Brušenje parketa: cena je odvisna od trdote lesa

Parket je naravna, trajna in priljubljena talna obloga, za katero se odločajo vsi, ki želijo v svojem domu pridih narave, hkrati pa kakovost in eleganco. To je dolgo obstojna obloga, ki ne zahteva dolgotrajnega čiščenja in ima življenjsko dobo več desetletij, vendar je vsakih 10 do 15 let priporočljivo brušenje parketa. Cena za brušenje je odvisna od različnih dejavnikov, parketu pa se s tem povrne lesk, sijaj in odpravijo se morebitne poškodbe in praske. V obnovo parketa so poleg brušenja vključeni še kitanje, oljenje ali lakiranje, končni rezultat pa je prenovljen parket, ki izgleda, kot bi ga pravkar na novo položili. Če razmišljate, da bi ves parket zamenjali, razmislite še enkrat in se odločite za brušenje parketa – cena je veliko ugodnejša, odvisna pa je tudi od trdote oz. vrste lesa.

Vrste lesa za parket glede na trdoto

Za parket se najpogosteje uporablja les dreves kot so hrast, javor in bukev, saj so najbolj vzdržljivi, zato ni potrebno pogosto brušenje parketa. Cena za obnovo teh vrst parketa vas ne bo udarila po žepu.

  • Javorjev parket je nežne bež barve, je trd les in zato precej odporen na praske.
  • Hrastov parket je še trši, tudi hrast že od nekdaj velja za simbol stabilnosti, trdnosti in razkošja. Je brezčasen in ena dražjih vrst lesa, kar pa ne pomeni, da bo drago tudi brušenje parketa. Cena brušenja parketa namreč ni odvisna le od trdote lesa, temveč tudi od stopnje poškodovanosti.
  • Bukov parket je vzdržljiv in cenejši od hrastovega, a kljub temu precej trpežen, zato je pogosta izbira za stanovanja, saj vanje vnese tudi nekaj dodatne svetlobe.

Za trde parkete veljajo še tisti iz lesa jesena, češnje, oreha, bambusa, kostanja in macesna, medtem ko parketi iz lesa breze, hruške in oljke veljajo za mehkejše, zato je zahtevnejše tudi brušenje parketa. Cena za brušenje je raznolika, z brušenjem pa se odstrani vrhnja, poškodovana ali obrabljena plast parketa, na dan pa pride spodnja, nova plast, ki se na koncu še naolji ali polakira. Možno je tudi poliranje parketa, vendar je za dolgotrajni učinek bolj primerno brušenje parketa. Cena je odvisna tudi od debeline zgornjega sloja parketa.

brusenje-parketa-1

 Od česa je še odvisna cena za brušenje parketa?

Na ceno brušenja poleg vrste oz. trdote lesa vpliva tudi vrsta parketa – to je lahko tovarniški gotovi parket, ki je zaradi številnih zaščitnih slojev precej odporen na obrabo in ne zahteva pogostega brušenja. Klasični masivni parket je ob pravilnem polaganju in obdelavi skorajda brezčasen in zaradi večje debeline ga je mogoče večkrat brusiti in obnavljati, ne da bi se pri tem obrabil do te mere, da bi ga bilo potrebno v celoti zamenjati. Kmečki in ladijski pod sta masivna in vzdržljiva, zato tudi tukaj ni potrebno pogosto brušenje parketa. Cena za brušenje se razlikuje pri posameznih ponudnikih, celovita obnova pa vam bo pomagala do prefinjene in osvežene podobe vašega parketa.

 

Avtor prispevka