Kako lahko rolo zavese polepšajo vaš dom?

Za vse, ki ste morda naveličani klasičnih zaves ali pa prenavljate dom in bi radi vanj vnesli nekaj sodobnega ter elegantnega, so rolo zavese zagotovo odlična izbira. To notranje senčilo je res privlačno in uporabno, saj ponuja odlično alternativo zavesam, poleg svoje zatemnitvene funkcije pa je lahko tudi zanimiv dodatek in popestritev vašega doma. Vas zanima nakup rolo zavese po ugodni ceni? Razkrili vam bomo, kakšne zavese to sploh so, zakaj so vse bolj priljubljene, in, seveda, kako lahko polepšajo vaš dom in ga naredijo še bolj prijetnega.

Kaj sploh so rolo zavese?

Najverjetneje ste jih že videli v kakšnih poslovnih prostorih – v zasebne prostore se pogosteje umeščajo šele v zadnjem času, saj vse bolj pridobivajo na veljavi. Seveda, tudi to področje se razvija in na srečo si lahko dobesedno izmišljujemo, kakšna senčila bi nam najbolj odgovarjala. Izbira na trgu je res velika, rolo zavese pa predstavljajo preprosto in učinkovito notranje senčilo čistil linij in minimalističnega dizajna, ki izraža eleganco in sodobnost.

Rolo zavesa je, če pojasnimo, zavesa, ki jo s pomočjo navijanja z majhno verižico dvignete in s tem prilagajate stopnjo svetlobe oziroma zatemnitve. Mehanizem je preprost. Rolo zavese so zgoraj pritrjene na vodilo, ki ga upravljate s potegom vrvice oziroma verižice, s pomočjo vzmeti ali posebne palice – podobno, kot to počnete pri žaluzijah. Pomembno je poudariti še, da so te zavese izdelane iz trpežne tkanine, ki vam zagotavlja zatemnitev po vaših željah. Seveda lahko sami izberete tkanino, pogosto je to kar platno, ki ima dolgo življenjsko dobo, dandanes pa ga lahko dobite tudi v najrazličnejših barvah in vzorcih, torej takšnih, ki zadovoljijo prav vsak okus in se podajo vsakršnemu notranjemu ambientu.

Prednosti rolo zaves

Rolo zavese so, kot smo omenili, vse pogostejša izbira tudi v stanovanjih, saj imajo v primerjavi s klasičnimi zavesami številne prednosti. Za uporabo so namreč res preproste, prav tako za čiščenje. Zaradi preprostega rokovanja z njimi lahko svetlobo v notranjih prostorih v hipu prilagodite svojim potrebam in željam, če si želite še nekaj več udobja, pa lahko mehanizem upravljate tudi daljinsko – to so tako imenovani elektro roloji. Rolo zavese prostorom omogočajo mehko in nežno svetlobo, skrijejo vas pred radovednimi pogledi in vam s tem zagotovijo visoko stopnjo zasebnosti, hkrati pa vas ščitijo tudi pred nagajivimi sončnimi žarki.

Sodobni roloji so vam na voljo v številnih različicah. Izdelovalec jih naredi po vaših merah oziroma merah vaših oken, tako da so primerni, na primer, tudi za strešna okna in druge manjše odprtine. Izbira tkanin je res pestra, tako da ste lahko prepričani, da bodo rolo zavese popolnoma zadovoljile tudi vaš estetski čut, sploh če imate radi minimalističen dizajn. Vaš dom lahko s pravo izbiro spremenite v pravo oazo dobrega počutja in sproščenih trenutkov. Izbirate lahko med različnimi tkaninami, od takšnih, ki nudijo odlično zatemnitev, pa do prosojnih in tistih, ki vam služijo zgolj kot okras. Pred nakupom roloja torej dobro razmislite, kakšna bo njihova primarna naloga v vašem domu. In še ena velika prednosti, ki jo imajo rolo zavese: zavzemajo zelo malo prostora!

Poznate gubani rolo? To je različica rolo zaves, ki daje nekoliko bolj razgiban videz. Razlika je v tem, da se gubani rolo z dvigovanjem oziroma potegom navzgor guba in s tem ustvarja zanimive reliefne oblike. Če izberete tkanino različnih barv ali pa prosojno tkanino, je lahko ta učinek še bolj privlačen. Gubani rolo ima torej prav zanimiv dekorativni učinek, saj njihove gube prostoru dajejo neko posebno mehkobo, razbijajo stroge linije in vse skupaj naredijo bolj domače ter udobno. Operete pa ga preprosto – v pralnem stroju.

Roloji se namestijo na strop nad okno ali pa na steno nad njim, vodila pa se lahko pritrdijo tudi kar na okensko krilo, kar se v praksi izvaja zlasti tam, kjer za običajno namestitev ni dovolj prostora. Namestitev je hitra in preprosta, brez drastičnih posegov v strop ali stene.

rolo-zavese-1

Vzdrževanje in čiščenje

Vzdrževanja rolo zaves skorajda ni, njihovo čiščenje pa je zaradi čistih linij tudi izredno preprosto in hitro. Pozabite torej na snemanje kaveljčkov oziroma kljukic, namakanje v vodi, pranje v pralnem stroju na programu za občutljivo perilo in podobno. Rolo zavese čistite z vlažno krpo, s potegi od zgoraj navzdol in nič drugače! Seveda boste imeli nekaj več dela, če boste na njih morda ugledali kakšen trdovratni madež, če jih boste brisali redno, pa ste lahko prepričani, da jih boste na ta način lahko imeli še dolga leta. Sodobne tkanine so tudi antistatične, zato privlačijo manj nečistoč.

Če bi se torej radi skrili pred pogledi in si zagotovili pravšnjo mero zasebnosti, hkrati pa ne marate zaves, so rolo zavese odlična izbira. Ne le to, nudijo nekaj res lepega, elegantnega, nekaj, kar se lahko popolnoma zlije z vašim domom ali pa ga popestri in poživi – kar si pač želite. Na koncu šteje le to, kako se v svojem domu počutite, saj naj bi vam ta predstavljal prostor, kamor se vsakodnevno vračate in zatekate.

Avtor prispevka