Ležalniki

Nasveti za izbiro ležalnika – materiali, vzdrževanje in nasveti za nego

Pri izbiri vrtnih ležalnikov je pomembno, da se osredotočimo na več dejavnikov. Eden glavnih je material, iz katerih so ležalniki narejeni. Na trgu prevladujejo plastika, kovina, les, ratan ali umetni ratan ter tikov les. Plastični so cenejša alternativa, primerna za priložnostno sezonsko uporabo, medtem ko so kovinski trpežni, stabilni in primerni za redno uporabo. Leseni so težji in zahtevnejši za vzdrževanje, v zameno pa so zelo trpežni. Ležalniki iz ratana so priljubljeni zaradi svoje dolgotrajne življenjske dobe, vendar jih je zaradi razčlenjene površine nekoliko težje vzdrževati.

Umetni ratan ali tikov les?

Ležalniki z umetnega ratana so še bolj odporni in imajo dolgo življenjsko dobo ter so primerni za vsakodnevno uporabo. Tikov les je luksuzen material, ki je zelo odporen na zunanje vplive in primeren za vse letne čase, vendar ima višjo ceno. Poleg materiala pa je pomembno tudi upoštevati izvedbo ležalnikov in njihove dodatke, kot so kolesa, nastavljivi nasloni za roke in glavo, ter se odločiti za vrtni ležalnik, ki najbolj ustreza našim potrebam.

Na voljo so v različnih materialih, ki imajo vsak svoje prednosti. Material, ki ga izbereš, bo vplival na videz in trajnost ležalnika, zato je pomembno, da izbereš material, ki ustreza tvojim potrebam. Leseni so izdelani iz trdega lesa, kot je tikovina, ali iz mehkejšega lesa, ki ga je treba pred uporabo na prostem obdelati. Alternativa tikovini je akacijev les, ki je odporen na umazanijo in glive. Leseni so brezčasna klasika, ki bo vedno dodala naravni videz tvojemu zunanjemu prostoru vedno.

Najdite popoln ležalnik za vaš prostor na prostem

Plastični so enostavni za čiščenje in trajni, zato so pogosta izbira za vrt ali teraso. So tudi cenovno ugodni, vendar pa so lahko manj udobni od drugih materialov, zato dodajanje odstranljivih blazin izboljša udobje. Plastični se lahko tudi precej segrejejo na soncu, kar lahko omeji udobje uporabe. Izbiro materiala ležalnika lahko vpliva tudi na trajnost in vzdržljivost le-tega, zato je pomembno, da izberete material, ki je primeren za vaš zunanji prostor. Ležalniki iz aluminija so lahki, trpežni in odporni na vremenske razmere, kar jih naredi za priljubljen izbor za izdelavo okvirjev ležalnikov. Aluminij je na voljo v barvnih premazih in je enostaven za premikanje. Poleg tega aluminij ne rjavi, kar olajša vzdrževanje.

Ležalniki
Sprostitev na vrtnem ležalniku je kot počitek v raju.

Jeklo je znan po svoji trdnosti, praktičnosti in sijočem videzu ter je eden najpogostejših materialov za izdelavo pohištva. Uporablja se v različnih prostorih, kot so dvorišča, balkoni, bazeni, restavracije itd. Poleg tega je jeklo okolju prijazno in enostavno za vzdrževanje in čiščenje. Izbor jeklenih ležalnikov bo prispeval k ohranjanju okolja, kar je pomembno za tiste, ki se zavedajo pomembnosti boja proti podnebnim spremembam. Pri naravnem ratanu obstaja nevarnost, da njegova vlakna gnijejo, ko so izpostavljena zahtevnim vremenskim razmeram, in da se hitreje poškodujejo ter zbledijo, če jih izpostavimo sončni svetlobi. Vendar pa imamo na srečo alternativo v obliki poli ratana ali sintetičnega ratana, ki ima videz naravnega ratana, vendar je bolj dolgotrajen in odporen na različne vremenske razmere. Ležalniki iz poli ratana so tudi enostavni za vzdrževanje, zato so zelo primerna izbira za ležalnike na vrtu.

