Zakaj je domofon boljša izbira od klasičnega zvonca

Prvi klasični zvonci so se pred vhodnimi vrati pojavili že v 19. stoletju, od tedaj pa so doživeli številne posodobitve. Njihova glavna funkcija od samega začetka do danes ostaja ista – to je opozarjanje stanovalcev na prisotnost obiskovalca pred vrati.

Klasične zvonce pa so danes na mnogih objektih zamenjali domofoni. Sprva so bili značilni zgolj za poslovne in večstanovanjske objekte, kot so bloki ali stolpnice, vse pogosteje pa se nameščajo tudi ob vhodih vratih hiš. Glavni razlog tiči v njihovi vsestranski uporabnosti in številnih prednostih, ki nam jih ponujajo.

Če si želite izvedeti nekoliko več o tem, zakaj je domofon boljša izbira od klasičnega zvonca, potem nadaljujte z branjem.

Domofon omogoča boljši nadzor nad dogajanjem pred vrati

Za razliko od klasičnega zvonca vam sodobni domofoni omogočajo dvosmerno komunikacijo med obiskovalcem in stanovalcem, zato lahko vedno preverite, kdo stoji pred vašimi vrati. Glede na način komunikacije lahko izbirate med avdio in video domofoni. Prvi omogočajo zgolj govorno komunikacijo, drugi pa imajo na zunanji enoti nameščeno širokokotno kamero, ki omogoča tudi video komunikacijo. Torej boste pri avdio domofonih preverili obiskovalca zgolj na podlagi njegovega glasu, medtem ko boste imeli pri video domofonu tudi vizualni vpogled v dogajanje pred vrati.

Ne glede na to, za kakšno vrsto domofona se odločite, z njim poskrbite za bistveno večjo varnost svojega doma. Njegova namestitev vam omogoča, da vrata vašega doma odprete šele potem, ko se popolnoma prepričate, kdo stoji pred vašimi vrati, s tem pa preprečite vstop nepovabljenim gostom. Domofon je še posebej dobrodošla rešitev, če imate doma otroke, ki so pogosto sami, saj na ta način ne bodo odpirali vrat nepoznanim obiskovalcem.

 

Z domofonom lahko odprete vrata na daljavo

Če imate pred vhodnimi vrati klasični zvonec, vam je dobro poznan scenarij, ko le ta pozvoni in predno pridete do vhodnih vrat, pred njimi ni več vašega obiskovalca. In nato se še dolgo za tem sprašujete, če morda to niso bili le prisluhi.

V izogib takšnih situacijam je namestitev domofona vsekakor več kot dobrodošla, še posebej če živite v 6. nadstropju večstanovanjskega bloka. Si predstavljate, da bi morali za vsakega obiskovalca teči po stopnicah navzdol, da mu odprete vrata? Domofoni so se z razlogom pojavili najprej v večstanovanjskih objektih, saj so močno olajšali življenje stanovalcev, današnji sodobnejši modeli pa vam omogočajo še bistveno boljši nadzor nad vhodnimi vrati.

Ob velikem številu stanovalcev in obiskovalcev je nemogoče nadzirati njihovo nenehno prihajanje in odhajanje skozi vhodna vrata in skrbeti, da so ta vsakokrat zaklenjena. S pomočjo domofona so te skrbi odveč, saj se vhodna vrata s pomočjo ključavnice vsakokrat za vami avtomatsko zaklenejo, zato so vedno zaklenjena.

Domofon vam ponuja različne možnosti dostopa v stanovanje

Z domofonom postanejo tudi ključi preteklost, saj vam elektronska ključavnica omogoča različne možnosti dostopa. Glede na to, kakšen domofonski set izberete, vam je na voljo odpiranje vrat s pomočjo RFID ključkov, Ekay čitalca prstnih odtisov, tipkovnice ali pa mobilnega telefona. Ti vam omogočajo enostavno in hitro odpiranje vrat v situacijah, ko imate polne roke, hkrati pa se izognete neprestanemu iskanju ključev. To je tudi odlična rešitev v primerih, če ste vi ali vaši otroci nagnjeni k izgubljanju ključev, saj postanejo tovrstne skrbi sedaj popolnoma odveč.

Dodatna več funkcionalnost domofona poskrbi za več udobja

Domofon pa že dolgo ni več naprava zgolj za odpiranje vrat, ampak je s številnimi dodatnimi funkcijami postal prava več funkcionalna naprava, s katero poskrbite za večje udobje bivanja. Večina sodobnejših modelov ima na notranji enoti dodatne tipke, s katerimi lahko upravljamo dodatno ključavnico, prižgemo luči na stopnišču ali pa prilagodite aktivacijo enega vaših najpogostejših dejanj. Večina od njih ima tudi funkcijo interkoma, kar pomeni, da v primeru namestitve večjega števila notranjih enot v vaši hiši lahko med posameznimi nadstropji komunicirate kar s pomočjo domofona.

Domofon omogoča komunikacijo in upravljanje funkcij tudi, ko ste zdoma

Wi Fi domofon predstavlja trenutno najbolj napreden model, ki svojim uporabnikom ponuja dodatno udobje. Njegova največja prednost je v tem, da preusmeri klic oziroma poziv na vaš mobilni telefon, zato boste bili z dogajanjem pred vrati seznanjeni tudi takrat, ko vas ni doma. Še več! Takoj, ko nekdo pozvoni pred vašimi vrati, ste o tem obveščeni na mobilni telefon, s pomočjo katerega sprejmete klic in komunicirate z osebo pred vašimi vrati. Mobilna aplikacija vam omogoča, da kjer koli in kadar koli upravljate z vnaprej določenimi funkcijami, kot bi to sicer počeli s pomočjo notranje enote.

Ne glede na to, kašen domofon izberete, ima njegova izbira pred klasičnim zvoncem številne prednosti. Z njim ne poskrbimo le za odpiranje vrat in komunikacijo, ampak tudi za večjo varnost in kvalitetnejše bivanje. Če se odločite za najbolj napredno različico, to je Wi Fi domofon, potem vam ta omogoča še mnogo več, in ste že na pol poti do pametnega doma kot je Bticino MyHome, s katerim pa postane življenje še udobnejše, energetsko učinkovitejše in varnejše.

 

Avtor prispevka