Starinsko pohištvo postaja čedalje bolj priljubljeno

Angelo G. Roncalli  je nekoč rekel: “Staranje mora biti zame motiv za tiho notranje veselje.” Kaj je tisto, kar predmete okoli nas loči na tiste bolj in manj priljubljene? Mislite, da je to odvisno od tega kakšen material, barvo ali dizajn uporabi oblikovalec? Je njihova priljubljenost odvisna od tega kdo in kako ga izdela? Ste kdaj pomislili, da je lahko tudi čas tisti, ki na predmetih lahko pusti čudovit pečat? Takšnega mnenja so predvsem tisti, ki starinsko pohištvo zbirajo in obnavljajo. Veselje, ki ga Roncalli omenja je zagotovo prisotno v srcih tistih, ki starinsko pohištvo ne malokrat postavijo v kotičke svojega doma. V Sloveniji obnovljeno starinsko pohištvo postaja vedno bolj priljubljeno, zato bomo tistim, ki bi pohištvu radi vrnili njegov sijaj, v nadaljevanju predstavili nekaj namigov pomembnih za dobro obnovo.

STARINSKO POHIŠTVO IN NJEGOVA OBNOVA

  • KAJ MORATE VEDETI PRED OBNOVO

Starinsko pohištvo ima na površini pogosto odtise, madeže ali drugo umazanijo, ki jo morate pred obnovo odstraniti. V primeru, da ima to na površini tudi kakšne zastarele premaze,  bodite zelo pozorni na kemikalije v uporabljenih topilih, da ta ne uničijo originalne površine. Priporočamo vam, da za obnovo uporabite tista lepila in premaze, ki so jih uporabljali v času izdelave pohištva. Zavedajte se procesa reverzibilnosti, kar pomeni, da je restavracija proces, ki ne spreminja, ampak ga samo obnavlja.

starinsko-pohistvo-1

  • NE BRUSITE!

Zelo pomembno je, da takega pohištva ne brusite, saj s tem uničite staro patino. Še posebej pri masivnem lesu lahko z brušenjem naredite več škode kot koristi, saj se pod povrhnjico starega lesa skriva preplet rovov lesnih zajedavcev.

  • KAKŠNO LEPILO LAHKO UPORABIM?

Kot smo že omenili je za tovrstno pohištvo najbolj primerna uporaba materialov, v našem primeru lepila, ki so jih uporabljali v času izdelave predmeta. Ali pa vsaj lepila podobne sestave. Po navadi je najbolj primerna opcija živalski klej, še posebej pri restavriranju. Klej, ki ga najbolj pogosto uporabljajo je zajčji ali ribji klej. Naredimo ga s postopkom kuhanja v dvojnih posodah ali t.i. banja mariji.

  • VZDRŽEVANJE STARINSKIH KOSOV POHIŠTVA

Po restavraciji pohištva more biti pozorni tudi na način hranjenja le-tega. Vedno imejte v mislih kakšna je temperatura v prostorih, saj lahko ogrevanje škoduje predmetom, ki v času izdelave teh pogojev niso imeli. Za vsakdanje čiščenje bo zadostovalo brisanje s nežno krpo, ki jo lahko pomočite v mlačno vodo. Premazov in čistil se ne poslužujte.

  • KATERO STARINSKO POHIŠTVO IZPLAČA OBNOVITI?

Na to vprašanje si boste morali odgovoriti kar sami. V primeru, da ima podedovan ali kupljen predmet veliko sentimentalno vrednost za vas,  boste za obnovo odšteli več kot bi ga običajno. Iz racionalnega  vidika pa vam priporočamo, da se o ceni obnove posvetujete z restavratorji, saj boste v nasprotnem primeru lahko za obnovo odšteli več, kot je vreden sam predmet.

 

Ne čudi nas, da se vedno več ljudi odloča za obnovo starinskih predmetov, saj se v njih nedvomno skriva neulovljiv duh časa. Spomini so dragocenejši od denarja, zato bo povsem razumljivo, če boste kljub dragi obnovi odločili za restavriranje.

 

Avtor prispevka