Polipropilen je odličen material za izdelavo ležalnikov in vrtnega pohištva, saj je lahek, močan in trpežen, odporen proti kemikalijam ter okolju prijazen. Poleg tega so modeli iz polipropilena najbolj primerni za območja, ki so izpostavljena soli, zato so popolna izbira za ležalnike na plaži. Modeli iz tkanine so zelo udobni, čvrsti in se relativno hitro posušijo, zato so primerni za območja z visoko vlažnostjo. Prav tako so tkanine, ki se uporabljajo pri ležalnikih, odporne proti UV žarkom in ne zbledijo, ko so izpostavljene sončni svetlobi. Na voljo so v različnih odtenkih in jih ni treba dopolnjevati z dodatnimi blazinami, saj so sami po sebi udobni. Edina ovira je veter, saj tkanine niso odporne na veter, zato moramo ležalnik shraniti v notranje prostore, ko piha veter.

Kako ohraniti svoj vrtni ležalnik v odličnem stanju skozi vse leto?

Kot ostalo vrtno pohištvo, se tudi ležalniki borijo proti naravnim elementom, ki lahko povzročijo poškodbe. Čeprav ne moremo nadzorovati vremena, lahko storimo nekaj preprostih stvari, da obdržimo vrtni ležalnik v dobrem stanju vse leto. Tukaj je nekaj nasvetov, ki jih lahko upoštevate za negovanje svojega vrtnega ležalnika. Leseni materiali so močni in odporni, vendar zahtevaje nekaj vzdrževanja. Priporočljivo je, da lesen ležalnik obrišete z vlažno krpo, namočeno v milnico. Abrazivne ali ostre kemikalije lahko poškodujejo les, zato jih ne uporabljajte.

Ležalniki
Eleganten dizajn in udobnost združena v vrtnem ležalniku.

Plastični materiali izgubijo barvo in trdnost, ko so izpostavljeni prahu, umazaniji, pticam ter drugim zahtevnim razmeram. Plastični zahtevajo redno nego. Za čiščenje plastičnega ležalnika uporabite mokro krpo, namočeno v milnico. Po tem ga obrišite s suho krpo in odstranite preostalo vodo. Plastični lahko prenesejo temeljitejše čiščenje v primerjavi z lesenimi ležalniki. Kovinski so običajno pobarvani, vendar jih je treba vzdrževati celo leto, da ohranijo svoj lep videz. Kovinske materiale lahko očistite s krpo, namočeno v blagem detergentu za pomivanje posode. Po čiščenju temeljito sperite in pustite, da se popolnoma posuši. Če želite še dodatno poskrbeti za vaš ležalnik, lahko vsaj enkrat na leto na njegovo površino nanesete čist avtomobilski vosek. Za ponovno barvanje pohištva se lahko uporabi enaka barva, kot je bila prej.

Pri materialih iz tkanin lahko uporabite podobno čiščenje kot za les. Vendar pa so nekatere tkanine bolj občutljive in zahtevajo skrbno čiščenje. Toplo vodo lahko zmešate z blagim detergentom ali detergentom za perilo. Detergent nanesite na čisto krpo in nežno obriši material. Po odstranitvi madežev ali umazanije sperite tkanino s čisto vodo, da odstranite milo. Nato pustite material na soncu, da se naravno posuši. Na voljo so zložljivi, dvojni in ležalniki z več položaji. Leseni so primerni za rustikalne zunanje prostore, medtem ko dajejo modeli iz ratana in jekla boemski pridih vsakemu vrtu ali dvorišču.

Ležalniki
Uživajte v sončnih žarkih na udobnem vrtnem ležalniku.

Izberite popoln vrtni ležalnik za vaše udobje in užitek

Na voljo so ležalniki za vsak okus in potrebo. Leseni potrebujejo nekaj vzdrževanja, na primer redno čiščenje in mazanje. V primeru hladnega vremena, dežja in pozimi je priporočljivo, da jih shranite v notranje prostore, da podaljšatw njihovo življenjsko dobo. Redno jih je treba čistiti, da ohranijo svoj prvotni videz. Vrt je idealen kraj za sprostitev in odmor. Če nimate veliko prostora, še vedno lahko uživate v sprostitvi na vrtnem ali balkonskem ležalniku. Obstaja veliko različnih modelov ležalnikov za različne uporabe in potrebe.

Avtor prispevka