Ali vas zanima, kaj neki je dobra alternativa asfaltu?

Pri urejanju dvorišč oz. dovoznih poti se veliko ljudi znajde pred dilemo, katero podlago izbrati, da bi kar najbolje izkoristili vse njene pozitivne lastnosti, hkrati pa zadostili tudi željam po estetskem ujemanju dvorišča s hišo in okolico. Seveda ni odveč pomisliti še na življenjsko dobo, uporabnost in vzdržljivost izbranega materiala, zato je največkrat izbrana podlaga asfalt. Njegova izvedba je hitra, ima skorajda neomejeno življenjsko dobo, je odporen na raznovrstne vremenske razmere in enostaven za vzdrževanje, vseeno pa se ljudje vedno bolj sprašujejo, kaj je primerljiva alternativa asfaltu v želji po drugačni podlagi za svoje dvorišče. V nadaljevanju zato preverite 3 najbolj izpostavljene in uporabljane alternative.

  • Frezan oz. mleti asfalt je cenovno ugodnejša varianta asfalta in se uporablja za poti, ki so manj prometno obremenjene. Kot alternativa asfaltu služi tudi za utrjevanje podlage in kot tampon pri gradnji, v največji meri pa se ga uporablja za nasutje parkirišč, domačih dvorišč in drugega terena. Nasuti ga je potrebno v debelini vsaj 10 cm na utrjeno površino, nato se sloj povalja in premaže z emulzijo, ki poveže drobne delce, na koncu pa se posipa s kremenčevim peskom.
  • Betonski ali kamniti tlakovci so najpogostejša alternativa asfaltu pri urejanju dvorišč, saj so na voljo v različnih izvedbah, barvnih odtenkih, velikostih in oblikah in je z njimi mogoče ustvarjati različne vzorce ter tako narediti privlačno dvorišče, ki se bo podalo k vsakemu slogu hiše. Sicer so nekoliko zahtevnejši za polaganje, a mnoge prepriča njihova raznovrstnost in raznolike možnosti kombiniranja. Še ena možnost so kamniti tlakovci, ki pričarajo naraven videz dvorišča. Najpogosteje se v ta namen uporablja portfido kamen, ki je med najbolj trdnimi naravnimi grafiti in zato najprimernejši za talne dvoriščne obloge.
  • Tiskani beton je na tržišču zadnjih nekaj let, izstopajoč pa je zaradi svojega vzorca in barve – to je posebna vrsta dekorativnega tiskanega betona, ki je lahko v videzu kamna, opeke ali celo lesa. Primeren je za povozne površine in za poti okoli hiše, uporablja pa se tudi za izdelavo zidnih površin in okrasnih skal. Priljubljen je zaradi svoje dolge življenjske dobe in enostavnega vzdrževanja, njegova izvedba je hitra, poleg tega pa prepriča njegov izjemno dekorativen videz in ugodna cena. Potrebuje manj utrjevanja podlage kot tlakovci ali asfalt, kot odlična alternativa asfaltu pa se izkaže tudi zato, ker iz te površine ne rasteta plevel in trava.

Ne glede na to, za kateri material se odločite za svoje dvorišče, poskrbite za primerno utrjeno in izravnano podlago, na katero boste polagali material, ne pozabite pa niti na estetsko ujemanje z dizajnom hiše, da bo celotna podoba dvorišča in okolice lepo zaokrožena in privlačna na pogled.

Avtor prispevka