejša za večje posode in ponve. Medtem ko uporaba istega proizvajalca omogoča priklop indukcijske plošče na napo, kar prek avtomatskega zagona nape, ki se prilagodi na stopnjo kuhanja in območij, ki so v uporabi, ustvarja bolj harmonično delovanje med opremo v kuhinji.

Indukcijske plošče
Enostavno prilagajanje temperature in hitra priprava hrane sta prednosti indukcijskih plošč.

Kako izbrati primerno posodo za indukcijsko kuhalno ploščo?

Novost pa je tudi funkcija Powerslide, ki jo nudijo najnovejše indukcijske plošče. Ta funkcija omogoča različne nastavitve moči na dveh različnih območjih iste kuhalne plošče. Na eni strani se nahaja območje z višjo temperaturo, ki se postopoma prehaja v območje z nižjo temperaturo in omogoča pripravo hrane s popolno natančnostjo glede na želeno temperaturo.

Indukcijska kuhalna plošča zahteva uporabo posebne vrste posode. Ni pomembno, kakšne oblike, barve ali znamke je posoda. Najpomembnejši kriterij je, da ima magnetno dno. Večina posod za indukcijsko kuhanje ima že oznako “indukcija”. Če oznake na posodi ni, lahko elektroprevodnost preverimo z magnetom.

Poleg tega so primerne tudi stare posode iz emajla in nove posode iz nerjavnega jekla z oznako “indukcija” za kuhanje na indukcijski plošči. Vse te vrste posode namreč omogočajo, da magnetno polje prodre skozi dno posode in sproži segrevanje v sami posodi. Zato je pomembno, da preden kupite posodo preverite, ali deluje na vaši indukcijski plošči.

Razlika med steklokeramičnimi in indukcijskimi ploščami

Ena izmed pogostih dilem pri indukcijskih ploščah se nanaša na njihovo povzročanje sevanja. Vendar pa je to verjetno zgolj urbani mit, ki nima znanstvene podlage. Indukcijska plošča po zagotovilih proizvajalcev naj ne bi oddajala sevanja in nima sposobnosti spreminjanja strukture hrane. Na drugi strani pa se pri uporabi indukcijske plošče priporoča previdnost pri ljudeh s srčnim spodbujevalnikom. Poleg tega so dražje od steklokeramičnih plošč. Cena je odvisna od znamke in modela/specifikacije plošče, ki si jo izberete.

Indukcijske plošče pa delujejo na precej drugačen način. Namesto električnega grelca vsebujejo elektromagnetni sistem, ki skozi steklo oddaja elektromagnetne valove, ki ustvarijo magnetno polje. Ko na ploščo postavimo posodo iz magnetnega materiala, se ta magnetno polje pretvori v toploto, ki se prenaša na hrano. Ta tehnologija je znatno hitrejša, učinkovitejša in bolj natančna, zato so indukcijske plošče dražje. Tako da, kljub temu da se lahko steklokeramične in indukcijske plošče zelo razlikujejo po tehnologiji, sta videti enaki, a sta zagotovo na različni stopnji razvoja.

Indukcijske plošče
Za delovanje indukcijskih plošč potrebujete posodo z magnetnim dnom.

Primerjava energijske učinkovitosti

Energetska poraba pri kuhalnih ploščah je odvisna od njihove vrste. Najbolj učinkovite in varčne so indukcijske kuhalne plošče, ki se ogrejejo do želene temperature tudi do trikrat hitreje kot električne. Indukcijske plošče delujejo tako, da magnetna tuljava pod ploščo ustvari električni tok v dnu posode, ki se segreje. Plošča preneha delovati, ko na njej ni posode. Ena od prednosti indukcijskih plošč je tudi to, da se moč lahko hitro prilagodi na želeno temperaturo, kar zagotavlja minimalno porabo električne energije. Indukcijske plošče porabijo do 40% manj energije kot plinska kuhališča, medtem ko so tudi steklokeramične precej varčne.

Električna kuhalna plošča je še vedno priljubljena, saj na njo lahko postavimo različne vrste posod. Električne plošče so lahke, cenejše in popravila so bolj dostopna. Zaradi svoje funkcije pa jo je mogoče imeti tudi v družinah z majhnimi otroki. Kombinirana kuhalna plošča je primerna za tiste, ki se ne morejo odločiti med plinsko ali indukcijsko ploščo. Plinska kuhalna plošča je močna, omogoča hitro kuhanje in je cenejša od indukcijskih plošč. Steklokeramična kuhalna plošča je težja za čiščenje in se dolgo ohlaja, zato ni primerna za družine z majhnimi otroki.

Električne kuhalne plošče so ena od glavnih vrst kuhalnih plošč, ki se napajajo iz električne energije. Njihova uporaba je zelo preprosta, saj lahko z vrtljivimi gumbi enostavno nastavimo želeno temperaturo. Zaradi majhnosti in priročnosti so električne kuhalne plošče primerne predvsem za manjša stanovanja ali vikende. Poleg tega so opremljene z različnimi funkcijami, kot sta na primer prikazovalnik vklopa in kontrolna lučka, ki opozarja, ali je plošča še vroča. S tem skrbijo za popolno varnost med kuhanjem. Steklokeramične kuhalne plošče imajo običajno štiri do pet kuhališč, katere je mogoče prilagoditi velikosti posode in segrevanja.

Avtor prispevka