Bambus parket velja za bolj občutljivo vrsto talne obloge

Talna obloga je enako pomembna kot ostalo pohištvo. Ker je prva stvar, v katero se zagledamo, ko stopimo skozi vrata, je pomembno tudi, da lepo izgleda. Bambus parket je zadnje čase zelo moderen, saj je poleg lepega videza tudi dovolj kvaliteten.

Parket in ostale lesene talne obloge

Parket je vrsta talne obloge, ki je zelo trpežna, hkrati pa zelo enostavna za vzdrževanje. Ker je iz naravnega materiala nam pričara občutek topline in udobja. Hkrati pa daje lep videz našemu domu. Ker danes obstaja veliko tehnik polaganja in različnih materialov, lahko svojemu domu z malo truda damo moderen videz.

Poznamo masivne in več slojne parkete oziroma lesene talne obloge. Med masivne spada klasični, lamelni in tehno parket. Med večslojne pa štejemo ladijski pod, kmečke deske in intarzijski parket. Bambus parket spada v svojo kategorijo, saj je po eni strani zelo občutljiv, po drugi pa izredno trpežen.

Lesene talne obloge iz masivnega lesa so po navadi narejene iz kvalitetnega lesa, kot je hrast, bukev, oreh, javor, jesen. Včasih pa se uporabi tudi bolj eksotična vrsta lesa, kot je na primer brazilski javor. Res, da so te različice parketa bolj kvalitetne in trpežne, a so tudi veliko dražje.

Prednost lesenih talnih oblog je v tem, da so zelo trpežne in enostavne za čiščenje. Na enak način se obnaša tudi bambus parket, vendar je ta nekoliko bolj občutljiv kot masiven parket.

Bambus parket

Parket iz bambusa je vedno bolj popularen, saj ga zlahka primerjamo s parketom iz masivnega lesa. Enako kot lesene talne obloge pa je tudi ta parket lahko masiven ali pa večslojen. Ker je lahko bambus različno rezan, lahko izbirate med veliko različnimi vzorci.

Ker je ta parket, enakovreden klasičnemu parketu, ga lahko uporabimo za talno oblogo v dnevni sobi, hodniku in spalnici. Odsvetuje pa se v kuhinji in kopalnici. Slednja je znana kot zelo vlažen prostor, kar pa lahko parketu škoduje.

Kljub temu da je bambus parket poznan kot zelo trden in trpežen, pa je njegova kvaliteta odvisna od njegovega porekla. Ker večinoma izvira iz Azije, kjer uporabljajo umetna gnojila, pesticide in škodljiva lepila, se njegova uporaba ne šteje kot okolju prijazna. Če odštejemo proizvajalce, ki uporabljajo škodljiva sredstva, pa je bambus bolj prijazen kot ostale talne obloge.

bambus-parket-1

Bambus parket je za vzdrževanje zelo enostaven, kljub temu da je dokaj občutljiv. Ne potrebuje posebne nege kot samo občasno prebrisavanje z vlažno krpo. Paziti morate le, da ni krpa pregroba, saj se lahko hitro poznajo kakšne praske. Uporaba agresivnih čistil je odsvetovana. Če morate očistiti trdovraten madež, uporabite samo čistila, ki so temu namenjena.

Edina šibkost, ki jo ima bambus parket je to, da ni dovolj trpežen in odporen proti udarcem. Zato se uporaba v kuhinji odsvetuje. Če vam na tla pade kozarec ali pa krožnik in se razbije, lahko črepinje poškodujejo parket. Če ga uporabljate v dnevni sobi in spalnici, pa ne smete po njem drsati s pohištvom, premikati postelje itd. Čeprav blagi premiki, lahko vseeno bambus parket hitro poškodujejo.

Če se zgodi, da nastanejo kakšne praske, ni treba takoj zamenjati parketa. Lahko ga lepo obnovite. Edini minus je v tem, da ga morate celega zbrusiti in na novo prelakirati, enako, kot na primer lakiran les. Kar pa se vam za vsako prasko verjetno ne bo dalo.

Veliko lažji za vzdrževanje so na primer oljani parketi, ki se lahko ob poškodbi enostavno premažejo z oljem in ni potrebno nobeno brušenje.

Kljub temu da je bambus parket bolj občutljiv kot masiven klasičen parket, pa se z njim zlahka primerja. Poleg tega, da je enostaven za polaganje, pa je tudi eksotičen, kar lahko v naš dom pričara posebno vzdušje.

Avtor prispevka