Skeletna gradnja od A do Ž

Ko slišimo za skeletno gradnjo zagotovo najprej pomislimo na les, ki je glavna značilnost hiš, ki so nastale s takim načinom gradnje. Les je naraven material, ki nam je že od nekdaj blizu in nam predstavlja občutek domačnosti, varnosti ter prinaša naravo v naš dom, sama gradnja takega objekta pa je nezahtevna, naravi prijazna in hitra.

Skeletni sistem gradnje je tako danes med najbolj pogostimi in priljubljenimi načini lesene gradnje. S svojo cenovno dostopnostjo in energijsko varčnostjo je skeletna gradnja zagotovo med najboljšimi odločitvami, ko pride do enostanovanjskih lesenih hiš, saj s takim sistemom gradnje bivamo v prijetnem in toplem okolju, dosežemo pa lahko celo pasivni razred energetske učinkovitosti.

Skeletna gradnja in njena statika

Skeletne konstrukcije so v preteklosti postavljali z uporabo masivnih lesenih zvez in klinov. S temi veznimi sklopi so stavbam zagotavljali tako visoko raven stabilnosti, da so se brez škode obdržale skozi cela stoletja. Danes pa montažna hiša, pri kateri se izvede skeletna gradnja, omogoča tako stabilnost z uporabo različno oblikovanih kovinskih spojk ter različnimi lesenimi ploščami. Te skelet spremenijo v močan škatlasti statično neodvisen nosilec, ki odlično blaži tresljaje in kljubuje drugim negativnim zunanjim statičnim vplivom, vetru in celo morebitnem požaru.

skeletna-gradnja-2

Gradnja skeletne hiše

Skeletna gradnja je postala precej razširjena že v srednjem veku in se ohranila vse do danes, saj je bilo takrat v primerjavi s kamenjem na voljo več primernega lesa kot pa slednjega. Ko se dandanes odločimo za takšno gradnjo je nujno, da se uporabi sušen les v kombinaciji s sodobnimi gradbenimi folijami ter da se plošča in toplotna izolacija namestijo v skladu s pravili, ki objektu omogočajo prehajanje vodne pare. V primerjavi z zidanim objektom imajo takšne hiše enako ali celo daljšo življenjsko dobo, zato so zaradi vseh ostalih svojih prednosti vse bolj priljubljene med načini gradnje. Postavitev hiše s skeletnim načinom gradnje je hitra, prijazna okolju in je dobra podlaga za hiter prehod za zaključna dela ter posledično hitrejšo selitev v novi dom, saj izvajalci gradnje elemente skeleta pripravijo že vnaprej. Po načrtih hiše s stroji natančno izrežejo les in pripravijo lesene vezi. Na gradbišču se nato celoten skelet postavi, zapre in napolni s toplotno izolacijo. Nato sledi vgradnja oken ter izdelava medetažnih plošč in hiša je praktično blizu svoje končne podobe.

Prednosti skeletne gradnje

Prva prednost take gradnje je zagotovo hitrost izvedbe, saj lahko takšno hišo postavimo v le treh dneh, prav tako skeletna gradnja ne zahteva velike ekipe sodelujočih pri gradnji. Postavitev takega objekta zaradi načina izvedbe niti ni pogojena z dostopnostjo do gradbišča, saj lahko posamezne elemente za gradnjo prinesemo celo kar sami. Skeletna gradnja omogoča tudi, da njene dele ročno ali računalniško spreminjamo kar med gradnjo in obliko samega objekta res prilagodimo željam graditelja.

Celotna skeletna hiša je zaradi materialov gradnje ekološko neoporečna in ves gradbeni material in tudi ostanke, ki nastanejo, lahko vrnemo v naravo ali pa uporabimo kot sredstvo za kurjavo.

Pomembna je dobra izolacija

Najpomembnejši element pri skeletni gradnji je zagotovo njena stabilnost, takoj za tem pa njena toplotna izolacija, s katero izpolnimo vse praznine med posameznimi deli nosilne konstrukcije. Za to so najbolj primerne blazine iz kamene ali steklene volne, v te praznine pa se lahko vpihnejo tudi termoizolacijski kosmiči – pomebno je le, da se polnilo ne poseda.

Dobro narejena izolacija tako preprečuje, da bi poleti v hišo vdirala pretirana vročina ter hkrati omogoča dobro ohranjanje toplote znotraj objekta v mrzlih časih.

Skeletna gradnja in cene

Prednosti takšnega načina gradnje so torej predvsem izjemna hitrost izvedbe gradnje, ekološko neoporečni gradbeni materiali, visoka odpornost na potrese, manj emisij, večja uporabnost površine ter dobre gradbeno-fizikalne lastnosti. Cena pa se tu razlikuje glede na proizvajalce, velikost objekta, tip montaže ter seveda konstrukcijskega sistema. V povprečju se cena giba med 800 in 1400 evri za kvadratni meter.

Cena je pri naših odločitvah glede gradnje seveda pomemben faktor, a zadovoljstvo in udobje konec koncev nimata cene. Izberite naravo – izberite skeletni način gradnje.

Avtor prispevka