Obnova starega pohištva od A do Ž

Obnova starega pohištva je lahko inovativna in kreativna dogodivščina, če najdete kakšen star kos pohištva, ki je še uporaben in ga lahko obnovite kar sami. Potrebujete le nekaj spretnosti, domišljije, prostora in časa ter orodja. Da bo obnova starega pohištva še boj zabavna, lahko povabite k sodelovanju družino ali prijatelje. Nekateri kosi pohištva lahko izgledajo po obnovi prav božansko in so vrhunski primerek stilskega in dragocenega pohištva za vaš dom ali pisarno.

Kdaj je obnova starega pohištva smiselna?

Če imate takšen kos pohištva, ki je še uporaben ali se ga da tako obnoviti, da bo postal uporaben, potem je obnova starega pohištva smiselna. To pomeni, da mu ne manjka kakšen pomemben del, ki ga ne morete izdelati vi ali mizar, da ni preveč gnilo ali preglodano od črvov.

Obnova starega pohištva je smiselna tudi takrat, ko imate idejo in vizijo, kako bo tako pohištvo potem izgledalo. Ali boste naredili moderen videz z običajnimi ali apnenimi barvami, ali ga boste prebarvali z naravnimi sredstvi, kot sta laneno olje ali pa vosek, ali boste naredili iz njega retro starinski videz, pri čemer pomaga po lakiranju ali mazanju nanesti malo patine.

Kako poteka obnova starega pohištva od A do Ž

Obnovo miz, stolov ali omar je potrebno izvesti v nekaj zaporednih korakih, da bo obnova res delovala. Najprej poskrbite za zaščito tal, prekrijte jih z nečim, lahko je to papir, karton ali odpadna krpa. Nato poskrbite še za sebe, nadenite si zaščitne rokavice, staro obleko z dolgimi rokavi in hlačnicami ali delovno obleko ter zaščitno masko za prah.

Če boste pohištvo razstavili, si zabeležite ali fotografirajte dele, kako so bili sestavljeni, ker včasih kaj ne gre več skupaj, pa ne vemo točno zakaj. Staro pohištvo je večkrat bilo izdelano ročno po meri in je lahko vsak vogal ali noga drugačna.

Obnova starega pohištva se začne z brušenjem, ki ga lahko izvedete ročno ali strojno z vibracijskim ali ekscentričnim in deltastim brusilnikom, s katerimi je brušenje hitrejše in boljše. Prvo brušenje naj bo temeljito in z bolj grobim brusnim papirjem zrnatosti 100. Po brušenju morate les obrisati z namočeno gobo, saj se je nabralo na površini veliko prahu.

obnova-starega-pohistva-1

Ko se les dobro posuši, sta naslednja dva koraka enaka kot prvi, s tem, da uporabite bolj fin brusni papir do 240 zrnatosti. In ko končate, površino dobro skrtačite s krtačo iz žime oziroma naravnih ščetin, pomembno je, da je mehka.

Če so v lesu kakšne luknje ali poškodbe, lahko pustite tako, kot je, če vam je všeč starinski izgled, če pa ne, potem lahko popravite površino s kitom.

Obnova starega pohištva se zaključi z barvanjem. Pohištvo lahko polakirate s sijajnim ali mat lakom, ali pa ga premažete z lanenim oljem. Nanj lahko nanesete vosek, če vam je tako bolj všeč. Če pa si želite barvno pohištvo, pa uporabite lahko naravne apnene barve ali katere druge lesne barve.

Zdaj ostane le še to, da se dobro lak ali barva posušita, pri čemer pazite, da ne prideta med sušenjem v stik s prahom, ker bo šlo vaše delo v nič in boste morali postopek ponoviti. Niti se površine ne dotikajte s prsti, dokler ni povsem suha.

 

Avtor prispevka